Panglicari la inaugurarea WC-ului

1474
0

La Hiliuți, Râșcani, satul de baștină al subsemnatului, a avut loc un eveniment ce te face să râzi, iar pe urmă să și plângi de mila personajelor, mai ales locale, ce nu-și dau seama în ce teatru al absurdului au nimerit. Primarul Alexandru Sandu, aflat la al patrulea mandat, a solicitat de la președintele socialist al raionului, dar și de la autoritățile centrale, aproape trei sute de mii de lei, bani care au fost folosiți pentru un bloc sanitar al gimnaziului din localitate, dat în exploatare până la începerea campaniei electorale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu ceva timp înainte de inaugurarea acestui important obiectiv i s-a telefonat de la Președinție și cineva i-a spus că „băieții vor veni în vizită de lucru”. „Băieții”, în frunte cu deputatul socialist, Vlad Mizdenco, însoțiți și de președintele socialist al raionului, Vasile Secrieru, au descins la Hiliuți și, după cum afirmă primarul, n-au făcut campanie electorală. Au organizat doar o simplă tăiere de panglică roșie socialistă ținută de doi copilași și i-au fotografiat în nobila acțiune, nu altundeva decât în cadrul ușii de la intrarea în toaletă, pe deputatul Mizdenco și președintele Secrieru, împreună cu șeful administrației publice locale și cu directoarea gimnaziului, Ana Matei.

În afară de primar nimeni dintre cei prezenți nu purta mască, pentru că masca dăunează imaginii. Iar cu masca pe față lumea te poate confunda cu vreun reprezentant al altui partid și atunci degeaba s-au mai cheltuit banii. Pe primar, chiar și cu mască pe față, îl cunoaște însă toată lumea. Începându-și cariera ca ultim secretar al organizației de partid locale a PCUS, a fost, pe rând, membru al Partidului Agrar, al Partidului „Moldova Noastră”, PLDM, PD, în ultimul timp fiind membru al PAS. Gurile rele spun că acum îl curtează socialiștii și, așa cum s-a descurcat tot timpul „încurcându-se mereu”, ar putea să nu reziste ispitei și să treacă încă o dată într-o altă tabără, una roșie de tot care să-i asigure un nou mandat. Și, de ce nu, tăierea în continuare a altor „pamblici”, expresia inspirată a unui bun ziarist de la noi.

Jurnalista Svetlana Corobceanu, autoarea unei știri pe marginea acestui subiect la jurnal.md, ne informează că, inițial, gazdele nu știau că se va tăia panglica și că se vor face imagini. Cu atât mai mult, am zice noi, că va fi umplut cu ele internetul și vor deveni virale. Cineva venit de la Președinție a propus parcă întâmplător ritualul cu panglica și, evident, tot întâmplător, s-au făcut și niște fotografii. Nici primarul și nici directoarea gimnaziului, chiar dacă au înțeles până la urmă că totul e bine gândit și regizat, nu au putut interzice scenariul, pentru că asta e „verticalitatea puterii” și cine dă banul acela comandă muzica…

Solicitată de Corobceanu, deputata Maria Ciobanu punctează: „Să bagi în veceu copii, pentru ca tu, ditamai președinte de raion, primar și netot de deputat, să faci o fotografie pentru „istorie” cum tai panglica socialistă. Buni de legat”.

Am ajuns în topul rușinii. Deputații socialiști sunt ocupați cu tăiatul panglicilor roșii prin WC-uri. Meleagul nostru mai jos decât atât nu a fost adus de nimeni în toată istoria sa”, comentează Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății. Viorica Cheptănaru, cunoscută interpretă de muzică populară de la Hiliuți, consideră că „noi, o mână de oameni, intelectuali care au dus și duc faima satului în lume, am fost făcuți de râs, cu ajutorul celor care au realizat și multe lucruri bune, dar, prin acțiunile lor necugetate, au cam dat-o în bară, cu panglica roșie de la toaletă punând capac la toate”.

Cineva ar zice că, indiferent de scopul electoral al acestei acțiuni, până la urmă s-a făcut un lucru bun și au avut de câștigat copiii care nu vor mai fugi în timpul recreațiilor până la buda aflată la o depărtare bunicică de clădirea gimnaziului. Altcineva chiar ar ridica în slăvi inițiativa primarului Sandu și i-ar ura succes în continuare, ar lăuda susținerea acordată de socialiști unei primării ce nu poate acumula bani în buget, pentru că satul, ca și multe altele, este depopulat și nu este de unde.

Noi ne întrebăm doar cât timp acei care au furat și mai fură, care au adus în pragul sărăciei acest pământ de unde fug în disperare oamenii, o vor mai face pe binefăcătorii, mai ales în timpul campaniilor electorale?

Tertipurile cu tăierea panglicilor la veceuri sunt urât mirositoare și nu-mi rămâne decât să regret că satul în care m-am născut și am crescut a devenit atât de cunoscut printr-un act care ar fi putut fi unul de normalitate, dacă nu devenea de prost gust, ilar și condamnabil din cauza celor care au vrut să tragă foloasele, dar se vor alege cu ponoasele.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE