Final de campionat în fascicole feerice de iluminare nocturnă

882
0
Foto: Oleg Bilsagaev
Foto: Oleg Bilsagaev

O atmosferă încântătoare de mare sărbătoare se așternu în seara zilei de 30 august pe terenul de nisip al Arenei „Beach Soccer Stadium FMF”, situată în Parcul „La Izvor” al capitalei. Reamintim că noul stadion, unul dintre cele mai moderne edificii de acest gen din întreaga Europă, a fost inaugurat pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, Campionatul Moldovei la fotbal pe plajă în acea seară magnifică de duminică și-a desemnat laureații, după desfășurarea meciurilor ultimei etape. Titlul de campioană și l-a adjudecat Clubul Sportiv Djoker Chișinău, care a repetat performanța din sezonul precedent, câștigând toate meciurile din cadrul turneului național. Este al optulea trofeu suprem al „djokeriștilor”, din tot atâtea ediții de campionat la care au participat. În această vară, discipolii antrenor-jucătorului Leonid Podlesnov au demonstrat un fotbal spectaculos, cu ritmuri de viteză extrem de înalte și de o pregătire tehnico-tactică impresionantă.

Etapa decisivă

În etapa finală, Djoker s-a impus cu 5-4 (0-2, 2-1, 3-1), într-un meci ce a mustit de spectacol, disputat în compania formației Nistru Chișinău, aceasta din urmă învrednicindu-se de medaliile de bronz. Este de remarcat că FC Nistru, pregătit de antrenorul reprezentativei naționale, Ruslan Pernai, și-a vândut scump pielea, punând în permanență presiune pe adversar: după primul mitan (repriza durează în fotbalul pe plajă 12 minute, cu cronometru ce poate fi oprit și repornit pe parcursul partidei), ei se aflau autoritar la cârma jocului, scor 2-0. Golurile au fost marcate de căpitanul Andrei Negară (minutul 3, de la distanță în vinclu), unul dintre golgeterii campionatului, și Grigore Cojocaru (min. 5, din lovitură liberă), fotbalist tânăr și energic, de mare perspectivă.

Însă campioana en-titre nu era dispusă să cedeze, dorindu-și cu ardoare să-și ia revanșa pentru înfrângerea suferită pe 16 august în finala Cupei Moldovei Boviline (3-4). Astfel, în repriza a doua ea egalează scorul (prin autogolul lui Alexandr Arefiev din min. 14, după un corner, și Serghei Nicolaiciuc, min. 18). Cu câteva secunde înainte de finalul părții a doua a meciului, A. Negară readuce formația Nistru în avantaj, marcând printr-o lovitură splendidă, prin întoarcere din săritură (3-2). În debutul celei de-a treia reprize, Djoker iarăși egalează, prin strădaniile lui S. Nicolaiciuc, omniprezent în atac și în fazele de construcție.

Foto: Oleg Bilsagaev
Foto: Oleg Bilsagaev

Show fotbalistic marca Victor Comlionoc

Momentul decisiv al confruntării fotbalistice se produse în minutul 29, când Victor Comlionoc, jucător de excepție care a strălucit în anii 2001-2009 evoluând pentru selecționata Moldovei în fotbalul mare, a reușit un gol ce a lăsat cu gurile căscate atât adversarii echipei sale, cât și suporterii proprii: preluând mingea la centru, el a driblat mai întâi (lucru extrem de dificil de realizat pe un teren în care tălpile ți se afundă în nisip la orice efort) unul câte unul trei adversari (în fotbalul pe plajă pentru fiecare echipă evoluează patru jucători de câmp și portarul). În acest fel, fentând și trecând la milimetru pe lângă picioarele fotbaliștilor de la Nistru Chișinău, el a ajuns în zona punctului de pedeapsă și a șutat plasat prin mulțimea ce se bulucea panicată în fața portarului Oleg Chitoroagă.  Goalkeeperului, din cauza câmpului de vizor redus, nu-i rămăsese decât să urmărească neputincios cum balonul șterse bara și se scurse numaidecât în plasă, stârnind exclamații în care bucuria și uimirea își dădeau zor într-un feeric de nedescris.

Scântei în nocturnă

Spiritele se încingeau tot mai mult, iar cu un minut înainte de expirarea timpului regulamentar, Leonid Podlesnov reuși desprinderea (5-3), șutând imparabil după o intercepție realizată de el la centrul terenului. La doar câteva secunde de la reluarea partidei, Alexandr Arefiev reduse din handicap, printr-o lovitură puternică din vole, revanșându-se pentru autogolul din repriza secundă.

Foto: Oleg Bilsagaev
Foto: Oleg Bilsagaev

Scânteierile fascinante ale iluminării nocturne păreau să fie amplificate de luna în creștere agățată deasupra lacului din preajmă, iar nisipul de o albeață orbitoare sclipea electrizant sub picioarele jucătorilor, care creau cu nemiluita situații aducătoare de schimbare pe superba tabelă multimedia a stadionului.

…Cu 3 secunde înainte de fluierul final al partidei, Nicolae Ignat, unul dintre cei mai buni atacanți ai campionatului, a ratat o ocazie monumentală de a egala scorul și de a trimite jocul în prelungiri: el șută violent de la patru metri pe centrul porții, experimentatul goalkeeper al naționalei, Ruslan Istrati, reacționând exemplar și respingând în out. Astfel, scorul 5-4 consemnă sfârșitul partidei și totodată finalul campionatului.

În celălalt meci al zilei, desfășurat cu o oră înainte, Olimpia-Stels, formație din capitală antrenată de Denis Melnicov, a învins cu 7-2 debutanta turneului, Steaua-Dental Chișinău, intrând, pentru a doua oară consecutiv, în posesia medaliilor de argint ale campionatului.

Momentul culminant al serii îl constitui înmânarea cupelor și medaliilor pentru echipele premiante, iar Eduard Crețu, președintele Federației Sportive de Fotbal pe Plajă din R. Moldova (FSFPM), a acordat un premiu special, „Pentru măiestrie”, debutantei campionatului, BSC Dubăsari.

„Mulțumim Federației Moldovenești de Fotbal pentru minunata oportunitate de a evolua pe această Arenă, o adevărată bijuterie arhitecturală, edificată cu aportul considerabil al FMF. În ceea ce privește sezonul fotbalistic, acesta a fost unul de succes pentru Federația noastră, în pofida restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19. Astfel, FSFPM a reușit în timp record să desfășoare Campionatul și Cupa Moldovei, oferind spectatorilor clipe fascinante specifice acestui sport estival”, a specificat, în exclusivitate pentru GAZETA de Chișinău, Eduard Crețu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE