Raiderii puși la treabă sau toamna se numără bobocii

815
0
Veaceslav Negruța

Capii politicului autohton au o tradiție, probată și confirmată ani de zile: în iulie, pe la miez de noapte, boțesc toate „proiectele extrem de importante” în ședințe de finalizare a sesiunii de primăvară-vară, după care își trimit ridicătorii de mâini în concedii bine meritate. Și de aici încep cele mai interesante (dacă nu ar fi și cele mai triste) evoluții până se trezesc toți din concediile lor de moarte ca să înțeleagă că le-a mai fost trasă o țeapă. Poate chiar și mai multe. Și hai iar la clarificări: cine? unde? când?

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Așa a fost pe vremea lui Plahotniuc (cu cele trei identități ale sale), așa continuă și acum, pe vremea lui Dodon-vodă cel mincinos.

Nu au reușit aleșii din majoritatea lui Dodon să mai umble la niște legi extrem de importante și existențiale pentru ei și rubedeniile lor, că iată începe circul din care aflăm: atac raider la complexul „Moldova” din Truskaveț (Ucraina), regruparea intereselor și afacerilor în jurul „Metalferos”, blocaj asupra unor acționari noi la una dintre cele mai mari bănci din R. Moldova – Victoriabank, haos informațional în jurul Aeroportului Internațional Chișinău și alte acțiuni coordonate asupra unor active care stau prost prin registre și au vulnerabilități despre care știu raiderii susținuți de cei cu puterea.

Cel mai probabil, spre toamnă, vom vedea câteva deznodăminte cel puțin alogice în câteva dintre aceste cazuri, iar în unele cazuri – autoritățile bagă intenționat R. Moldova în litigii pe care e puțin probabil să le câștige. De ce? Pentru că așa e scenariul și înțelegerea cu raiderii. Unii de la putere au decis că e momentul să-și facă plinul (să-și umple Kuliokul, cum ar zice un președinte kuliokar).

Aceste jocuri cu activele statului lasă an de an R. Moldova păgubașă și fără alte active din proprietatea publică, care ulterior apar prin jurisdicții off-shore, de unde, peste ani, se ițesc urechiușele beneficiarilor finali – cei cu puterea deciziilor politice de azi.

Apropo, despre beneficiarii finali ai unor entități fondate din bani murdari sau extrași anterior fie din sectorul bancar, fie prin scheme ilegale de achiziții publice sau parteneriate publice-private – tot în ultima ședință a parlamentului aleșii lui Dodon, fără a înțelege de unde și pentru ce, au ridicat mâna pentru o interpretare a noțiunii de beneficiar final al fructului unor crime financiare, din care reiese că fructul nu poate fi atins de justiție, că ar avea proprietar (chiar dacă unul nominal și interpus), și nu doar beneficiar final plin de probleme cu justiția.

Astfel, aleșii au declanșat procesul de blocare a legii privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, dar au atentat și asupra legii privind ARBI, făcând de fapt inutilă o instituție cu funcții de recuperare a bunurilor infracționale.

Să vedem dacă în ședința extraordinară a Parlamentului din august această pornire devine lege, după o a doua lectură atât de dorită și bine coordonată de președintele Dodon. Fără el așa ceva nu putea să se întâmple. Iar ministrul justiției stă și fumează nervos în biroul său. Pentru că nu a fost băgat în seamă sau pentru că nu ar fi de acord – nu e clar deocamdată.

Președintele Dodon a fost chemat în secret la Moscova pentru ultimele aranjamente preelectorale. Plecat clandestin, s-a văzut nevoit să confirme că e „într-o vizită de lucru” (a câta oare?) și că lucrează acolo, substituind instituții întregi ale statului lăsat aici. Se mai spune că pozele, în care se arată că Dodon lucrează cu Kozak, erau făcute de Krasnoselski.

Interesele economice și financiare, oricât de paradoxal ar părea, ca și cele geostrategice, sunt extrem de mari la Moscova, iar președintele în exercițiu Dodon are o ultimă foaie de parcurs până la alegeri, aprobată de coordonatorii politici ai lui Dodon.

Datoriile, sectorul energetic și rețelele de distribuție, căile ferate, produsele agricole, în special cerealiere, „băncile” din stânga Nistrului și multe altele – sunt câteva din temele pe care și le-a asumat Dodon personal pentru ultima sută de metri în schimbul unui vot organizat, cerșit lui Kozak prin Krasnoselski.

Dar, cum bine se știe, toamna se numără bobocii…


___________________________________

Urmăriți-ne pe:           


În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here