De ce durează atât de puțin efectul reconfortant al vacanței?

435
0
Foto 1. Sursa: nytimes.com. Autor: Keith Negley
Foto 1. Sursa: nytimes.com. Autor: Keith Negley

Constatăm că efectele benefice ale celor câteva săptămâni de vacanță se estompează mai repede decât ne așteptăm, iar stresul și neliniștea își fac iarăși loc. Credem că starea de bine și energia regăsite în timpul concediului ne vor însoți mult mai mult timp, dar acesta rămâne în scurt timp o simplă amintire. 

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Așteptări prea mari

Dacă ne afectează sfârșitul concediului și al beneficiilor lui, este pentru că așteptăm mult prea mult de la aceste câteva săptămâni de odihnă. Credem că vacanța este un fel de medicament sau antibiotic care va alunga în mod definitiv efectul oboselii sau epuizării. Dar vacanța nu e decât o pauză, însoțită de odihnă și micile ei bucurii, nu este o schimbare a vieții.

Este adevărat că presiunea pe care o resimțim asupra noastră este din ce în ce mai puternică și că ne dorim să ne refacem complet în timpul concediului, să facem o schimbare radicală și să ne detașăm de tot ce ne afectează starea de bine, în timpul anului, la serviciu. Dar aceasta e cea mai mare greșeală, pentru că, dacă nu ne simțim confortabil în funcția pe care o avem, această problemă nu se va rezolva în aceste luni de vară.

Ritm alert la serviciu

Condițiile noastre de muncă sunt o cauză evidentă a revenirii atât de rapide a oboselii. În timpul concediului, în absența noastră, s-au acumulat sarcini noi de serviciu, iar pentru a le soluționa, trebuie să ne regăsim imediat ritmul susținut.

Totodată, serviciul ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre. Atunci când reușim, în sfârșit, să ne deconectăm, odată aflați în vacanță, beneficiile nu sunt de durată, pentru că trebuie să revenim în scurt timp la birou.

Iar unii vor să profite de concediu pentru a realiza tot ce nu au reușit în timpul anului, fără a-și mai pierde timpul odihnindu-se.

Pentru a ne simți odihniți mai mult timp

Nu este necesar să ne schimbăm stilul de viață sau agenda, ci doar să păstrăm unele mici obiceiuri reconfortante pe care le aveam în vacanță.

Ne sunt recomandate câteva soluții, pe care le vom adapta după bunul nostru plac. Prima rămâne a fi orice fel de sport, pe care vom continua să îl practicăm și în afara vacanțelor. A doua este să nu confundăm timpul personal cu timpul în care muncim; nu întrerupem o ședință pentru un telefon personal, iar spațiul și relațiile personale rămân la fel de importante și serviciul nu trebuie să interfereze cu acestea.

În cele din urmă, să știm să ne bucurăm de clipa de față și să fim cu adevărat prezenți. Să nu uităm să ne bucurăm de natură, să ne amintim că nuanțele de albastru și verde au efect antidepresiv și că toate acestea ne sunt întotdeauna accesibile.

În anumite situații, este bine să revedem care este locul serviciului nostru în cotidian. Să ne amintim în ce alte domenii ne mai simțim bine și să ne facem timp pentru a reveni la ceea ce ne definește cu adevărat.

Sursa: madame.lefigaro.fr

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here