„Renaștem satele”. Ion Ştefăniţă a cumpărat o casă veche la Molovata Nouă pe care o va transforma într-un muzeu al ţăranului

3794
0

„Să revenim la vatră, la obiceiuri și tradiții, la modul sănătos de viață”. Mesajul îi aparține directorului Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor (AIRM), Ion Ştefăniţă, care a cumpărat o casă veche la Molovata Nouă pe care urmează să o transforme într-un muzeu al ţăranului. De jumătate de an, și-a suflecat mânecile și a investit propriii bani în renovare. Inițiativa este parte a proiectului „Renaștem satele Moldovei”, care are drept scop promovarea turismului rural.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ani de inventariere a patrimoniului Republica Moldova, directorul AIRM, Ion Ștefăniță, a decis să demareze un proiect de renaștere a satelor Moldovei. „În ultimii ani, am ajuns în peste 1200 de localități, sate și orașe din republică. Pe lângă patrimoniul istoric ruinat, am atras atenția la satele pustii și depopulate. Așa a apărut ideea proiectului „Renaștem satele Moldovei”. Mi-aș dori să revenim fiecare din noi la sat și să salvăm câte o casă veche, păstrând autenticitatea ei de altădată. În prezent, este un proiect personal, dar îmi doresc să devină și unul instituțional, poate fi în perspectivă inițiat și un program guvernamental care să susțină satele Moldovei”, a precizat Ion Ştefăniţă. 

În decembrie 2019, Ion Ștefăniță a cumpărat o casă la Molovata Nouă, raionul Dubăsari, care se afla într-o stare deplorabilă. „Am cumpărat o casă în Molovata Nouă, pentru că apreciez cadrul peisagistic natural de pe Nistru, plus densitatea bijuteriilor arhitecturale ale caselor vechi, zidăriile din piatră brută, multe din ele abandonate, care merită valorificate. Totodată, din 2004, când vizitam pentru prima dată aceste locuri, am apreciat foarte mult acest spirit al locului, dar cel mai important – anume aici mi-am găsit jumătatea vieții, pe soția mea”, a adăugat directorul AIRM.

Arhiva personală. Ion Ștefăniță în timpul renovării casei din Molovata Nouă
Arhiva personală. Ion Ștefăniță în timpul renovării casei din Molovata Nouă

Casa are o istorie, aparținea lui moș Pintilie și mătușii Eudochia, care au trecut la cele veșnice. „Această casă are o valoare arhitecturală prin autenticitatea tâmplăriei care s-a păstrat, uși, ferestre, dar și tipologia casei și materialele folosite pe atunci, la începutul anilor 50, sec. XX. Fiind de vânzare, am hotărât să o cumpăr și să-i dau suflet, să o fac un muzeu în aer liber, să vorbesc, să reflect prin ea viața cotidiană a țăranilor”, a spus Ion Ştefăniţă. 

Renovarea a început de luni bune, dar, din cauza pandemiei, Ion Ștefăniță nu poate face o clacă mai mare, ca pe vremuri. „Proiectul abia a demarat, acum sunt în șantierul de restaurare, reabilitare și amenajare, este un proiect pe cont propriu, momentan situația de pandemie nu îmi permite să pornesc o clacă mare, dar cu anumite lucrări au sărit în ajutor, familia – soția, rudele, vecinii și noii prieteni ai proiectului: Sergiu Gălușca, Vadim Cheptene, Lilian Moldovanu, Serge Casseri, Veaceslav Lungu, Sergiu Chiriac, Ion Ambrosi, Alexandru Reul. Dar tare îmi doresc să fie o clacă națională, fiecare, aici și în alte sate, să multiplicăm acest proiect”, a spus directorul AIRM. 

Arhiva personală. Renovarea casei din Molovata Nouă
Arhiva personală. Renovarea casei din Molovata Nouă

 „Am împrumutat bani pentru a cumpăra casa”

Banii investiți în renovarea casei din Molovata Nouă sunt adunați cu migală. „Sunt investiții proprii, sunt bani pe care i-am strâns cu centura strânsă, dar la achiziție am mai împrumutat de la unii prieteni. Multe lucrări le execut personal sau în clăci mici, folosind material local, piatră, nisip de râu, var. Am executat acele lucrări care nu cer un buget mare. Dar pentru a reconstitui învelișul acoperișului, autentic, aici va fi nevoie de un buget mai serios”, a precizat bărbatul.

Ion Ștefăniță mizează și pe suportul prietenilor proiectului. „Am creat o platformă de donații care sper să aibă un rezultat și să duc la bun sfârșit toate obiectivele fixate prin acest proiect. Accept donațiile, inclusiv materiale de construcție care pot fi aplicate în lucrările de restaurare, obiecte vechi care se vor regăsi în amenajarea expoziției. Totodată, și donații financiare pe platforma GoFundMe, toate fiind valorificate transparent și cu strictă destinație”, a subliniat directorul AIRM.

Arhiva personală. Casa din Molovata Nouă
Arhiva personală. Casa din Molovata Nouă

„Turiștii vor trăi după obiceiurile țăranilor”

La Muzeul Țăranului, Ion Ștefăniță vrea ca turiştii străini să participe activ la treburile gospodărești, pentru a descoperi obiceiurile țăranului moldovean. „Vizitatorii muzeului se vor caza aici și vor trai în spiritul țăranului, vor curăța via, vor merge la cules struguri, la prășit, la pescuit. Vor gusta din zeamă, sarmalele locale și plăcintele cu gust autentic. De asemenea, adulţii vor putea să facă excursii în bordei, degustări de vinuri produse din strugurii crescuți în viile din preajmă”, a mai spus directorul AIRM. 

Primii vizitatori nu s-au lăsat mult așteptați. „În șantierul de restaurare am primit și primii vizitatori. Au fost colegii și prietenii noștri apropiați. Ulterior, am fost vizitați de un grup de 20 de turiști. Excursia a fost organizată de o agenție de turism din Republica Moldova, reprezentată de Ion Curmei. Mă bucur că, deși oficial Muzeul Țăranului încă nu a fost deschis, motivația multor cetățeni este să-l descopere”, a adăugat Ion Ștefăniță.

Arhiva personală. Primii vizitatori ai muzeului
Arhiva personală. Primii vizitatori ai muzeului

Directorul AIRM planifică să procure și alte locuințe în această regiune, pe care să le renoveze. „În modulul doi al proiectului figurează alte case pe care doresc să le achiziționez. Vreau să creez Complexul Muzeal – Gospodăria Țăranului, unde vor fi locuințe muzeificate, dar și valorificate economic. Va fi un complex creativ, interactiv, unde exponatele vor avea gusturi autentice. Unde va exista velo turism, plimbări cu bărci pe Nistru. Toate acestea le vom construi în următorii cinci ani. Astfel, Complexul cultural – istoric și natural de la Molovata va deveni o destinație turistică”, a precizat bărbatul.

„Hemoragia socială trebuie oprită, să revenim la vatră”

Din 2000, Ion Ștefăniță s-a dedicat domeniului conservării, restaurării și protejării patrimoniului cultural-istoric și natural. „Zilnic, respir istoria și spiritul locului. Proiectul acesta este un proiect cu mesaj: Hemoragia socială trebuie oprită, revenim la vatră, la obiceiuri și tradiții, la modul sănătos de viață, la comunicare constructivă, așa ca altădată, trecem de la bocetul social la clacă națională. Ne suflecăm mânecile și ne facem ordine în casă, în satele noastre, să valorificăm la maxim acest patrimoniu moștenit. Prin acest proiect, prin exemplul propriu, vreau ca toți moldovenii din cei plecați departe de casă sau cei rămași acasă, să fim mai deschiși spre comunicare, să fim cu toții într-un pact social cu scopul comun de a renaște satele Moldovei”, susține cu tărie șeful AIRM.

Deschiderea oficială a Muzeului Țăranului este planificată pentru 28 august 2021, de Hramul satului Molovata Nouă. „De Sfânta Maria. Până atunci trebuie să reușesc să execut toate lucrările, să fie amenajate toate exponatele în concepția muzeografică tematică”, a conchis Ion Ștefăniță. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE