Autoritățile, neputincioase în fața ambroziei care asfixiază cetățenii

2025
0
Ambrozie, sursa: www.haz.de
Ambrozie, sursa: www.haz.de

În ultimii ani, tot mai multe persoane din R. Moldova se confruntă cu probleme de sănătate din cauza ambroziei, o buruiană care s-a răspândit pe întreg teritoriul RM. Această plantă crește ușor pe ogoare, pe marginea drumului și pe șantierele de construcții. Polenul de ambrozie provoacă alergii la circa 20% din populație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primele simptome ale afecțiunii sunt nasul înfundat, strănutatul, secrețiile nazale, ochii iritați și dificultățile respiratorii. Perioada în care se face simțită alergia este iulie-septembrie. Cei mai afectați sunt copiii și tinerii. Deși în primii ani simptomele sunt ușoare, acestea pot avansa și duce spre astm, iar unii oameni ajung să dezvolte șocuri anafilactice.

Dacă în țările europene au fost adoptate demult politici și pași concreți în vederea debarasării de această plantă, R. Moldova este abia la început de drum. Pe de o parte, autoritățile elaborează hărți interactive în care fiecare poate să vadă zonele unde există ambrozie, iar pe de altă parte, cetățenii încearcă să se descurce pe cont propriu atât în procesul de eliminare a plantelor, cât și în cel de tratament.

Unde să apelați când identificați ambrozia

Am încercat să verificăm cum funcționează autoritățile publice responsabile de monitorizarea și eliminarea plantei cu pricina. Am scris o notificare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a creat o linie fierbinte prin VIBER (numărul: 067160008), destinată luptei cu ambrozia. După expedierea unui mesaj cu poze, numele și prenumele expeditorului, datele de contact și adresa unde a fost identificată planta, operatorul a trimis sesizarea către inspectorii ANSA. A doua zi, mi-a telefonat un inspector, cu care am convenit să ne întâlnim la fața locului.

Reprezentanții ANSA au inspectat locurile unde creștea buruiana, apoi au luat legătura cu proprietarul terenului și i-au comunicat ce trebuie să întreprindă. „Momentan, am anunțat proprietarul pe cale verbală. I se dă un termen de 2-3 zile, timp în care va trebui să nimicească plantele. În caz contrar, va fi întocmit un proces-verbal de contravenție administrativă.

Cât privește plantele aflate pe un drum public, dacă acesta este în gestiunea Întreprinderii Municipale „Spații Verzi”, angajații ei vor trebui să întreprindă măsurile corespunzătoare”, ne-a explicat Inspectorul ANSA, Valentin Vîrlan. Totodată, cetățenii din orice localitate, în cazul în care identifică ambrozia, pot anunța fie prin VIBER, fie se pot adresa direct la primăriile lor, a precizat inspectorul.

Cum se descurcă persoanele alergice și ce spune legea?

Regina Povar, locuitoare a capitalei care luptă cu ambrozia, are prognoze pesimiste referitor la răspândirea în R. Moldova a acestei plante dăunătoare. „Pentru eliminarea ambroziei nu este suficient ca autoritățile să acționeze doar la nivel local și doar la solicitările cetățenilor. Da, este foarte bine ca fiecare cetățean să fie conștient și să ia atitudine. Și eu am curățat teritoriul din jurul blocului în care locuiesc. Problema există la nivel național. Polenul de ambrozie se răspândește prin aer și chiar dacă în raza unde locuiești sunt defrișate plantele, asta nu este suficient. Există foarte multe plante pe marginea drumului, iar autoritățile ar trebui să le nimicească.”

Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărâre în anul 2018 pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia și a unui plan de acțiuni pentru anii 2019-2024. Acestea prevăd acțiuni în vederea eliminării acestei plante, campanii de informare, dar și aplicarea amenzilor pentru proprietarii de terenuri unde crește ambrozia.

La departamentul de presă al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ne-au comunicat că în prezent nu se desfășoară vreo campanie de informare a populației. Totodată am aflat că în R. Moldova nu există centre de verificare a nivelului de polen în aer.

O altă problemă este tratamentul în instituțiile medicale din republică, tratament care, din spusele mai multor persoane, nu mai este eficient. „Dacă anul trecut încă eram bine, anul acesta din cauza că nu am avut acces la tratament în România, pentru că au fost închise granițele din cauza COVID-19, am ajuns să stau la pat”, povestește Regina Povar.

Între timp, un grup de cetățeni a inițiat o petiție prin care solicită autorităților acces gratuit la investigațiile pentru diagnosticul alergiilor și accesul în RM la imunoterapie specifică cu alergeni, care nu sunt disponibile în R. Moldova.

Până se autosesizează autoritățile, cetățenii trec prin chinuri respiratorii sezoniere, iar unii ajung să nu se mai recupereze. Cu cât autoritățile vor face mai mulți pași siguri în vederea eliminării totale a ambroziei de pe teritoriul R. Moldova cu atât mai mulți cetățeni vor beneficia de dreptul la o viață sănătoasă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE