Mafia din penitenciare sau de ce s-ar fi sinucis Vasile Biliurcă

7788
1
Mariana Biliurcă, la mormântul fiului său. Foto: Arhivă personală

Vasile Biliurcă, un tânăr de doar 18 ani din satul Pistruieni, raionul Telenești, a fost găsit strangulat la 30 iulie, în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, unde fusese plasat cu două luni înainte. Tânărul și-ar fi pus capăt zilelor chiar de ziua de naștere a mamei sale, Mariana Biliurcă. Femeia nu-și găsește de atunci liniștea: a vorbit cu câteva zile înainte cu fiul său și acesta nu avea gânduri de suicid, dar i-a spus că se află în pericol dacă nu le dă urgent 400 de lei unor deținuți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Patima pentru „Jiguli”

A fost îngropat sub gard, fără cruce. Vreau să știu ce s-a întâmplat, dacă a fost omorât sau l-a silit cineva să o facă, ca să-i pot face un prohod creștinesc”, ne-a spus printre lacrimi mama tânărului decedat.

Vasile Biliurcă a crescut într-o familie din cele pe care asistenții sociali le califică ca vulnerabile. Mai are un frate și o soră, mai mici, iar mama sa a muncit din greu ca să-i crească și să-i întrețină de una singură. Locuitorii din Pistruieni îl caracterizează pe Vasile ca pe un tânăr liniștit, care mai făcea uneori câte o șotie, ca toți băieții.

După ce a absolvit gimnaziul din sat, s-a înscris la o școală profesională din Chișinău. Voia să se facă electrician, dar a renunțat la studii. Motivul a fost că mama nu a avut atunci 500 de lei ca să-i achite taxa pentru căminul în care urma să locuiască pe parcursul unui an de studii. A revenit în sat, a muncit ca zilier. Avea doar 17 ani când a plecat la Chișinău cu un consătean de al său pentru a se angaja la construcții. Atunci ar fi comis și prima infracțiune, răpirea unui automobil, cu care tinerii s-au plimbat câteva ore, apoi l-au părăsit.

După prima infracțiune, Vasile Biliurcă se pare că a dezvoltat o patimă pentru mașini, pe care le lua ca să se plimbe, apoi le lăsa. În aprilie 2020, când a împlinit vârsta de 18 ani, tânărul avea la activ vreo opt răpiri de automobile. Curios este faptul că majoritatea mașinilor erau de model „Jiguli”, fabricate în perioada sovietică.

Trimis la închisoare pentru că ar fi încălcat regulile de arest la domiciliu

Ultima faptă a lui Biliurcă, pentru care a primit mandat de arest la domiciliu, a fost răpirea „Jiguli”-ului patroanei unui bar din satul Pistruieni. Băiatul a luat mașina, veche de vreo 40 de ani, cu care s-a plimbat jumătate de noapte, a avariat-o și a lăsat-o pe un câmp. Proprietara i-a spus făptașului și mamei sale că nu-l iartă dacă nu-i achită prejudiciul, câteva sute de euro. Mariana Biliurcă a început să caute bani cu împrumut ca să-și salveze fiul.

În timp ce se afla în arest la domiciliu, cineva l-a denunțat că încalcă regulile, că l-a văzut cum vorbea la poartă cu niște tineri. Mariana Biliurcă presupune că Vasile ar fi fost denunțat de Elvira, proprietara „Jiguli”-ului, supărată că nu i-a fost achitat prejudiciul.

La 25 mai, pe numele lui Vasile Biliurcă a fost emis mandat de arestare și tânărul a ajuns în Penitenciarul 13.

Umilit și silit să dea bani

Vasile Biliurcă a fost plasat într-o celulă în care se aflau și lideri de grupări criminale. Mariana Biliurcă susține că a discutat cu fiul său prin skype și a observat că are vânătăi. „L-am întrebat dacă îl bat acolo. A recunoscut că este bătut pentru că nu cunoaște regulile pușcăriei”. Femeia ne-a mai povestit că după ce Vasile a ajuns în pușcărie, trebuia să-i transmită aproape în fiecare săptămână genți cu provizii și, în special, țigări.

Spunea că fac mâncare împreună și că este obligat să împartă cu ceilalți ce-i trimiteam. La fel și cu țigările, trebuia să le dea celor mai mari. Cerea și bani, de vreo câteva ori am dat câte 200 de lei, pe care i-am pus pe un card. Mi-a zis că, dacă nu dau, va avea probleme mari. Cei care stăteau cu el au auzit de undeva că eu lucrez în Italia. Dar nu știu de unde au luat asta. Am fost anul trecut doar trei luni în Germania. Am muncit cu ziua și m-am împrumutat ca să-i fac băiatului colete”, ne-a spus mama tânărului.

La moarte pentru 400 de lei

Vasile i-a telefonat mamei sale cu câteva zile înainte de deces și i-a spus că trebuie să depună 400 de lei pe un cont de card. El i-a spus că se colectează banii pentru ziua de naștere a unui „mare julik”, o „autoritate”, care este de facto șeful pușcăriei, că cei mai mari strâng câte 600 de lei, iar lui, pentru că este tânăr și stă închis de vreo două luni, i se permite să dea mai puțin.

Mariana Biliurcă a spus că nu a reușit să transfere imediat banii pe card. „Nu avem bancomate în sat. I-am dat la o nepoată care s-a dus la Chișinău, iar aceasta nu a putut să-i transfere timp de două zile pentru că a lucrat. A făcut transferul joi, când Vasile era mort”, ne-a spus mama îndurerată.

Dosar penal pentru șantaj și determinare la suicid

În cazul morții lui Vasile Biliurcă a fost pornit un dosar penal pentru șantaj și determinare la suicid. Lilian Prisăcaru, șeful Direcției crimă organizată din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, ne-a comunicat că în cazul acesta nu pare să fie omor și este mai degrabă vorba de determinare la suicid.

Dosarul este gestionat de Sergiu Roșu, procuror în Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale. „Dosarul este pornit pentru șantaj și determinare la suicid. Probele arată că nu este vorba de omor, dar nu există o concluzie definitivă. Am derulat mai multe acțiuni de urmărire penală”, a precizat omul legii.

Procurorul ne-a mai comunicat că, până în prezent, nimeni nu are vreo calitate procesuală în dosarul respectiv.

Fenomenul din penitenciarele moldovenești

Despre crima organizată din penitenciare, condusă de „hoțul în lege” (liderul unei grupări de crimă organizată – n.r.) Vladimir Moscalciuc, alias Makena, care a creat o rețea de extorcare a banilor de la deținuți și rudele lor, s-a scris în repetate rânduri. În 2012, Moscalciuc și complicii săi au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru șantaj și extorcarea banilor de la deținuți.

În prezent, avocații lui Makena muncesc din greu ca să-l scoată în libertate pe clientul lor. Nu demult, lui Moscalciuc i-a fost redus termenul cu aproape șase ani pentru că ar fi fost deținut în condiții inumane și degradante în Penitenciarul nr. 13. Următorul pas din schemă va fi eliberarea înainte de termen pentru că a ispășit 2/3 din pedeapsă. După această schemă au scăpat de închisoare Vlad Filat, luptătorul Ion Șoltoianu, precum și câțiva apropiați de ai lui Makena.

Iată ce ne-a scris un deținut despre crima organizată din penitenciare: „Datorită protecției oferite de directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Demcenco Serghei, gruparea criminală condusă de Makena face tot ce își dorește în închisori. Se vehiculează că șefii de penitenciare ar fi fost avertizați de Demcenco să nu împiedice și să nu documenteze extorcările de bani de către oamenii lui Makena. Deținuții sunt siliți să achite lunar cel puțin 100 de euro în acest „obșciak” și produse alimentare. Pentru că aceștia nu pot achita, sunt deposedați de case, terenuri, mijloace de transport. Se încearcă mușamalizarea cazului Biliurca, se vehiculează că Makena ar fi plătit bani grei ca să-și salveze ortacii. Nu vă pare curios că Makena și ortacii săi primesc caracteristici pozitive de la administrațiile penitenciarelor pentru a fi eliberați înainte de termen? Și Makena se pregătește de eliberare și intenționează să plece la Odesa. Toți membrii grupării lui Makena, care s-au eliberat recent sunt deja la Odesa și formează acolo grupări criminale noi”.

Ce spun șefii de penitenciare

Cadavrul lui Vasile Biliurcă a fost găsit pe terenul amenajat pentru sport și plimbări. Regulamentul închisorii nu permite plimbările solitare, și mai ales fără supraveghere, ale deținuților aflați în arest preventiv.

Vladimir Cojocaru, șeful interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-a comunicat că în cazul lui Biliurcă a fost pornită o anchetă de serviciu. „Este un caz ieșit din comun și noi am demarat o anchetă amplă. Dar am fost nevoiți să extindem termenul, este mult de lucru și a mai fost și focar de Covid-19. Deocamdată, ancheta nu este finalizată și nu pot să spun nimic concret”, a declarat Cojocaru.

Șeful de la penitenciare nu a comentat acuzațiile aduse subalternului său și a precizat că acesta se află în concediu.

Serghei Demcenco nu ne-a răspuns la telefon pentru a-i lua declarații în legătură cu învinuirile aduse.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. Oameni buni nu are cum să iasă de unul singur la plimbare, unul din aspecte, doi, să știți că asta este un pui de potîrniche, ce se petrece aici, doar acei ce stau acolo vă pot povesti, mai fac publicații cu alți deținuți care trăiesc foarte bine, dar nimeni nu v-ați dat interesul de unde s-au făcut astfel de condiții?
    Mai puneți mintea în mișcare, ce fel de GANDONI trebuie să fie astfel de persoane care SUKA scot bani din acei mai slabi?
    Am mai auzit că sunt obligați să joace la interes bănesc, iar Administrația Penitenciarelor nu-și bag nasul, fiindcă sunt într-o mînă toți….. Haideți să fim mai serioși……!!!!!!!