Aflați la granița Uniunii Europene, ne-am dori să ne apropiem cât mai mult de acest nivel de viață european, însă câți dintre noi reușesc și câți nu aleg calea străinătății? Moldova nu este o țară săracă, cei care au plecat de aici pot discerne asta, însă are o populație cu oameni săraci și lipsiți de protecție.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMai toate experiențele cu angajatorii din R. Moldova mi-au arătat că suntem o forță de muncă ieftină, accesibilă pentru afacerile bănoase și, deseori, lipsită de dreptul de a alege.
În luna iulie a acestui an, am încercat să mă angajez, din nou, la Chișinău, după o perioadă de ședere de peste doi ani în Suedia, dar am renunțat foarte curând la serviciul pe care îl găsisem. Telefonul meu a sunat imediat după ce am candidat la un post de operator vorbitor de suedeză. Au urmat foarte curând un interviu online și un test de traducere din suedeză în rusă (!) și viceversa. O companie înființată la Berlin, care dă un test de evaluare în rusă la Chișinău. Să zicem că am putea trece cu vederea, a câta oară, această atitudine față de limba română, dar să vedem care este costul forței noastre de muncă pentru un angajator european.
Pentru un serviciu unde trebuie să comunici opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, cu clienți suedezi, într-un domeniu profitabil pentru companie (al pieselor auto), salariul de bază al unui nou angajat este de 280 de euro, iar pentru cunoașterea limbii suedeze angajatul mai primește 150 de euro.
Pentru a învăța limba suedeză, am investit ore și zile întregi și am reușit, deși părea imposibil la început. Dacă acesta e prețul timpului nostru, atunci cred că e derizoriu. Timpul și energia pe care le investim și pe care nu le vom recupera niciodată costă niște bănuți. Dar contribuie la bunăstarea angajatorilor.
Compania oferă, totuși, un bonus de până la 40 la sută din salariu, dar cu o listă de condiții greu de respectat. Una dintre ele este punctualitatea operatorului. La capitolul punctualitate, operatorul va trebui să țină cont că poate lua, până la prânz, numai două pauze de câte zece minute, iar după prânz – iarăși maxim două pauze de câte zece minute. Aceste pauze se anunță pe un chat.
Entuziasmul cu care am acceptat această ofertă de angajare s-a risipit treptat și m-am întrebat dacă merită să investesc atât de mult aici. Pentru că nu doar angajatorii au de plătit un preț, dar și noi plătim unul. Nimeni nu se întreabă însă care este acesta și dacă nu ne-am dori mai mult decât niște salarii la limită pentru tot ce avem de oferit.
Autor: Maria Bâlici
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE