Fotbalul autohton și necesitatea analizei decente

853
0
Vadim Caftanat (fotbal pe plajă)
Vadim Caftanat (fotbal pe plajă)

După demararea meciurilor eșalonului fotbalistic superior (Divizia Națională), spectatorii au mai primit un cadou – posibilitatea de a urmări (deocamdată doar online) partidele din cadrul Diviziei „A” și cele ale Campionatului intern de fotbal pe plajă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Real-Succes – victorie impresionantă 

Real-Succes a obținut cea mai impresionantă victorie din Divizia „A” după două etape disputate. În partida desfășurată sâmbătă, 1 august, jucătorii antrenați de Dumitru Iurcu au găzduit echipa FC Grănicerul Glodeni, învingând cu un categoric 7-2 (4-0 după prima repriză). Ținem în mod special să subliniem faptul că lotul chișinăuienilor este alcătuit în totalitate din discipoli ai școlii Real-Succes, majoritatea băieților având vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

Măiestria tehnică și elanul tineresc al gazdelor au dus la deschiderea scorului încă din debutul partidei, Grigore Țîra înscriind printr-un șut puternic din interiorul careului, după un scurt asediu al echipei sale la poarta adversarului. Avalanșa ofensivă a chișinăuienilor nu conteni odată cu primul gol marcat, ei continuând să pună presiune pe echipa din Glodeni. Atacul gazdelor mergea strună. Acțiunile disciplinate și schemele tactice puse în aplicare cu rigurozitate de fotbaliștii de la Real-Succes au dus la faptul că după primele 18 minute de joc tabela de marcaj oglindea un sec 3-0 (de două ori a marcat Marius Manole).

Foto: Iulian Bogatu
Foto: Iulian Bogatu

Spre meritul celor de la FC Grănicerul, ei au inițiat tentativa de întoarcere a scorului, creându-și câteva ocazii de a marca, însă defensiva gazdelor a fost la înălțime. Și aici pregătirea tehnico-tactică excepțională a discipolilor lui Dumitru Iurcu își spuse din nou cuvântul. Pentru a tempera iureșul adversarilor, ei au organizat câteva contraatacuri vertiginoase, unul dintre care s-a soldat cu un gol de toată frumusețea în execuția lui Dorin Zămosteanu, pecetluind practic soarta partidei.

În a doua repriză fantezia și entuziasmul jocului de care au dat dovadă fotbaliștii lui Real-Succes luară proporții, spre satisfacția amatorilor de fotbal prezenți în fața monitoarelor.

Reflecții pe marginea meciului

„Avem o formație foarte tânără și în componență nouă pe deasupra, fotbaliști „crescuți” la școala lui Real-Succes încă de mici, din anul 2012. 50 la sută dintre ei joacă în selecționatele U-16, U-17 și U-19 ale Republicii Moldova. Acum este important să le asigurăm trecerea cu succes la seniorat, un proces care nu este nici simplu, nici ușor. În prezent, avem discipoli care joacă în Divizia Națională la formații precum Sheriff, Dinamo-Auto, Dacia-Buiucani ș.a. Ideal ar fi să finalizăm construirea acelei infrastructuri ce ne-ar permite să evoluăm cu propria echipă în eșalonul fotbalistic superior al țării, obiectiv pe care ni-l propunem pentru viitor”, a menționat în exclusivitate pentru GAZETA de Chișinău Veaceslav Maximov, președintele Clubului Real-Succes.

„După primul meci, pe care l-am încheiat la egalitate cu Victoria Bardar (scor 1-1), un accent deosebit am pus pe realizarea potențialului nostru ofensiv, iar munca intensivă prestată de băieții noștri la antrenamente și-a găsit astăzi reflecția și în teren. Punem un accent deosebit pe calitatea jocului, pe acumularea de experiență și creșterea măiestriei, precum și pe pregătirea psihologică a acestor tinere talente în formare. Odată aceste obiective fiind realizate, vor veni și rezultatele”, a specificat Dumitru Iurcu, antrenorul principal al echipei Real-Succes.

Campionatul de fotbal pe plajă își accelerează turațiile

S-au desfășurat deja șase etape ale Campionatului național de fotbal pe plajă. Formal, meciurile au loc fără spectatori; însă persoanele prezente într-un număr impresionant pe plaja din preajma Lacului „Valea Morilor”, pentru a se scălda și face băi de soare, au fericita ocazia să asiste, chiar dacă de la o anumită distanță, la confruntările „fierbinți” de pe nisipul încins al terenului de fotbal.

Vadim Caftanat (fotbal pe plajă)
Vadim Caftanat (fotbal pe plajă)

Lideri incontestabili ai turneului sunt echipele CS Djoker Chișinău, campioana în exercițiu, și AO Olimpia Stels Budești, învingătoare în toate meciurile. Reluarea, deși cu întârziere (din cauza pandemiei), a competiției interne are o importanță cu atât mai mare pentru fotbaliștii noștri, dat fiind faptul că Chișinăul urmează să găzduiască – cu condiția că nu vor interveni iarăși măsurile antipandemice –, în perioada 19-23 august a.c., meciurile din cadrul Euro Beach Soccer League, Divizia B.

Despre necesitatea analizei exhaustive și a comentariului decent

În încheiere voi face o succintă remarcă la o somație, emisă de un formator de opinie publică de la noi, de a nu face comentarii, pe motiv că trăim într-o „gaură neagră a Europei”, și în asemenea condiții acestea, chipurile, nu-și au niciun rost. Cum poți comenta, spune acea persoană, niște realități fotbalistice, dacă în Moldova fotbalul e plin de mediocru? Sau ce rost are să abordezi politicul într-o societate în dezintegrare, în care corupția actanților a devenit o normă.

Numai că, zic eu, culcatul pe o ureche nu este soluția cea mai potrivită. Comentariul sportiv, ca și analiza evenimentelor politice, au un scop precis – de a elucida și de a face pe înțelesul tuturor rostul lucrurilor, de a-l stimula pe cititor să gândească pentru a se dumeri despre ceea ce se întâmplă cu adevărat într-o sferă sau alta. Mai cu seamă acest fapt este valabil în domeniul politicului mioritic învechit în rele, care caută să-și camufleze în fel și chip intențiile meschine pentru a dezorienta lumea bună, tulburând apele și furându-le propriilor cetățeni ultima cămașă.

A fi politic sau apolitic este desigur treaba fiecăruia. Însă argumentul că a „comenta implicând analize profunde e risipă de creieri” nu ține, nu stă în picioare, conținând o contradicție interioară și presupunând că însăși afirmația respectivă sau este lipsită de profunzime, sau își încalcă propria recomandare. De fapt, este aidoma faptului de a soma victima să-și țină limba după dinți pe motiv că aceasta nu pricepe nimic din adevăratele scopuri ale torționarului. Părerea mea este că atât politicul, cât și sportul nostru autohton, domenii aflate în profundă putrefacție, trebuie de urgență asanate, nu și ignorate. Iar somnul rațiunii, din câte se știe, naște monștri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE