Mașinăria pusă la cale de socialiști pentru fraudarea alegerilor prezidențiale

872
0
La secția de votare din Rusia

Semnalarea ilegalităților comise la înregistrarea prealabilă a alegătorilor nu este suficientă pentru contracararea acestor acțiuni ilegale. Acestea trebuie denunțate și demonstrate în instanța de judecată, susțin observatorii politici după dezvăluirea implicării funcționarilor socialiști în falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă a alegătorilor expediate la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Odată cu lansarea procesului înregistrării prealabile a alegătorilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Rusia a ajuns pe primele poziții după numărul de astfel de solicitări. Dacă până la alegerile parlamentare din 2019, erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia, în prezent, numărul acestora a ajuns la 5.533. Dintre aceștia, 2.413 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau Sankt-Petersburg.

O investigație a postului de televiziune TV8 a identificat zeci de oameni care se află în R. Moldova, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Cel mai grav este faptul că în listele cu pricina figurează persoane cu funcții publice în cadrul unor autorități locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Mai exact, reporterii de la TV8 au depistat că în satul Grinăuți-Moldova, Ocnița, mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale tocmai la Moscova sau la Sankt-Petersburg. Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC. Printre solicitanți figurează secretara primăriei, contabila-șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei.

Activiștii socialiști vor să voteze de la Sankt-Petersburg și Moscova

Alături de funcționarii primăriei, au fost incluse în liste mai multe persoane care locuiesc în aceeași comună. Numele acestora sunt însoțite de IDNP-uri, semnături, care par să fie falsificate, odată ce toți susțin că nu au semnat nimic.

Cazuri similare au fost semnalate reporterilor TV8 de mai multe persoane care locuiesc în Occident. Victor Cociug, avocat din Olanda, în dimineața zilei de 15 septembrie, fiind în vacanță în Moldova, a încercat să se înregistreze online pe site-ul CEC pentru a vota în Haga, Olanda, dar surpriză! A aflat că era înregistrat deja, de patru zile, ca să voteze în Kursk, Rusia. Asemenea cazuri au fost semnalate de mai mulți cetățeni moldoveni din Belgia.

Președintele CEC, Dorin Cimil, susține că „a auzit din presă” despre aceste îngrijorări legate de fraudarea procesului de înregistrare prealabilă a alegătorilor în Rusia, dar probe concrete nu i-au fost prezentate. În opinia lui, CEC nu are obligația să verifice corectitudinea întocmirii acestor liste.

Dacă nu vor fi sesizări argumentate pe subiectul dat și nu va fi demonstrat faptul că semnăturile de pe aceste cereri nu aparțin persoanelor date, într-adevăr există riscul că noi vom lua în considerație aceste cereri la determinarea numărului de cereri pentru secțiile de vot. De aceea, în situația în care se depistează asemenea cazuri trebuie să existe o sesizare pentru ca procuratura și organele Ministerului de Interne să examineze fiecare caz în parte”, a declarat pentru TV8 președintele CEC.

Șefului CEC nu i-au fost prezentate probe

Conform datelor CEC, cele mai multe cereri prealabile de votare în Rusia au fost depuse pentru localitățile Moscova, Odințovo, Domodedovo, Cehov, Tula, Kursk, Kostroma, Voronej, Lipețk. În total, peste 5.500 de înregistrări prealabile.

În același timp, Asociația Promo-Lex a semnalat recent o creștere stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat. În opinia Promo-LEX, acest fapt trezește suspiciuni și neîncrederea societății față de Registrul de stat al alegătorilor, față de calitatea listelor electorale și, în consecință, față de rezultatele alegerilor.

Registrul de stat al alegătorilor înregistrează un număr de 3.285.874 de alegători, ceea ce constituie circa 80% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova declarat de Agenția Servicii Publice. Din numărul total de alegători înregistrați, aproximativ 15% le constituie alegătorii din regiunea transnistreană (circa 249.000) și cei fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotare (circa 229.000).

Reprezentanții PAS ne-au declarat că au făcut deja reclamații la CEC și Procuratură pentru a denunța aceste cazuri.

Cetățenii din stânga Nistrului, tot mai activi

În ce privește alegătorii din regiunea transnistreană, informația privind starea civilă a acestora, inclusiv decesul, este actualizată doar în baza adresării directe a cetățeanului Republicii Moldova sau a moștenitorilor acestuia (în caz de deces).

Aceeași situație este atestată de Promo-Lex și în cazul cetățenilor Republicii Moldova care au emigrat.

Situația descrisă este alarmantă din moment ce aproximativ 8% din numărul total de alegători sunt cei din regiunea transnistreană, iar circa 7% – alegătorii fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării”, se menționează într-un raport Promo-Lex.

Prin urmare, organizația neguvernamentală a constatat că autoritățile moldovenești nu gestionează direct și continuu procesul de actualizare a informației privind datele a circa 15% din alegători.

Opoziția trebuie să denunțe aceste acțiuni în justiție

Comentatorul politic Nicolae Negru observă că în spatele acestor acțiuni este Rusia. Numărul cererilor este exagerat, în opinia sa, deoarece cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia nu mai sunt atât de mulți „cum spune Dodon”.

De asemenea, semnalează comentatorul, pe direcția transnistreană, Dodon face tot ce este posibil ca să obțină voturi din stânga Nistrului. „Și aici se observă felul în care îl tratează Dodon pe Krasnoselski, cum l-a primit ca pe un adevărat președinte.”

În același timp, remarcă observatorul, autoritățile nu se grăbesc să facă eforturi în direcția ca cetățenii moldoveni din Europa să participe la aceste alegeri. Au redus programul zilei de alegeri cu două ore, în loc să le acorde acestor secții din afară mai multe zile.

Cel mai important este ca opoziția să reacționeze adecvat la aceste fapte ilegale ale socialiștilor și să le denunțe în justiție. Dacă aceste ilegalități nu sunt reclamate în justiție, nu au nicio valoare juridică”, semnalează el.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE