Vând ce au, ca să supraviețuiască. Fotoreportaj de la Strășeni

5087
1
Foto: Natalia Munteanu

Sunt nevoiți să-și vândă tot ce mai au prin gospodărie, inclusiv lucrurile cu valoare sentimentală pentru a putea supraviețui. Vorbim despre locuitorii raionului Strășeni, care vin, la fiecare sfârșit de săptămână, la piața din Strășeni. Oamenii înșiră pe jos haine, cărți, covoare, încălțăminte, tehnică, veselă și alte obiecte de care se pot lipsi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În zi de duminică, 12 iulie, am fost cu echipa GAZETEI de Chișinău la Strășeni, pentru a promova ziarul și a mai sta de vorbă cu oamenii. Primul popas l-am făcut la piața second hand din oraș, probabil cea mai mare piață de vechituri, văzută de mine prin raioanele și satele Republicii Moldova. La acești oameni găsești farfurii de ceramică, sfeșnice, plapumi, ceaune de fontă, jucării vechi, mese și scaune de lemn, electrocasnice, veselă și chiar instrumente muzicale. O femeie își vinde lucrurile din casă, deoarece adună bani pentru studiile fiicei sale, care învață la Colegiul de Comerț. Alt bărbat, întâlnit la un colț de piață, își vinde perechea de adidași cu doar 230 de lei. A acceptat să-i fotografiez doar încălțămintea, nu și pe el.

Peste drum de piața second hand, se întinde târgul tradițional al țăranilor care-și comercializează produsele agricole crescute natural în propriile grădini și ferme. De la ei poți cumpăra usturoi, ceapă albă, roșii, pomușoare, ouă, dovlecei, pătrunjel, cimbru, flori de soc, brânză de oi și chiar șrot (macuc, regionalism – n.a) din coji de floarea soarelui pentru hrana animalelor sau păsărilor. Femeia care vinde șrot îmi spune că acesta e folosit de pescari pentru a prinde pești.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU