„Fariseism cum nu s-a mai văzut”

903
0

Ion Chicu a adresat un mesaj de 6 iulie fără a spune cine a operat deportările

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Luni, s-au împlinit 71 de ani de la declanșarea Operațiunii „Iug” din 5-6 iulie 1949. O hotărâre strict secretă din 6 aprilie 1949 a Biroului Politic al CC al PCUS prevedea deportarea a 11.280 de familii care întruneau 40.850 de persoane. Cel de-al doilea val al deportărilor a țintit în cei mai buni gospodari, care au suportat atrocități inimaginabile. Premierul Ion Chicu a difuzat un mesaj comemorativ fără a viza însă autorii celei mai mari deportări a populației basarabene.

În această zi prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a transmis un mesaj de comemorare a 71 de ani de la al doilea val de deportări. Am rugat să se pronunțe pe marginea acestui mesaj al premierului oameni care au suportat deportările, solicitând și opinia a doi istorici. I-am întrebat despre sinceritatea acestui mesaj și acțiunile întreprinse de guvernanți pentru cei care au fost lipsiți de drepturi elementare și expropriați ca „dușmani ai poporului” Unii au comentat și declarația premierului referitor la cetățenia sa română, care i-a oferit „multe posibilități ca businessman”.

„Ne amăgesc în fiecare an cu o mie de lei”

Valentina Sturza, președinta Asociației foștilor deportați și deținuți politici din Moldova, susține că nu crede în sinceritatea acestei declarații, ea fiind una fățarnică și făcând parte din campania electorală pentru Dodon. „Ne iau cu bombonica și ne amăgesc în fiecare an cu o mie de lei. Este adevărat că acum primim în fiecare lună câte 500 de lei, dar aceste sume sunt derizorii în comparație cu ce ni s-a luat. Cum s-ar spune, lupul păru-și schimbă, dar năravul – ba.

Nici măcar n-au coborât drapelele în bernă… Păcat că populația – îi spun anume populație, pentru că poporul este român și de acolo ni se trag rădăcinile – nu se învață să voteze cu capul. Avem atâția demnitari, deputați, de la socialiști chiar, care au și cetățenie română, dar comit adevărate porcării față de România și poporul român, după ce ni se acordă mereu atâta ajutor. După mine, aș vota chiar azi, cu ambele mâini, pentru Unire”, ne-a declarat Valentina Sturza.

„Se ține de Dodon și este contra propriului popor”

„Domnul Chicu nu are de unde să cunoască realitățile. El nu a suferit și nici nu-i dorim acest lucru, dar să știți totuși că una e să adresezi mesaje și cu totul altceva e să suferi. Nu dea Domnul nimănui să treacă prin ce am trecut noi. E o durere pe care o înțelege bine doar cel care a suferit, care și-a pierdut cei mai apropiați și scumpi oameni pe pământ străin și înghețat.

Domnul Chicu nu vorbește nimic despre cei care ne-au deportat; cineva a făcut-o, dar nu se știe cine. Dacă ar fi un adevărat patriot, ar fi spus cine. Mai bine și-ar da demisia, pentru că au organizat un adevărat genocid. Numai faptul că nu pot face față pandemiei și și-au bătut joc de medici cât face. Sperăm totuși că vor veni alți politicieni, mai tineri și mai corecți, și, odată cu ei, va veni și ordinea”, relevă vicepreședintele asociației, Valeriu Darie.

Potrivit lui Nicolae Oca, născut în Siberia în 1953, „poporul este vinovat de situația actuală în care s-a pomenit, pentru că așa alege, iar Chicu vorbește cum vorbește, pentru că este influențat și execută anumite ordine”. „Îmi spunea tatăl meu, fie-i țărâna ușoară, că o să vă treziți voi odată și odată, dar o să fie prea târziu”, mai spune Nicolae Oca.

Pronunțându-se pe marginea mesajului lui Ion Chicu, un alt deportat, Valentin Dorofeev, declară: „Primul-ministru nu are față de om și este un fățarnic. Se ține de Dodon și este contra propriului popor. Mizează pe frică precum în 1941, 1949, spunând că parlamentul, dacă nu se va întruni, nu vor fi pensii și salarii, iar lumea va suporta consecințele. Păcat, pentru că omul, dacă vrea să facă ceva, face, iar dacă nu vrea, se preface că face. El confundă eliberarea cu ocupația, iar moldovenii noștri, oricât au avut de suferit, au multă încredere în Răsărit. Nu se face nimic și mergem din rău în mai rău”.

„Regimul sovietic a oprit acest popor din dezvoltarea sa firească”

„Dacă e să mă refer la acest mesaj, pot să vă spun că nu este unul sincer. Mesajele de concepție sovietică nu consună cu trecutul nostru național. Ele nu fac parte din istoria noastră milenară și nu au nimic în comun cu tradiția. Strămoșii noștri au suferit în urma unui abuz al ocupantului sovietic, deportările fiind un produs istoric impus din afară. Mesajele guvernelor din republicile baltice au fost, bunăoară, de revendicare a drepturilor din partea Rusiei, ca succesoare de drept a Uniunii Sovietice, de acoperire financiară a pierderilor pe care le-au suportat deportații. Chicu recunoaște că «nicio guvernare nu va fi în stare să răscumpere pierderile materiale și spirituale», dar ar trebui măcar să încerce”, afirmă istoricul Ion Negrei.
Potrivit lui, deportările din 1949 s-au făcut pe criterii economice și au distrus clasa de mijloc, care, până în prezent, nu a renăscut cu adevărat.

„Noi, istoricii, spunem adevărul, iar guvernanții ne învinuiesc de slujire altcuiva. Or, adevărul e că regimul sovietic a oprit acest popor din dezvoltarea sa firească prin ocupația din 28 iunie 1940 și, ulterior, prin deportări. Mecanismul de restabilire a cetățeniei române este unul defectuos. Criteriul de acordare a cetățeniei române ar trebui să se bazeze, în primul rând, pe devotamentul față de statul român. Dacă nu există acest lucru, nu respecți țara care ți-a acordat cetățenie, trebuie să fii lipsit de această cetățenie.

Prin declarațiile sale iresponsabile, chiar dușmănoase față de România, Chicu a urmărit să ne certe, inclusiv cu UE, pentru a obține credite de unde au ei avantaje și a ne deconecta de la celelalte surse. Mesajul nu conține nici un cuvânt de condamnare a regimului totalitar. Fariseism cum nu s-a mai văzut”, punctează Ion Negrei.

„Lucrurile nu sunt spuse până la capăt”

Istoricul Ion Varta a opinat din capul locului că Chicu s-a eschivat să spună cine sunt făptașii deportărilor. După părerea sa, deportările sunt o crimă strigătoare la cer, dar lucrurile nu sunt spuse până la capăt. „Nu a venit cineva din cosmos să ne organizeze deportările, le-a făcut regimul totalitar comunist, care are ca simbol steaua cu cinci colțuri, egalată de comunitatea internațională cu simbolurile naziste. Poate din această cauză domnul Chicu este atât de circumspect. Toate guvernările de până acum au mimat și au simulat grija față de deportați, dar nu au făcut ceea ce trebuia să facă. Dacă nu au avut curaj să ceară ca alții socoteală rușilor, trebuia, cel puțin, să dea din mijloacele financiare proprii. Ne amintim de perioada lui Snegur, când la fiecare familie de deportați i s-a dat, ca despăgubire, câte cinci, șase sute de lei. Curată bătaie de joc!”, subliniază el.

Ion Varta a mai declarat că persoanele care s-au născut din părinți deportați în Siberia nu beneficiază de aceleași drepturi, această abordare de către guvernare fiind absolut șocantă. „Cum să nu ai aceleași drepturi, când ai fost privat de dreptul de a te naște în normalitate, de a avea o copilărie fericită și o adolescență pe potrivă?!”, se întreabă istoricul.

„E o neghiobie să spui că ți-ai făcut cetățenie pentru a te căpătui”

Cât privește declarația lui Chicu că și-a tras cetățenie pentru a face mai ușor afaceri, Ion Varta remarcă faptul că cetățenia se ia pentru că te angajezi să respecți istoria, tradiția acestui popor, ești parte a lui.

„E o neghiobie să declari că ți-ai făcut cetățenie pentru a deveni bogat și prosper, pentru a băga în gușă. Mai ales din postura de premier arată urât, când recunoști că ai avut un asemenea scop. Iar declarațiile sale cunoscute la adresa poporului și a statului român sunt o adevărată blasfemie”, a notat Varta în încheierea discuției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE