Patimile pentru Proimobil

2823
2

La 28 august 2017, mascații și procurorii PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale) descindeau cu percheziții la Compania Proimobil, unul din principalii actori de pe piața imobiliară moldovenească. Au urmat rețineri, acuzații de preluare a afacerii, mandate de arestare, achitări de milioane. În prezent, scandalul Proimobil continuă, iar pe rol sunt două dosare penale. În unul din ele, omul de afaceri Vladislav Musteață are statut de învinuit, iar în altul, de parte vătămată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vladislav Musteață și Octavian Orheianu, președintele clubului sportiv „Lion Muay Thai”. Președintele clubului este Octavian Orheianu, tot el președinte al Federației Mondiale de K-1 Amatori (WAK-1F) din Republica Moldova. Amintim că WAK-1F a fost fondată și condusă până nu demult de Dorin Damir, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc.

Față în față, după trei ani

Orheianu și Musteață au fost invitați de procurori pentru confruntări în dosarul intentat pentru escrocherie, la solicitarea celui din urmă. Fondatorul brandului Proimobil a depus anul trecut o plângere pe numele lui Orheianu, Damir și a unor foști procurori din cadrul PCCOCS că l-au deposedat de afacere printr-un atac raider.

Confruntările au durat aproape șapte ore, apoi procurorii, obosiți, au decis să le amâne pentru o altă zi.

Musteață, inculpat și victimă

Vlad Musteață are statut de inculpat în dosarul intentat în 2017 pentru evaziune fiscală, dosar care se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. Businessmanul a ajuns în vizorul forțelor de ordine în august 2017. Procurorii l-au acuzat că pe parcursul a doi ani nu a achitat statului impozite de peste 5 milioane de lei, prin neincluderea în documentele contabile şi financiare a datelor privind veniturile şi cheltuielile reale. Ulterior, Musteață a fost plasat în arest la domiciliu, dar acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova și a fost dat în urmărire generală.

Musteață a fost reținut la data de 10 noiembrie 2017, în Italia, și  urma să fie extrădat în Moldova, însă Judecătoria Chișinău a decis schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în control judiciar și afaceristul a fost eliberat de către autoritățile italiene. PCCOCS a anunțat ulterior că acesta a achitat statului prejudiciul.

Vladislav Musteață susține în continuare că dosarul i-a fost fabricat de către PCCOCS la comanda lui Damir pentru a-l deposeda de afacere și i-a acuzat pe procurorii anticorupție că tergiversează examinarea plângerii sale. „Cu un an în urmă, am depus plângere despre toate încălcările comise în 2017, abuzurile în urma cărora a fost preluată afacerea, a abuzurilor comise de PCCOCS. Din păcate, procesul decurge foarte anevoios. Afacerea mi-a fost preluată de Orheianu, dar este clar că el este reprezentantul lui Dorin Damir, iar în spatele lui stă nașul său și instituțiile de forță”, ne-a declarat businessmanul.

Musteață ne-a mai comunicat că acum muncește la restabilirea afacerii, dar se confruntă cu multe dificultăți: „Avem probleme, inclusiv cu sediul, din cauza șantajului din partea aceluiași Orheianu. Avem probleme și din cauza dezinformării organizate de instituțiile media ale holdingului lui Plahotniuc. Suntem supuși în continuare unui atac”.

Referindu-se la dosarul intentat pentru evaziune fiscală, Musteață a spus că procesul se desfășoară anevoios. „Prezentăm dovezi clare privind abuzurile comise de procurori. Dar nu știu din ce cauză aceste dovezi nu atrag atenția cuvenită și aici tot apar întrebări”, a precizat Musteață.

Orheianu: „Sunt sportiv, nu am nimic cu politica”

Octavian Orheianu a fost zgârcit în declarații. Întrebat despre acuzațiile care i se aduc, acesta a spus că nu are nimic cu politica și poate să ne ajute doar dacă dorim să facem sport și să ne antrenăm la K-1: „Am peste o mie de sportivi în asociația pe care o conduc. Dar sportivii pe care i-au arătat pe internet că ar fi șantajat nu-s ai mei, nu fac parte din federație”.

Orheianu a precizat că a făcut bani muncind cinstit zece ani în Europa.

Dorin Damir: „Cui îi trebuie o firmă cu datorii de milioane?”

Dorin Damir respinge acuzațiile și susține că numele lui este folosit de Musteață pentru a se eschiva de răspunderea penală: „După plecarea PDM de la guvernare, Musteață a început să umble pe la politicieni, procurori ca să-și rezolve problema. A fost și la Năstase. Pentru că a devenit în vogă să se facă dosare lui Plahotniuc și celor din anturajul său, Musteață a profitat de situație și acum încearcă să mă folosească ca monedă de schimb pentru a-și rezolva problema. Firma lui are datorii de peste 40 de  milioane. Cui îi trebuie o firmă cu datorii de milioane?”.

Damir recunoaște că a vorbit cu Orheianu despre situația de la Proimobil, însă doar i-a dat un sfat cum să-l ajute pe Musteață.

„Octavian și Vlad au fost prieteni și parteneri o perioadă îndelungată. Dosarul penal i-a fost pornit lui Musteață în baza unui demers al Inspectoratului Fiscal. Atunci a fost elaborată o listă cu mai mulți agenți economici care aveau datorii mari către stat. Puteți să-l întrebați pe Sergiu Pușcuță. Octavian m-a întrebat cum poate să-l ajute pe Vlad. I-am răspuns că unica șansă este să achite datoria la stat”, a declarat Damir.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII