Pe urmele lui Putin, spre o dictatură unipersonală

1012
0
Unii membri ai Comisiei. Foto: facebook.com/Igor Dodon

Doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune că prin așa-zisa reformă constituțională, propusă de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se urmărește prelungirea mandatului șefului de stat de la patru la șapte ani, instaurarea dictaturii și cedarea teritoriului național Federației Ruse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele Dodon consideră necesară revizuirea Constituției, iar în acest sens a semnat un decret de constituire a Comisiei pentru reforma constituțională. Modificările la Legea Supremă pot fi adoptate cu votul a 67 de deputați din 101 sau prin referendum la nivel național, după avizul pozitiv al Curții Constituționale (CC).

Comisia este formată din 22 de persoane, printre acestea sunt judecători, ex-președinți ai CC, doctori în drept constituțional, specialiști în administrația publică etc. Printre membrii Comisiei se regăsește ex-președintele CC, Dumitru Pulbere, șeful direcției consultanță a Aparatului Președintelui R. Moldova, Victor Stepaniuc, judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, Ion Muruianu, cel care a numit jurnaliștii „câini turbați”, un alt ex-președinte al CC, Victor Pușcaș, ș.a.

Misiunea acestei Comisii este să „analizeze lacunele sistemului constituțional și să elaboreze propuneri privind reforma constituțională”. Comisia are posibilitatea să lucreze timp de 12 luni, deoarece o reformă constituțională solidă durează doi-trei ani, a declarat secretarul Comisiei, Victor Stepaniuc, pentru GAZETA de Chișinău. „Cel care spune că-i legat de mandatul președintelui sau de campania electorală din toamnă, greșește”, spune Stepaniuc, precizând că în comisie „nu sunt oameni întâmplători”.

Alexandru Arseni critică inițiativa lui Dodon de modificare a Constituției. Potrivit doctorului în drept constituțional, scopul șefului de stat l-a spus Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, precum că R. Moldova studiază cu atenție experiența Rusiei privind modificarea Constituției. „Practica Rusiei este de a prelungi pe un termen de șapte ani durata mandatului și nelimitat în funcția de președinte. Sub pretextul regimului politic prezidențial, despre care ei nu au idee, vorbesc despre instaurarea dictaturii unipersonale și a unui partid”, explică Arseni.

Se urmărește federalizarea R. Moldova

Totodată, Alexandru Arseni atrage atenția asupra locuțiunii de federalizare a R. Moldova. Acesta spune că în Constituție nu există sintagma federalizare, dar ei vor să o includă. „Federalizare, nu în sensul structurii de stat ca federație, dar legiferarea prezenței armatei ruse pe teritoriul R. Moldova din partea stângă a Nistrului, inclusiv la Tighina, și cedarea acestui teritoriu Federației Ruse. Se pregătește o bombă extraordinară, mișelească, împotriva demnității noastre, a cetățenilor și a celor care au luptat pentru integritatea R. Moldova”, consideră Arseni.

Domnia sa bănuiește că va fi discutată reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Micșorarea numărului de parlamentari este o veche inițiativă a Partidului Democrat care în anul 2019 a desfășurat și un referendum consultativ în acest sens.

Și politologul Ion Tăbârță crede că Igor Dodon merge pe urmele lui Vladimir Putin care a resetat întregul sistem juridico-constituțional, ceea ce-i permite să conducă Rusia pe o perioadă îndelungată. În opinia politologului, Dodon vrea să-și întărească puterea, schimbând forma de guvernământ din republică parlamentară în prezidențială. Tăbârță observă că șeful statului nu controlează CC. „El înțelege că, atâta timp cât este actuala CC, el nu-și va putea promova planurile, intențiile sale de a crea o republică prezidențială prin care să-și construiască o verticală a puterii”.

La două zile după ce Igor Dodon a anunțat crearea Comisiei, liderul PD, Dumitru Diacov, pledează pentru „scrierea unui nou text al Constituției”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE