Minciuni dodonate

1106
0
Veaceslav Negruța

După ce guvernarea coordonată de președintele Dodon a eșuat lamentabil în gestionarea pandemiei și efectelor acesteia, în săptămâna de după o altă „vizită de lucru” la Moscova, președintele Dodon a decis să se așeze pe alte subiecte, care, în opinia sa, ar putea să-i aducă simpatie electorală mai mare în perioada ce urmează. Având în vedere și faptul că a promis multe, dar nimic deocamdată nu „a livrat” (vorba unui ex-premier, partener de alianță al președintelui în exercițiu).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astfel, o nouă doză de cifre, manipulări și falsuri a fost lansată de Dodon imediat după ședința Consiliului Suprem de Securitate care a avut ca subiect de discuții situația din sectorul agricol. Dar s-a vorbit mai puțin despre măsurile pentru producătorii agricoli, discuțiile vizând un alt domeniu.

Astfel, președintele în exercițiu a direcționat atenția publicului spre o mai veche promisiune a sa cu referire la „furtul miliardului” și a pretins precum că „prejudiciul direct este de 13,3 mlrd lei, fără procentele pe care le achităm BNM. Azi, recuperați plus sechestrați sunt 6,3 mlrd lei, dublu față de ceea ce a fost la începutul anului. Acestea sunt doar surse interne, dintre care transferați pe cont 2,5 mlrd lei și sechestre în valoare de 3,8 mlrd lei”.

Această constatare relativ scurtă conține mai multe falsuri și manipulări.

Prejudiciul din „furtul miliardului” nu este suma de doar 13,3 miliarde de lei, ci o sumă mult mai mare, pe care nici procurorii nu sunt în stare deocamdată să o evalueze.

 Astfel, 13,3 miliarde sunt doar acea sumă restantă nerambursată din totalul de 15 miliarde de lei, extrase din BNM prin așa-numitele „credite de urgență cu garanția guvernului”, emise în 2014-2015 și convertite în 2016 în datorie de stat de către Pavel Filip.

Datoria de stat din acea operațiune de 13,3 miliarde de lei constituie azi cam tot atât – 12,9 miliarde, iar rambursarea sumei de 0,4 miliarde s-a făcut din bugetul de stat, plus circa 2 miliarde de lei ca procente, tot din bugetul de stat. Adică din impozite. Și așa va continua până în 2041 dacă Dodon nu are curajul să oprească „contorul” la care i-a sortit Filip pe cetățeni.

Dodon pretinde că „recuperați plus sechestrați sunt 6,3 miliarde de lei”. În primul rând și cert, nimic deocamdată din „furtul miliardului” nu a fost recuperat. Această informație a fost confirmată pe rând de Armașu și de Chicu, ambii foști miniștri la finanțe, actuali funcționari de rang și mai înalt. Cifrele le dau dreptate: sumele încasate de lichidatorii celor trei foste instituții bancare țin exclusiv de procedurile de insolvabilitate și provin nu din recuperări din „miliardul furat”, ci din comercializarea bunurilor care au aparținut acestor entități.

Pe de altă parte, în suma invocată de Dodon ca „recuperări” sunt incluse și acele 451 și 760 de milioane lei de la „operațiile” cu acțiunile a două bănci comerciale, care în 2018-2019 au trecut prin „legea Candu-Creangă”, când sumele respective au fost scoase inițial din bugetul de stat, iar peste câteva luni au revenit la buget deja sub formă de „recuperare a miliardului”.

Această formulare, cândva „cântată” de Candu, acum e preluată de Dodon, deși ambele sume, în total 1,2 miliarde de lei, sunt din categoria altor păcate bancare (ale cetățeanului eliberat de Dodon, Platon), și nu din „furtul miliardului”, iar faptul că banii au fost scoși inițial integral din bugetul de stat, ca ulterior să revină ca „recuperare”, e o altă fraudă. Apropo, domnilor Armașu și Chicu, de unde ați găsit acești bani în bugetul de stat, pe rând, în 2018?

Cu „bunurile sechestrate” e și mai ridicol, dacă se adeverește că Dodon a așteptat ca procurorii să impună, acum două săptămâni, sechestru de 1,9 miliarde lei pe activele unei alte bănci, doar ca președintele Dodon să pronunțe suma impunătoare de 6,3 miliarde lei.

Nu a impresionant deloc și nu a convins pe nimeni. De la sechestru și până la recuperări pe bune (sechestrele anterioare au picat, de exemplu, în cazul activelor duty free sau al companiilor afiliate lui Plahotniuc), de la adevărații beneficiari ai „furtului miliardului”, e o cale atât de lungă, iar acțiunile lui Dodon ar mai putea aduce și alte costuri, puse pe plătitorii de impozite și taxe.

Și uite-așa președintelui în exercițiu îi mai expiră încă o săptămână în care a raportat despre alte „succese” în misiunea lui grea în R. Moldova, între desele „vizite de lucru” la Moscova. Iar cetățenii se chinuie să plătească impozite pentru a-i întreține existența, minciuna și manipularea cu date eronate. Din păcate, „furtul miliardului” e ca și Covid-19: deocamdată fără prea multe semne de bucurie și motive de relaxare. Chiar dacă Dodon se chinuie în declarații să ne convingă de contrariu.

Apropo, ședința Consiliului era despre starea de lucruri în sectorul agricol… Iar cei prezenți la „șezătoare” nu au găsit nici un leu suplimentar pentru a ajuta oamenii care lucrează pământul. Nici din miliardele „recuperate” de Dodon în declarații. Pentru că nu sunt. De aceea Dodon a anunțat deschiderea unui cont și a făcut apel la donații pentru susținerea agricultorilor…

Cam acesta e tot ajutorul oferit de Dodon: noi promisiuni deșarte.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here