Dodon, pe ultima sa sută de metri

2667
1
Veaceslav Negruța

În noiembrie 2020, dacă totul va fi bine și Covid-19 nu va da peste cap planurile politicienilor, mergem iar la vot ca să ne alegem un alt președinte, pentru următorii patru ani. Iar anii care au trecut cu președintele Dodon vor intra în istoria RM ca o perioadă în care am avut de toate: promisiuni, legăminte, jurăminte, trădări, suspendări, câteva guverne, și chiar răsturnări. Pe lângă toate acestea, președintele Dodon a mai avut parte de călătorii, distracții pe domenii publice, pauze muzicale în căpșuni, daruri în kulioace, fundații „Din suflet” și alte plăceri ale vieții de președinte de RM.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

După rectificările de bugete asumate de guvernul coordonat electoral de Dodon, am ieșit la linia de finiș a acestui mandat dăruit lui Dodon de creatorul său, Plahotniuc. Și pentru ca să fie exact în spiritul creatorului, nu se putea și fără niște modificări la regulile electorale, zămislite în laboratoarele electorale ale prezidențiabilului Dodon.

Mai multe idei năstrușnice promovate de consilierii acestuia sunt acum pe masa aleșilor din Parlament. Și toate – cu ideea de a limita exercitarea dreptului de a alege în ziua alegerilor, crearea de noi bariere pentru alegeri libere și corecte, excluderea sau limitarea diasporei în a-și exercita dreptul de vot și a-l da pentru un candidat pe placul diasporei, facilitarea unor călătorii și excursii cu iz electoral în ziua alegerilor, cu plată și mâncare incluse „la pachet” (Dodon ar zice iar „la kuliok”).

Între timp, guvernanții s-au pus și pe alte treburi: lansează coordonat „proiecte de transformare în șantiere a drumurilor din Moldova”, care, de regulă, se termină… în șanțuri, noi „proiecte de prima casă” pentru mai mulți doritori care au deja câteva case în posesie, care se termină de obicei cu achitarea „primelor case” din contul celor care plătesc impozite – un fel de primă sub formă de casă.

Rectificările asumate de guvernul coordonat de Dodon oferă spațiu și avânt electoral președintelui candidat și în exercițiu ca să promită marea și sarea. Asta s-a dorit – asta i-a reușit. Cel puțin la nivel de promisiuni electorale camuflate în formă de „angajări de răspundere”.

Toată problema ultimilor 100 de metri până la alegeri se poticnește oricum într-o criză de surse de acoperire financiară a promisiunilor lansate. Echilibristica bugetară nu are acoperire pe măsura veniturilor proprii la buget (tot mai puțini antreprenori au activități, din care să achite și impozite, tot mai puține venituri și pentru angajați, din care se contribuie la buget). Tot mai nesigure finanțările externe (chiar dacă guvernarea creează aparențe de negocieri și dialoguri cu potențialii finanțatori, care mai condiționează finanțările), iar împrumuturile interne de la băncile comerciale sunt scumpe (ca dobândă de achitat, dar și ca lipsire de resurse de creditare a sectorului privat, care, ulterior, ar fi generator de activități și plăți fiscale).

Guvernarea lui Dodon se încheie cum a început: cu multe minciuni, manipulări, promisiuni deșarte, partide de șah politic jucate de el cu imaginari adversari (la început le juca împreună cu creatorul său împotriva celorlalți). Dodon se complace în postura de coordonator, ordonator și combinator atotștiutor. Produce știri și mesaje pe care tot el le rumegă, servindu-le consumatorilor în improvizațiile sale televizate sau la emisiunile din holdingul condus de Furculiță.

Pe ultima sută de metri președintele în exercițiu va mai împărți medalii și ordine cu duiumul, va oferi premii și ajutoare direct din „kuliok”, va lăsa mulți gură-cască frapați de atotputernicia celui care, de frica de a rămâne în afara puterii, este gata să facă orice – în această cursă care duce spre final.

Dodon s-a împotmolit în datorii: financiare, politice, geo-politice etc. El trebuie să-și plătească creditorii. De fapt, actualul președinte al RM are nevoie de alți patru ani, de alte injecții financiare, pentru a stinge vechile datorii, dar să-i pice și lui ceva. Totuși, el trebuie oprit acum. Pentru aceasta există ziua alegerilor din noiembrie 2020. Trebuie oprit și lăsat să-și plătească singur polițele. Singur!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here