Moțiune, smulsă cu pumnul în masă

1214
0
Foto: parlament.md

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ion Chicu a fost depusă joi, 16 iulie, în Parlamentul Republicii Moldova. Documentul, semnat de Platforma DA, PAS și deputatul neafiliat Octavian Țîcu, a fost citit în plenul Legislativului de Alexandru Slusari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a acordat lui Slusari cinci minute, iar după ce a depășit timpul, microfonul i-a fost deconectat. Deputații din opoziție au început a bate cu pumnii în mese, în semn de protest. Democratul Dumitru Diacov le-a acordat încă trei minute din partea PD pentru a prezenta moțiunea de cenzură. „Nu o dată în acest Parlament s-a depus moțiune de cenzură. Tot ce puteți să faceți este să tropăiți”, a declarat Diacov în plen. Chiar și așa, Slusari a depășit din nou timpul și a continuat să citească textul moțiunii cu microfonul închis.

Potrivit autorilor moțiunii de cenzură, Executivul condus de premierul Ion Chicu „a demonstrat incapacitate guvernamentală și a creat premise suficiente de aprofundare a crizei în toate sferele vieții sociale”. În textul moțiunii se spune că Guvernul a pus la cale o nouă schemă de delapidare a banului public, prin încheierea unui Acord de finanțare cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, declarat neconstituțional de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Semnatarii moțiunii insistă că Guvernul a gestionat și administrează extrem de prost criza social-economică cauzată de pandemie. Slusari a spus că acest Guvern a neglijat în mod intenționat parteneriatele strategice cu Uniunea Europeană și SUA, a diminuat la maxim parteneriatele similare cu România și Ucraina, orientându-se exclusiv spre integrarea euro-asiatică, cu repercusiuni deosebit de riscante sub aspect economic, social și politic.

Documentul a fost transmis Comisiei Juridice pentru verificare. Potrivit legii privind adoptarea regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, adică să fie demis Guvernul, e nevoie de votul pro a 51 de parlamentari. În cazul în care moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu vor putea iniția, în cadrul aceleiași sesiuni, o nouă moțiune pe același motiv.

Fracțiunile parlamentare PAS și Platforma DA au împreună 26 de deputați. Deputații de la Pro Moldova (14 deputați) și Partidul Șor (nouă deputați) au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Ion Chicu. Cu votul deputatului neafiliat Octavian Țîcu, opoziția parlamentară are 50 de deputați. În lipsa deputatului Ilan Șor, moțiunea de cenzură ar putea fi votată de 49 de deputați. Mai e nevoie de două voturi pentru a demite Guvernul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE