Afaceri creative în Moldova! Un frate și o soră din Drochia creează decorațiuni în stil macrame și obiecte din lemn

3229
1

Au lansat o afacere cu aproape un an în urmă, iar acum se bucură de succes în rândul moldovenilor. Victoria creează obiecte de decor în tehnica macrame, iar fratele său mai mic, Cristian, a ales să realizeze obiecte din lemn. Au moștenit talentul de la străbunicii lor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Victoria Cebotari are 24 de ani și, împreună cu fratele său, Cristian Ataman, gestionează o afacere cu produse create manual. Sunt originari din satul Nicoreni, raionul Drochia, dar Victoria locuiește cu soțul său și cele două fetițe ale lor în apropierea orașului Bălți. Chiar dacă locuiesc în regiuni diferite, cei doi frați reușesc să gestioneze cu succes mica lor afacere. „Fratele meu creează ceasuri din lemn, piese mici de mobilier, fructiere din lemn, scaune cu design mai deosebit, tocătoare și tablouri gravate. În tehnica macrame, eu creez decorațiuni de perete, agățătoare de plante, leagăne suspendate, scaune decorate deasupra cu macrame, covorașe mici și pernuțe. Nu avem studii în domeniu, dar ne perfecționăm în fiecare zi”, a precizat Victoria Cebotari.

Tânăra spune că a absolvit facultatea de pedagogie și limba engleză, dar și-a găsit vocația mai târziu. În timp ce se afla într-o călătorie în Franța a descoperit un magazin cu obiecte de decor. „Pe atunci nici nu știam cum se numește această tehnică de împletire, dar anume în buticul din Franța a fost dragoste la prima vedere”, a recunoscut Victoria.

„Tata îmi spune că îi semăn mamei lui. Bunicii mele îi plăcea foarte mult să țese, să coase, să croșeteze, în casa ei totul era creat de ea. La fel sunt și eu. Sunt pasionată de obiectele handmade de când eram elevă, dar niciodată nu mi-a plăcut să fac ceea ce face toată lumea. Și așa am ajuns să fac macrame. Este o tehnică aparte și o îndeletnicire mai rară pe teritoriul Republicii Moldova, deși în afară este destul de populară”, a spus tânăra.

FOTO: Arhiva personală. Victoria Cebotari și Cristian Ataman
FOTO: Arhiva personală. Victoria Cebotari și Cristian Ataman

„Creăm obiecte decorative care poartă spiritul naturii”

Victoria spune că a învățat această tehnică din filmele de pe rețelele de socializare. „Această tehnică mai este numită arta nodurilor. Totul se leagă în nod. Are la bază doar câteva noduri, ideea e felul în care le aranjezi și simetria este extrem de importantă. Tehnica macrame este foarte migăloasă, o lucrare mai mare poate dura și o săptămână de lucru intens, uneori chiar și mai mult”, a adăugat tânăra meșteriță.

FOTO: Arhiva personală. Produse create de Victoria Cebotari
FOTO: Arhiva personală. Produse create de Victoria Cebotari

Fratele mai mic al Victoriei, Cristian Ataman, are 22 de ani și locuiește la Nicoreni, împreună cu părinții. În prezent, tânărul închiriază un garaj unde și-a creat un atelier de lucru. „Fratele meu este pasionat de lemn încă din copilărie. De mic îl vedeai cu dalta în mână. El a moștenit talentul de la străbunicul nostru, dar muncește zilnic mult la dezvoltarea lui”, a spus Victoria.

Unele obiecte create de Cristian sunt gândite și muncite zile întregi în atelierul său. „Obiectele din lemn sunt destul de apreciate. Multe persoane își doresc obiecte inspirate de undeva de prin State sau Europa, iar Cristi are talentul de a îndeplini aproape orice moft. Se pricepe foarte bine. Clienții noștri rămân mulțumiți”, a recunoscut tânăra.

FOTO: Arhiva personală. Produse din lemn create de Cristian Ataman
FOTO: Arhiva personală. Produse din lemn create de Cristian Ataman

„Folosim doar materie primă naturală și reciclată”

Materialul utilizat de Victoria este natural, pe alocuri – reciclat. „Sfoara pentru macrame o procurăm de la un magazin din Chișinău, uneori apelăm și la alți furnizori locali, important să fie bumbac 100%, iută sau altă bază naturală. Utilizăm și sfoară din Polonia, dar, la etapa actuală, ei nu mai livrează în R. Moldova. Acum vrem să importăm din Franța, acolo este o calitate mai bună decât la noi”, a precizat tânăra.

Lemnul îl procură de la gospodarii din satul Nicoreni sau de la pădurari. „Principiul nostru este să folosim materiale naturale. Reutilizăm toate bucățile. Lemnul îl tratăm cu ulei, ceară sau vopsele speciale de protecție a lemnului”, a menționat meșterița.

Cele mai solicitate produse sunt ceasurile din lemn, covorașele, agățătoarele de plante și tocătoarele. „De asemenea, clienții noștri se adresează cu propriile idei pentru a fi realizare, iar noi le executăm cu drag. Am avut comenzi și de peste hotare, dar tot de la moldoveni din diasporă sau clienți din România”, a mai spus Victoria.

„În fiecare zi avem de lucru, în medie cam câte 4-5 clienți pe săptămână. Nu este mult, dar în acest moment este atât cât reușim să lucrăm. Cele mai rapide lucrări le executăm în 3-4 ore, dar pentru unele avem nevoie de o lună”, a adăugat tânăra.

FOTO: Arhiva personală. Produse create de Victoria Cebotari
FOTO: Arhiva personală. Produse create de Victoria Cebotari

Prețurile produselor create sunt mai mici decât la cele de peste hotare, spun ei. „Deși în afara țării lucrările costă de trei sau chiar de patru ori mai mult, în Moldova, prețul este destul de mic față de timpul și munca depusă. Totuși, noi încă învățăm. Prețurile variază, de la 50 de lei și pot ajunge până la câteva mii, depinde de complexitatea comenzii și de mărimea dorită. Totodată, contează și investițiile noastre în obiect”, a conchis Victoria.

Cei doi visează ca produsele lor să ajungă în casele cât mai multor moldoveni, dar și în ale turiștilor de peste hotare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU