Campionatul Moldovei la volei pe plajă și-a desemnat laureatele

1463
0
Viitoarele campioane în acțiune. La minge Ludmila Golomozin; în prim-plan Valeria Ștefan. Foto: Maxim Zubaniuc

Timp de patru zile pline de un soare ce-și revărsa cu generozitate căldura pe plaja din Parcul „Valea Morilor”, locuitorii capitalei au avut fericita ocazie să asiste la meciurile din cadrul Campionatului Republicii Moldova la volei pe plajă feminin. Astfel, amatorii sportului estival au avut parte, în zilele de 8, 9, 15 și 16 august curent, de un spectacol voleibalistic în care grația feminină a jucătoarelor a fost secondată de prestația ce reclamă robustețe și precizie în mișcări, forță de concentrare și putere de voință.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Ludmila Golomozin se pregătește de executarea serviciului. Foto: Federația de Volei din R. Moldova

La startul turneului s-au prezentat 16 echipe din municipiile Chișinău și Orhei. În urma rezultatelor înregistrate în primele două zile ale întrecerii, au fost desemnate opt formații care au acces în faza superioară a concursului.

O finală de zile mari

Cununa competițională a constituit-o finala disputată între Valeria Ștefan și Ludmila Golomozin, pe de o parte, și formația alcătuită din mult mai titratele, deși aproape la fel de tinerele, Polina Volianin (campioană a Franței, multiplă campioană a Moldovei) și Victoria Cîrpac (multiplă premiantă a campionatelor naționale), pe de altă parte. Este de menționat că partida s-a desfășurat în dimineața zilei de duminică, pe un nisip ce purta încă urmele unei ploițe căzute în cursul nopții din ajun, „oferindu-i” aerului din zona plajei o prospețime și o mireasmă de nedescris. Totuși soarele ce prindea forță cu fiecare clipă scursă în clepsidra timpului și dorința aprigă a jucătoarelor de a se impune în partea finală a unui asemenea turneu de prestigiu au încins, în scurt timp, la maximum atmosfera din teren și de pe marginea acestuia.

Primul set al finalei a început cu o demonstrație de forță a cuplului P. Volianin și V. Cîrpac – atletele se înțelegeau de minune doar din priviri și chiar fără să se privească. Ele au reușit din start desprinderea, menținându-și avantajul confortabil până la finalul primului set, scor 21-11.

Turnura

O cu totul altă turnură luară lucrurile în debutul setului secund. Elanul tineresc, ca să nu zic adolescentin, al Ludmilei Golomozin și al Valeriei Ștefan (care au doar 17 și, respectiv, 18 ani), a readus suspansul în teren, reanimând interesul în privința rezultatului final al meciului. Astfel, după executarea primelor servicii realizate din săritură de Golomozin, scorul luă proporții: 4-0. Oponentele însă se dezmeticiră rapid din șoc și au egalat situația (4-4), spre deliciul unui public venit în număr mare să asiste la această simbioză a feminității, caracterului și forței în sport. V. Ștefan strălucește în continuare la recuperări, iar L. Golomozin reușește să se impună în repetate rânduri la bloc. Adversarele nu contenesc și mai departe să-și calce pe urme, atmosfera concurențială atingând cote inimaginabile în momentul în care P. Volianin și V. Cîrpac obțin o minge de meci: 20-19.

Deținătoarele medaliilor de argint: Victoria Cîrpac (la minge) și Polina Volianin. Foto: Maxim Zubaniuc

În asemenea clipe de încordare maximă, când totul pare pierdut, iese în evidență caracterul unor sportivi cu adevărat mari, capabili să lupte și să-și mențină concentrarea și calmul chiar și în cele mai disperare situații. Tocmai de aceste rare calități a dat dovadă „duetul” Ludmila și Valeria, reușind să câștige în mod consecutiv trei mingi și să-și adjudece setul cu 22-20, egalând astfel scorul la general: 1-1.

Setul decisiv în volei pe plajă se joacă până la 15 puncte acumulate, fiind de obicei mult mai dinamic și încrâncenat. De această dată, purtate pe aripile entuziasmului generat de performanța atinsă în partea a doua a meciului, V. Ștefan și L. Golomozin obțin rapid un avans care părea de neînchipuit: 5-0. Polina și Victoria încearcă cu disperare să revină, reducând din handicap (5-2). Însă liderele restabilesc ecartul și continuă să se distanțeze (8-2; 10-3; 14-8); adversarele lor reușesc să recupereze o minge de meci, însă următorul atac aduce punctul decisiv, care veni drept urmare a unei execuții de o coordonare impecabilă a Ludmilei Golomozin și Valeriei Ștefan, ele devenind astfel campioane naționale și urcând în premieră pe podium.

Deținătoarele medaliilor de argint: Victoria Cîrpac (la minge) și Polina Volianin. Foto: Maxim Zubaniuc

Simpatia publicului și spiritul fair play

Distincțiile de bronz au fost cucerite de perechea Eugenia Ceban și Ana Nicolaeva, care a surclasat echipa ce le are în componență pe Natalia Andrianova și Elizaveta Suslova. De asemenea, deținătoarele poziției a III-a s-au învrednicit de premiul special „Simpatia publicului”, pentru spiritul fair play și pozitivismul demonstrat în teren.

„A fost un turneu extrem de tensionat pentru mine, dat fiind faptul că adversarele au o experiență mult mai mare. Pe de altă parte, pentru perechea noastră această ediție de campionat este a treia, așa că posedăm și noi un arsenal de procedee și scheme tactice ce ne permit să facem față oricărui adversar”, a specificat Ludmila Golomozin.

De la stânga la dreapta: campioanele Valeria Ștefan și Ludmila Golomozin. Foto: Maxim Zubaniuc

„În plus, ne antrenăm împreună cu majoritatea oponentelor prezente aici, așa că le cunoaștem stilul de joc, lucru de care ne străduim să profităm, așa cum o fac și ele, de altfel”, a adăugat Valeria Ștefan.

La ceremonia de premiere, Alexandru Stratan, vicepreședinte al Federației de Volei din R. Moldova (FVRM), le-a înmânat atletelor cupe, medalii și premii în bani. De asemenea, el a apreciat în mod deosebit prestația la acest turneu a arbitrilor de categorie internațională, Vitalie Fistican și Veaceslav Prozorov.

În exclusivitate pentru GAZETA de Chișinău, A. Stratan, vicepreședintele Federației autohtone de profil, a menționat că „turneul, organizat de către FVRM, a întrunit atât sportive cu experiență, de la care au ce învăța cele mai tinere, cât și debutante, ceea ce vorbește despre interesul pe care îl are noua generație față de acest sport atât de frumos. În context, pot afirma cu toată certitudinea că nivelul voleiului național se află an de an în continuă creștere. Le mulțumesc voleibalistelor pentru atmosfera de sărbătoare pe care au creat-o și au dăruit-o cu atâta generozitate spectatorilor care au venit să le admire jocul.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE