Vând ce au, ca să supraviețuiască. Fotoreportaj de la Strășeni

3789
1
Foto: Natalia Munteanu

Sunt nevoiți să-și vândă tot ce mai au prin gospodărie, inclusiv lucrurile cu valoare sentimentală pentru a putea supraviețui. Vorbim despre locuitorii raionului Strășeni, care vin, la fiecare sfârșit de săptămână, la piața din Strășeni. Oamenii înșiră pe jos haine, cărți, covoare, încălțăminte, tehnică, veselă și alte obiecte de care se pot lipsi.

În zi de duminică, 12 iulie, am fost cu echipa GAZETEI de Chișinău la Strășeni, pentru a promova ziarul și a mai sta de vorbă cu oamenii. Primul popas l-am făcut la piața second hand din oraș, probabil cea mai mare piață de vechituri, văzută de mine prin raioanele și satele Republicii Moldova. La acești oameni găsești farfurii de ceramică, sfeșnice, plapumi, ceaune de fontă, jucării vechi, mese și scaune de lemn, electrocasnice, veselă și chiar instrumente muzicale. O femeie își vinde lucrurile din casă, deoarece adună bani pentru studiile fiicei sale, care învață la Colegiul de Comerț. Alt bărbat, întâlnit la un colț de piață, își vinde perechea de adidași cu doar 230 de lei. A acceptat să-i fotografiez doar încălțămintea, nu și pe el.

Peste drum de piața second hand, se întinde târgul tradițional al țăranilor care-și comercializează produsele agricole crescute natural în propriile grădini și ferme. De la ei poți cumpăra usturoi, ceapă albă, roșii, pomușoare, ouă, dovlecei, pătrunjel, cimbru, flori de soc, brânză de oi și chiar șrot (macuc, regionalism – n.a) din coji de floarea soarelui pentru hrana animalelor sau păsărilor. Femeia care vinde șrot îmi spune că acesta e folosit de pescari pentru a prinde pești.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here