De sărăcie, își riscă sănătatea. Și-au revendicat dreptul la recalcularea pensiei

1182
0
Rândul de la CTAS Centru. Foto: Natalia Munteanu

Persoanele în etate din Chișinău se tem că s-ar putea infecta cu noul tip de coronavirus, dar în același timp vor echitate socială. Zeci de bătrâni au venit să le fie recalculată pensia pentru limita de vârstă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) din sectoarele Buiucani și Centru ale capitalei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La CTAS Buiucani, peste 20 de pensionari s-au înghesuit la poartă, purtând mască de protecție. O femeie din Trușeni stă la umbră sub un copac. Spune că este la pensie din 2013, iar acum a venit să-i fie recalculată pensia. Chiar dacă e cod roșu de Covid-19, bătrâna afirmă că a fost nevoită să iasă din casă. „Cine să vină? Doar azi am ieșit. Nu ieșim întotdeauna”, explică femeia.

Moldovenii au „uitat” de pandemie

La Buiucani e forfotă mare. Oamenii nerăbdători se adună buluc la poartă, neavând răbdare să le vină rândul. Pare că au uitat de distanța socială de cel puțin un metru. Mă apropii de o femeie, vădit indignată de comportamentul moldovenilor. „Nu știu unde vom ajunge așa? Ce nu pot sta la un metru distanță. Oamenii au nevoie de educație. Sunt ca la grădiniță”, se întreabă retoric femeia care aștepta la cel puțin trei metri distanță de persoanele care se îngrămădeau la poarta instituției de stat.

Printre pensionari l-am întâlnit pe nenea Vladimir care a mai lucrat 12 ani după ce a împlinit vârsta de pensionare. Bărbatul mi-a spus că nu se teme că s-ar putea îmbolnăvi de Covid-19, deoarece respectă toate măsurile de protecție. „Mă păzesc. Văd că toată lumea respectă măsurile de protecție”, argumentează Vladimir.

Atât pensionarii veniți la CTAS Centru, cât și cei de la Buiucani, poartă mască de protecție, dar nu prea respectă distanța socială. „Trei luni ne-au ținut în casă, dar acum i-au îngrămădit pe toți aici și stăm în contact”, se indignează Claudia.

Altă femeie tocmai a depus dosarul pentru recalcularea pensiei. Aceasta speră că pensia i se va majora. Femeia se teme de Covid-19, dar altă soluție nu are decât să vină la CTAS și să stea la rând. E încrezătoare că nu există pericole pentru că respectă măsurile de protecție.

Recalcularea pensiei este un drept

După intrarea în vigoare a noii formule de stabilire a pensiei, de la 1 aprilie 2017, CNAS continuă să efectueze recalcularea pensiilor pentru moldovenii care s-au pensionat până la 1 aprilie 2017. Prima etapă de recalculare a pensiilor a început în anul 2019 pentru cetățenii care s-au pensionat până în anul 1999 și aveau de la 15 ani lucrați. Iar de la 1 iulie 2020 s-a început primirea cererilor de reexaminare a pensiilor pentru cei care și-au stabilit pensia după 1 ianuarie 1999 și au un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani, aflăm de la Liuba Rotaru, șefa CTAS din sectorul Centru al capitalei.

Cererile de reexaminare a pensiilor se depun, conform legislației în vigoare, personal de către beneficiari, la oficiile teritoriale CNAS, unde-și au domiciliul. „Cereri online nu se depun. Astăzi legislația în vigoare nu ne permite acest lucru. Legea pensiilor de asigurări sociale de stat prevede că reexaminarea și examinarea pensiilor se face în baza cererii scrise și prezentate de fiecare personal”, precizează Liuba Rotaru.

După câteva zile de îmbulzeală la CTAS, cererile de calculare și recalculare a pensiilor ar putea fi depuse și prin procură, de către un reprezentant, la instituția teritorială de asigurări sociale. Guvernul a aprobat pe 8 iulie un proiect de lege în acest sens. Pentru ca modificarea la Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat să intre în vigoare, aceasta trebuie votată de Parlament, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

„Nu știm de ce a fost îmbulzeală”

Îmbulzeala din primele zile este neînțeleasă de administrația teritorială de asigurări sociale. „De ce a fost îmbulzeală în primele zile, noi nu cunoaștem. Pensia nouă va fi din luna premergătoare lunii când au fost depuse actele. Dacă cineva nu s-a prezentat din varii motive, atunci se poate prezenta și-n august, septembrie, octombrie… oricând poate veni. De ce oamenii au fost nerăbdători și au socotit că trebuie să vină în prima zi, nu pot înțelege”, explică Liuba Rotaru de la CTAS Centru. Aceasta crede că oamenii erau nerăbdători să le fie reexaminată pensia. „Cel care a venit în iulie, începând cu 1 august va primi pensia majorată, sper eu”, spune Rotaru.

Pensionarii care s-au îmbulzit la CTAS Buiucani. Foto: Natalia Munteanu

CNAS are o bază de date cu veniturile și cotizările cetățenilor, însă instituția solicită să fie prezentat carnetul de muncă. „În 2018, CNAS a scanat carnetele de muncă ale persoanelor fizice angajate în câmpul muncii, cu excepția celor care sunt deja pensionari. Respectiv, pentru persoanele care au dreptul la reexaminarea pensiei, CNAS nu deține informația privind stagiul de cotizare. Pe lângă buletinul de identitate și cererea de recalculare, CNAS solicită de la pensionari și carnetul de muncă”, spune Olga Mihaeș, șefa Direcției generale pensii și alocații CNAS.

Olga Mihaeș susține că recalcularea pensiei se face doar la solicitarea pensionarilor. „CNAS nu recalculează automat pensiile. Nicio prestație nu se modifică, nu se reexaminează fără cererea persoanei”, conchide Olga Mihaeș. După recalculare, oamenii s-ar putea să primească pensii majorate, dar totul depinde de salariul pe care l-au avut și contribuțiile plătite la fondul social de asigurări sociale, subliniază Olga Mihaeș. „Desigur că vom avea cazuri când nu va fi o majorare esențială”, spune Olga.

În perioada 1-8 iulie, CNAS a recepționat 7.889 de cereri pentru reexaminarea pensiei, ceea ce reprezintă 58% din numărul total, de 13.575 de pensionari, care au dreptul la recalcul. Cei mai mulți sunt din Chișinău și Bălți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE