Călători fără frontiere (Video)

1386
0
Captură video

Un stol de pelicani comuni au venit după hrană pe lacurile din satele Nimoreni, Suruceni și Dănceni, Ialoveni. Localnicii spun că văd păsările pentru prima dată și sunt impresionați. Pelicanii, care au poposit din Delta Dunării, sunt incluși în Cartea Roșie a R. Moldova, iar vânarea acestora este interzisă și se pedepsește penal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

PELICANII au facut un popas langa Chisinau! De cativa ani admiram aceste pasari minunate in Delta Dunarii, iar anul asta daca e pandemie au venit ei la noi 😀

Gepostet von Oleg Butnaru am Montag, 17. August 2020

„E o minunăție. Ceva fenomenal. Așa ceva n-am văzut niciodată. Prima dată au venit pelicanii la Suruceni. În weekend era rând la filmat”, spune Iulia din Suruceni, născută în 1952. Femeia care a văzut fenomenul ne-a mărturisit că păsările migratoare își schimbă popasul de la un lac la altul deoarece antreprenorii care au arendat iazurile „împușcă” în gol pentru a forța plecarea pelicanilor.

Ornitologul Ion Grosu susține că, în august, pelicanii emigrează spre nord pe râurile Prut și Nistru. Popasurile lor pe lacuri semnifică faptul că sunt în căutare de hrană. „Pelicanii se așază pe orice iaz cu pești. Când termină peștele sau se plictisesc, pleacă mai departe. Pot sta o zi sau pot sta o lună. De obicei, pescarii plasează petarde care explodează. Dar pelicanii sunt greu de alungat”, explică Ion Grosu.

Potrivit ornitologului Ion Grosu, statul instituie grad de protecție, dar nu oferă despăgubiri agenților economici afectați de venirea pelicanilor care le mănâncă peștele din lacuri. „E o protecție virtuală, inexistentă pe teren”, precizează Ion Grosu.

Și președintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), Vitalie Ajder, susține că fenomenul este absolut normal pentru această perioadă, iar stoluri de pelicani au mai fost văzute în anii trecuți pe lacurile Sărata Nouă, r. Leova, Cneazevca, Taraclia, Congaz și Comrat.

„Deplasările păsărilor pot fi influențate de presiunea din interiorul populației speciei asupra zonelor bune de hrănire. Păsările tinere vor căuta și alte zone bune de hrănire sau chiar cuibărit. În cazul nostru, păsările nu vor rămâne la cuibărit, dar vor cunoaște măcar dacă zona e bună sau nu de hrănire”, menționează Vitalie Ajder de la SPPN.

Vitalie consideră că „pelicanii sunt veniți din Rezervația Biosferei Delta Dunării, dar e dificil să spui dacă sunt din România sau din Ucraina. Totuși în România cuibărește mai mult de jumătate din populația de pelicani. La noi pot fi văzuți până în septembrie”.

Ion Caliniuc, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Ialoveni (IPM Ialoveni), ne-a asigurat că niciun pelican n-a fost împușcat. „La Nimoreni antreprenorul îi sperie cu o instalație acustică. Dar pelicanii nu se tem. Eu cred că vor mai sta câteva zile, totul depinde de câtă hrană este acolo. Dacă mănâncă tot, ei se duc. Noi monitorizăm situația”, a declarat Ion Caliniuc.

Caliniuc spune că uciderea pelicanilor atrage răspundere penală sau contravențională. „Acesta-i braconaj. Împușcarea lor este interzisă prin lege. Poziția IPM Ialoveni este fermă: pelicanii sunt pe primul loc, celelalte probleme se vor rezolva pe parcurs. Ei au venit la noi în ospeție. Nu au dreptul să-i vâneze”, conchide Ion Caliniuc.

Precizăm că un pelican consumă în jur de două kilograme de pește pe zi, iar o colonie din 500 de pelicani comuni– pot mânca o tonă de pește pe zi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE