Dodon, scutește-ne de prezența ta!

709
0
Veaceslav Negruța

Președintele Dodon stă de ceva timp la Moscova. Lucrează. Meditează. Petrece timpul pentru a-și conspecta și coordona tezele de lansare în campania electorală pentru alegerile din toamnă. Cu o scurtă revenire de câteva zile la Chișinău, Dodon ne arată că a revenit de unde a pornit – dintr-o pădure de lângă Moscova.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La sfârșit de august urmează să-și uimească susținătorii, dar și finanțatorii, cu un eveniment grandios pus la cale de tehnologii de PR politic, unde președintele în exercițiu își va prezenta rezultatele celor patru ani de mandat, precum și sarcinile și angajamentele dictate în aceste zile de un centru de comandă cu unii (p)rezidenți din state (i)ndependente, printre care și (p)rezidentul de la Chișinău.

Cu „rezultatele” celor patru ani e mai simplu. Cu toții am fost martori oculari, de voie, de nevoie, spectatori ai celor „realizate” de șeful Președinției dăruite de Plahotniuc și reparată de Erdogan. Putem presupune că Dodon va trece în revistă și nu va uita să menționeze „reușitele” și bazaconiile sale împreună cu amicul de nebunii, Plahotniuc, asistați de aleșii acestora din parlamentul binomului de altădată: modificarea sistemului electoral, loializarea puterii legislative, obediența puterii executive, supunerea puterii judecătorești, cumpărarea puterii a patra (în mare parte), conviețuirea cu oligarhii și criminalii, partajarea la kuliok a „miliardului furat”, protejarea beneficiarilor de fraude financiare și eliberarea de răspundere a persoanelor care și-au cumpărat libertatea cu alte kulioace, distracții și plăceri oriunde și oricând le venea pofta, ordine și medalii cu căldarea pentru cei dragi, pentru neamuri și persoane loiale președintelui, și multe, multe altele, cu trădări, răsturnări și suspendări.

Asta a fost. E mai complicat cu sarcinile de viitor. Dodon în aceste zile speră să-i convingă pe creditorii și finanțatorii săi că el va reuși să zăpăcească iar lumea din R. Moldova, cu minciuni și falsuri debitate masiv înainte de ziua alegerilor, falsificări în ziua alegerilor, și că ulterior va fi cel care va livra orice i se va cere. Se pare că Moscova, totuși, crede lacrimilor propriilor supuși până-n măduva spinării și i-ar mai oferi o dată lui Dodon un alt credit politic, dar și mai scump pentru noi toți. Costul acestor aranjamente se poate materializa în mai multe cedări: politice, economice, financiare. Costul șederii lui Dodon în funcție este enorm, iar Moscova speră să-și recupereze toate „investițiile” în acest (p)rezident făcute ani în șir. Finalitatea dorită fiind transnistrizarea întregii R. Moldova.

Dodon va face orice doar ca să ia un al doilea mandat – de la manipulări, știri false și minciuni la falsificarea alegerilor și în ziua votului. Lukașenko a demonstrat că alegerile în astfel de state nu sunt decât o formă de legalizare a rezultatelor comandate din timp. Iar comisiile electorale, cu mercenari plasați în funcții, pot face magie cu votul sincer dat de alegător, doar ca să fie fericit stăpânul. Totuși bielorușii nu au fost de acord.

Este bine cunoscut faptul că în R. Moldova nu există un alt politician mai nociv, mai vulnerabil, mai șantajabil, mai mincinos decât Dodon. Acest politican este un element slab pentru construcția unui stat independent în interesul populației din R. Moldova. Este șantajabil, nu doar cu kulioace și genți, în fața foștilor parteneri, precum Plahotniuc și Șor, care, oricât de paradoxal ar părea, pot interveni oricând pentru a obține niște înțelegeri și aranjamente.

Dodon este extrem de vulnerabil și șantajabil în raport cu centrul său de comandă și de finanțare de la Kremlin și din off-shore-uri aparținând unor cercuri de oameni de afaceri dubioase, care i-au pus la dispoziție milioane, călătorii, distracții, televiziuni și mercenari în ale tehnologiilor electorale.

Și totuși, chiar și în aceste condiții și circumstanțe, Dodon poate fi salvatorul R. Moldova dacă nu merge în alegeri, dacă face un pas înapoi și permite R. Moldova să se dezvolte fără a fi ostatica unui președinte vulnerabil din cap până-n picioare.

Președinte Dodon, faceți un pas înapoi! Lăsați lumea să-și facă o alegere liberă, fără interferențele creditorilor dvs., fără tehnologiile murdare aplicate în mai multe state, fără obligații și angajamente postelectorale față de centrele de comandă de prin pădurile din preajma Moscovei.

Dodon, lumea ar putea să vă înțeleagă și poate chiar să vă aprecieze un pic doar dacă nu participați la electorala din toamnă. În caz contrar, ați putea face și mai mult rău R. Moldova, prin propria vulnerabilitate și șantajabilitate. Iar în noiembrie, oricum, va trebui să plecați. Pădurile moscovite sau Rostovul – sunt doar câteva destinații postelectorale pentru (p)rezidenți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here