„Stăm în casă cu geamurile închise”. Cum se descurcă moldovenii din SUA, care locuiesc în zonele cuprinse de incendii

1125
0

De aproape o lună, mai multe regiuni din SUA sunt devastate de incendii masive de vegetație. Coasta de Vest a Statelor Unite se confruntă cu un strat dens de fum, care acoperă orașele din California, vestul statului Oregon şi Washington. În California, flăcările au distrus peste un milion de hectare de vegetație, depăşind cu mult înregistrările anuale anterioare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În regiunile afectate de incendii locuiesc mai mulți cetățeni din Republica Moldova. Printre ei se numără și Iuliana Leșan-David, o tânără de la Chișinău, care locuiește împreună cu soțul său și cu cei trei copii ai lor în orășelul Renton, cam la 26 km de orașul Seattle (statul Washington).

„Aceste incendii ne-au luat pe neprins de veste. După câteva ore de lucru prin casă, în una din seri, când am ieşit afară, am simţit un miros puternic de fum. Pur şi simplu era imposibil de suportat. Iniţial am crezut că vreo casă din apropiere a luat foc, ca mai apoi să aflu că sunt incendiile produse în statul nostru”, a recunoscut Iuliana.

Potrivit tinerei de la Chișinău, anumite porțiuni de autostrăzi din regiune au fost închise. „Este pentru prima dată când sunt martor la o asemenea situaţie. Locuiesc de câțiva ani în această regiune și chiar dacă anii trecuţi au mai fost incendii, niciunul nu a atins proporții atât de mari. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum este aerul poluat și fumul. Ţinem toate uşile şi ferestrele închise, încercăm să menţinem aerul curat în încăpere. Ieşim afară strict la necesitate. Şi bineînţeles, purtăm mască. Ne ajută și să nu simţim mirosul atât de puternic de fum”, a precizat tânăra din Moldova.

Potrivit Iulianei, grădinițele și-au schimbat programul de lucru și activitățile de afară au fost mutate în interior. „De mai bine de o săptămână, am renunţat la activităţile noastre cotidiene, cum ar fi ieşirile în parc și lucrul din jurul casei. Avem copii mici şi ne este greu la acest capitol, nu ne putem permite să-i lăsăm nici măcar în curtea casei să se joace. Mirosul este insuportabil. Grădiniţele, la fel, îşi limitează toate activităţile în interior”, a subliniat Iuliana.

„Am plecat din Seattle până lucrurile nu vor reveni la normal”

Nicolae Capsâzu locuiește pe tărâmul american de aproape șase ani. Chiar dacă regiunea în care se află tânărul este la 200 km distanță de orașul Seattle, fumul de la incendii a împânzit strada pe care locuiește. „În Seattle este grav. Am văzut ceea ce se întâmplă și am hotărât că mai bine mă duc în altă regiune până se ameliorează lucrurile. Momentan, plec spre Chicago și planific să mă întorc atunci când se va mai îmbunătăți calitatea aerului”, ne-a relatat tânărul.

Nicolae spune că, în oraș, oamenii nu prea ies afară. „Nu am văzut oameni pe stradă. Nimeni nu iese din casă, în special bătrânii. Din câte știu, peste 30 de mii de oameni au fost deja evacuați din zonele afectate. Toate activitățile în aer liber au fost suspendate. Acum, Seattle se află pe locul trei la capitolul calitate proastă a aerului”, spune tânărul.

„Stăm în casă cu geamurile închise”

Irina Arsenii este o tânără din R. Moldova care locuiește în Seattle de aproape trei ani. Potrivit tinerei, ea și-a pregătit provizii și petrece timpul doar în interiorul casei.

„De la începerea carantinei, activitățile în aer liber au fost unicul mod de a mă întâlni cu alte persoane, respectând normele de siguranță. Din momentul începerii incendiilor și schimbării calității aerului, nu mai pot ieși afară pentru mult timp. Din fericire, nu am fost afectată de incendii așa cum au fost afectați unii oameni, care au rămas fără case sau și-au pierdut oameni dragi”, a recunoscut Irina.

Tânără spune că stă cu geamurile închise și evită să iasă din casă. „Urmăresc prognozele din comunicatele oficiale și cum se schimbă starea aerului. Prietenii și familia mea țin cont de recomandările oficiale. Ne-am făcut rezerve de mâncare și alte lucruri necesare, ca să evităm să ieșim la cumpărături cât de mult posibil. Am anulat orice programări pentru mai târziu. Stăm în casă cu geamurile închise, în izolare”, spune moldoveanca.

Din luna martie, moldoveanca stabilită în SUA muncește de acasă. „Incendiile nu mi-au afectat obligațiile pe care le am la serviciu. Oricum, nu mergeam la birou și până la incendii, din cauza pandemiei”, a precizat Irina.

Moldoveanca spune că autoritățile americane îi anunță zilnic despre starea lucrurilor din regiune. „Ne ajută să ne protejăm de fumul de afară. S-au deschis câteva centre în oraș pentru persoanele fără adăpost, unde acestea pot să rămână temporar și să evite la maxim aerul de afară. Deocamdată, nu primim provizii și nici nu am fost anunțați că ar urma să fim evacuați”, a conchis tânăra.

Potrivit ultimelor informații oferite de autoritățile americane, peste 30 de oameni, cel puţin, şi-au pierdut viaţa în urma acestor incendii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE