Factori de risc în lupta cu COVID-19 și câteva condiții pentru a rămâne sănătoși

494
0
Foto: wallpaperflare.com

Există multe semne de întrebare atunci când vine vorba de coronavirus și mai mulți factori care ne fac mai vulnerabili. Nu putem avea control asupra tuturor acestor factori, însă există câțiva în privința cărora putem decide. Dacă adoptăm un stil de viață sănătos, acesta va reduce riscul de a ne îmbolnăvi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Afecțiunile de care suferim ne fac mai vulnerabili

Bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2 și afecțiunile pulmonare ar face mai dificilă însănătoșirea în cazul în care ne-am infecta cu covid. Aceste boli sunt determinate în mare parte de stilul nostru de viață, iar din cauza acestora riscăm să fim afectați în mai mare măsură de coronavirus.

Pentru a ne proteja de el, medicii recomandă să renunțăm la fumat, să facem mai multă mișcare, să ne alimentăm mai bine și să reducem consumul de alcool. Doctorii consideră că putem renunța la aceste obiceiuri nocive indiferent de vârstă și de alți factori de risc.
Fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și alimentația nesănătoasă ne scad imunitatea și ne expun riscului de a dezvolta diferite boli.

O persoană care fumează se expune riscului de a fi afectată de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau boli pulmonare cronice, din cauza cărora poate fi grav afectată de covid, cu riscul de a deceda. Iar o persoană care face sport are o condiție fizică mai bună pentru a trece peste infecția cu covid și a se recupera mai rapid. Fumatul și consumul de alcool ne scad imunitatea, o persoană care consumă alcool poate să dezvolte, de asemenea, boli cronice și poate avea un comportament nechibzuit.

Pentru a reduce riscul de a ne infecta, dar și pentru o însănătoșire rapidă, medicii ne sfătuiesc să renunțăm la fumat, pentru că efectele pozitive nu întârzie să apară. Pulsul, tensiunea arterială și absorbția oxigenului în sânge se îmbunătățesc în numai câteva ore, iar circulația sângelui și funcția pulmonară se îmbunătățesc în câteva săptămâni sau luni.

Mai multă activitate fizică și reducerea consumului de alcool vor avea de asemenea efect, în scurt timp. O alimentație sănătoasă, cu mai multe fructe și legume, are efecte pozitive imediate și ne îmbunătățește imunitatea.

Kilogramele în plus și obezitatea sunt un alt factor de risc

Hormonul leptinei, al cărui nivel crește în cazul în care o persoană suferă de obezitate, poate fi un motiv pentru care persoanele supraponderale sunt afectate în mai mare măsură de coronavirus.

În iulie, cercetătorii americani au prezentat rezultatele unui studiu, potrivit căruia un indice al masei corporale egal cu 30 sau mai mare este considerat un factor de risc atunci când vine vorba de coronavirus.

Indicele masei corporale este folosit în medicină pentru a determina riscul de a dezvolta boli pe fondul greutății prea mici ori prea mari. Acesta este totuși o aproximare și nu măsoară procentul de grăsime din corp.

Formula folosită este următoarea: greutatea (kg)/înălțime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg și 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2.
Leptina este un hormon care, printre altele, contribuie la reglarea poftei de mâncare și a metabolismului. Potrivit cercetătorilor americani, nivelul ridicat al leptinei la persoanele obeze poate avea impact asupra evoluției infecției cu coronavirus.

Persoanele care suferă de obezitate au deja adesea probleme de sănătate, din cauza cărora vindecarea de coronavirus poate fi mai dificilă. Virus care, printre altele, limitează capacitatea organismului de a face față inflamației plămânilor. În cazul persoanelor obeze, acestea suferă de anumite afecțiuni și întregul corp, inclusiv plămânii, pot suferi de inflamație; imunitatea și capacitatea pulmonară sunt scăzute.

Un prilej să avem mai multă grijă de noi înșine

Pentru a ne simți mai bine, putem apela la medicul de familie, care ne va verifica starea de sănătate și va indica tratamentul potrivit. În această perioadă, este esențial să acordăm atenție felului în care ne simțim și să luăm toate măsurile necesare pentru menținerea sănătății și echilibrului nostru.

Totodată, este esențial să nu rămânem izolați, să comunicăm, fie chiar la distanță, să exprimăm ce simțim și să putem să ne regăsim starea de bine.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here