Protestatari violați și torturați! Mărturiile unei jurnaliste de la Minsk

1561
0
sursa: hrodna.lif
sursa: hrodna.lif

De aproape două săptămâni, în Belarus au loc proteste în masă. Sute de mii de cetățeni au ieșit să protesteze drept urmare a seriei de arestări în rândul contracandidaților lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august. Jurnaliștii spun că a început să fie eliberată o parte dintre protestatarii reținuți la începutul mitingurilor. Aceștia povestesc cu groază prin ce torturi au trecut în izolatoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La Minsk, protestele continuă. După mai multe zile în care au fost bătuți și târâți în izolatoarele din Minsk, protestatarii rămași au decis să participe la mitinguri doar pe timp de zi. „Noaptea, oamenii nu se mai adună, pentru că după violențele în masă din timpul protestelor, oamenii au înțeles că e mai bine să se întâlnească în timpul zilei. În primul rând, pentru a se proteja de posibile violențe din partea forțelor speciale”, ne-a declarat, din Belarus, jurnalista Marina Kașpur, special pentru GAZETA de Chișinău.

Potrivit jurnalistei, lucrurile s-au mai calmat zilele acestea. „După ce la Minsk a început mișcarea femeilor care se îmbrăcau în alb, li s-au alăturat femei din alte orașe din Belarus. Li s-au alăturat și bărbați, copii. Oamenii purtau haine albe și roșii. Oamenii nu mai sunt bătuți, dar sunt monitorizați de forțelor de ordine, care îi urmăresc din microbuze. Oamenii vin zilnic în fața clădirilor guvernamentale, în fața închisorii unde este deținut Tihanovskii, unul dintre liderii acestor proteste”, a precizat jurnalista de la Minsk.

Numărul protestatarilor a crescut considerabil în ultimele zile. „Au început să protesteze angajații mai multor companii mari din țară. Se adună multă lume, dar sunt și din cei care se tem. Administrațiile acestor instituții îi presează și amenință. Dar angajații continuă să protesteze, își manifestă îngrijorarea și susținerea față de evenimentele care au loc. Li se aduce mâncare, apă. Unii protestatari le oferă susținere juridică în cazul în care sunt concediați, iar alții chiar și susținere financiară”, a adăugat Marina.

Totodată, zilele trecute, angajații mai multor uzine l-au întâlnit dur pe Alexandr Lukașenko la unul din evenimentele organizate. În secvențele video de la întâlnire se vede cum acesta este întâmpinat dur de angajați. Oamenii scandau „Pleacă!” și „Rușine!”.

„Eliberați din iad!”

Jurnalista de la Minsk a declarat că una din cele mai șocante știri din ultimele zile a venit din partea protestatarilor care au fost eliberați din izolatoare.

„Au început să elibereze oamenii care au fost reținuți în timpul protestelor. A început să iasă la iveală adevărul. Noi presupuneam că acolo este un adevărat iad, dar când oamenii au început să povestească și să arate cum au fost tratați în izolatoare, ne-a șocat ce am aflat. În izolatoare a fost un adevărat lagăr de concentrare. În camere de patru persoane erau ținuți zeci de protestatari. Oamenii stăteau pur și simplu în picioare, nu aveau loc nici unde să se așeze și nici să doarmă. Potrivit martorilor, în microbuzele în care erau transportați protestatarii erau bălți de sânge. În secțiile de poliție, oamenii au fost torturați. În izolatoare, au fost bătuți încontinuu. Ies din izolatoare cu picioarele negre de vânătăi”, relatează Marina Kașpur.

Potrivit jurnalistei din Belarus, în izolatoare au fost violate mai multe femei. „Au apărut mai multe mărturii despre violurile din izolatoare. Fetele ies din izolatoare cu organele genitale perforate. E îngrozitor”, spune tânăra.

Autoritățile au anunțat că vor elibera toți protestatarii. „Au spus că îi vor elibera pe toți, dar au fost eliberați doar o parte. Mulți oameni sunt dați dispăruți. Avem impresia că au fost eliberați doar cei care pot merge pe propriile picioare. Și-au bătut joc de oameni în izolatoare, le tăiau pielea, le smulgeau părul. Acolo continuă să se întâmple lucruri îngrozitoare”, a mai adăugat Marina Kașpur.

Organizatorii protestelor au amenajat un loc special pentru persoanele care sunt eliberate din izolatoare. Acolo li se oferă suport medical și psihologic.

„Jurnaliștii din Belarus, înlocuiți cu cei din Rusia”

Jurnaliștii de la televiziunile naționale se concediază în masă, începând cu prezentatorii și terminând cu operatori și editori de imagine. „Este interesant să urmărim ceea ce se întâmplă la televiziunile naționale. Au fost momente când regizorii arătau live platouri goale, apoi, brusc – filme din arhivă. Una din prezentatoarele televiziunii naționale, considerată o instituție propagandistică, a anunțat că în locul jurnaliștilor concediați au fost aduși jurnaliști din Rusia”, a subliniat Marina Kașpur, jurnalista de la Minsk.

Majoritatea jurnaliștilor poartă veste antiglonț la proteste. „A devenit un pic mai ușor de lucrat. Ne-au întors internetul. Chiar dacă uneori frânează, este net. Nu ne mai bat, dar suntem monitorizați”, a precizat tânăra.

„Contraproteste, organizate de Lukașenko”

Zilele trecute, Alexandr Lukașenko a început să adune oameni din toată țara și să organizeze mitinguri. „Sunt aduși cu autobuzele bugetarii, cărora li se oferă zile libere, li se dau drapele și pancarte. Acești oameni aduși nu pot să răspundă clar de ce protestează. Ne spun nouă, jurnaliștilor, că sunt pentru stabilitate și „pentru batko”, dar totul arată ca un circ”, a conchis Marina Kașpur.

Pe 16 august, la Minsk, a avut loc Marșul Libertății care a adunat sute de mii de oameni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE