Interviu cu Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn R. Moldova oamenii vor să fie testați la COVID-19 imediat ce au constatat că au fost în contact cu un om infectat deja. Specialiștii spun că e irelevant să faci un astfel de test, întrucât rezultatul nu va fi unul veridic. Concentrația virusului în sânge, care detectează prezența Sars-Cov-2, trebuie să fie de cel puțin 100 de copii per mililitru.
Noul tip de coronavirus poate fi identificat la a 7-a, a 14-a zi, în medie. De cele mai deseori însă, din cauza fricii, oamenii nu mai țin cont de acest lucru, iar testele arată cel mai des negativ. Cel puțin asta ne-a explicat într-un interviu Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
- Stimată Doamnă Halacu, câți oameni au fost testați până acum la COVID-19 în Republica Moldova?
Avem peste 85 de mii 865 de teste efectuate. Asta înseamnă în jur de 70 de mii de oameni testați la COVID-19. Potrivit protocolului clinic, testul repetat se face la a 14-a zi de tratament pacienților care urmează să se externeze. Se fac două teste consecutiv și dacă ele sunt negative, înseamnă că pacientul nu mai răspândește virusul, nu mai este periculos pentru cei din jur și poate merge acasă. Sau se face un singur test și pacientul este izolat la domiciliu timp de 14 zile.
- Deci, când Dvs. ne spuneți că într-o singură zi ați făcut 1.300 de teste, iar dintre acestea 800 sunt teste primare, iar 500 repetate, de exemplu, asta înseamnă că 800 de teste sunt făcute celor suspectați că ar avea infecția?
Exact. Noi anunțăm doar numărul celor testați pentru prima dată și la care se confirmă că au infecția. Pe cei testați repetat, noi nu-i declarăm, pentru că aceștia sunt, de fapt, cei care au trecut deja tratamentul, s-au însănătoșit sau încă mai urmează tratamentul la spital sau acasă.
- Mulți oameni se arată indignați că în R. Moldova se fac puține teste la COVID-19 și că din acest motiv cei asimptomatici, care nu-și cunosc statutul, ar răspândi infecția fără să știe despre asta. Pe cine testați, de fapt?
Nu aș spune că în R. Moldova, la numărul de populație pe care îl avem, se fac puține teste. De fapt, se fac destul de multe teste și sunt testați nu doar cei care corespund definiției de caz, ci și contacții. Adică persoanele care au fost în contact cu un pacient deja confirmat cu COVID-19.
Însă recomandările organizațiilor internaționale de sănătate – ale Organizației Mondiale a Sănătății, Centrului de prevenire și Control al Bolilor din SUA – spun că aceste persoane nu trebuie testate, ci izolate și doar când apar simptomele trebuie testate la Sars-Cov-2. La noi însă sunt situații când, din cauza panicii, vor să fie testați și cei care sunt la a doua sau a treia zi de contact cu un pacient confirmat cu Sars-Cov-2. În aceste zile, omul care vrea să se testeze nu va obține un rezultat informativ, pentru că în organismul lui nu este o cantitate de virus suficientă pentru a putea fi detectat printr-un test.
- Dați-ne un exemplu. Ați depistat într-o familie un pacient, care are simptomele clasice ale Sars-Cov-2. Această persoană locuiește cu mai mulți membri ai familiei într-o casă. Când sunt testați ceilalți?
În primul rând, ei trebuie să se izoleze și să stea cât mai puțin împreună. Mulți întreabă cum să se izoleze într-o familie? Practic, ar trebui să meargă pe rând și la baie, să mănânce separat la bucătărie, să aibă fiecare tacâmurile sale, cana, lingura, farfuria. De ce este important să înțelegem acest lucru? Pentru că, deși ați avut contact cu o persoană infectată, abia la a 5-a, a 7-a zi virusul poate fi detectat în organism. E caracteristic acestei infecții. Perioada de incubare durează între 7 și 14 zile.
- Care este această încărcătură virală pe care trebuie să o aibă un om, ca să i se poată detecta virusul?
Este de 100 de copii ale virusului per mililitru.
- La noi se fac multe astfel de teste, în a doua, a treia zi, care nu vor fi informative?
Din păcate, da. Oamenii intră în panică și vor să fie testați, chiar dacă le explici că nu e momentul potrivit. Și atunci când sunt aduse sute de probe, nu avem capacități să urmărim care sunt la prima zi sau la a doua, pentru că fișele de însoțire se completează de specialiștii care colectează materialul biologic. Nu întotdeauna în aceste fișe este scris totul, ele nu conțin toate datele informative în baza cărora să decizi dacă accepți sau respingi proba.
- Câte dintre testele efectuate până acum sunt rebut?
În jur de 200 de probe sunt rebutate. Unele au fost răsturnate, altele au fost prelucrate cu dezinfectant, nu știu de unde a fost preluată această practică. Sunt probe pe care scrisul nu este lizibil sau probele nu sunt numerotate. Am avut și cazuri când au fost aduse probe cu același număr. Erau două liste și eprubetele numerotate la fel. În așa situații nu știi la care fișă de însoțire trebuie să atribui proba.
- Ce faceți în asemenea situații?
Se colectează a doua oară proba de la pacient.
- Ce simptome au, de regulă, suspecții? Cât de comune sunt simptomele lor?
De regulă, au febră, tuse uscată, dispnee, acum mai au și diaree. Sunt foarte variate semnele clinice pentru COVID-19. Și acum, vara, va fi mai dificil să înțelegi cine are Sars-Cov-2, pentru că vine sezonul bolilor diareice acute și oamenii cu asemenea simptome vor trebui testați practic toți și la COVID-19.
- Câte laboratoare fac teste la COVID-19?
Sunt cinci laboratoare publice pe malul drept al Nistrului, unul la Tiraspol, deschis la Centrul SIDA, pe malul stâng. Mai sunt la Chișinău încă trei laboratoare private și unul la Bălți. Când spun cinci laboratoare publice, mă refer la trei laboratoare ale ANSP – Laboratorul virusologic, laboratorul din cadrul Centrului de Sănătate Publică Cahul și cel de la Bălți și două laboratoare dislocate în două spitale – unul la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) și altul la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile (SDMC).
- Ce capacitate zilnică au aceste laboratoare?
Laboratoarele de la Bălți și Cahul pot face în medie și câte 200 de teste pe zi, în ultimul timp se ajunge și la 350 de probe pe zi. Laboratorul de la CRDM, aproximativ 200, și laboratorul de la SDMC ar putea face în jur de 50. În medie, laboratoarele publice pot realiza aproximativ 1 mie 300 de teste în fiecare zi și restul se fac în laboratoarele private.
Testele care se fac la privați sunt plătite de către cei care se adresează acolo. La noi se fac gratis. În fiecare zi când anunțăm câte teste au fost făcute, avem în vedere atât testele făcute în laboratoarele publice, cât și în cele private.
- Unii deputați afirmă că plătim laboratoarelor private din bani publici, ca să ne facă teste…
Noi nu plătim laboratoarelor private ca ei să facă teste. Oamenii plătesc. Privații realizează în jur de 20% dintre probele la COVID-19. De regulă, la privați merg oamenii care vor să doarmă liniștit că nu au COVID-19. Noi mai întoarcem înapoi probele care nu se încadrează în definiția de caz. La privați acest lucru nu se întâmplă.
- Din cele 80 de mii de teste care au fost procurate din China, câte s-au cheltuit deja?
S-au efectuat peste 50 de mii de teste deja.
- Teoretic, pentru cât timp ne mai ajung teste?
Pentru cel mult o lună jumătate, dacă facem cel puțin câte 1 mie de teste pe zi.
- Când cumpărăm următoarele teste?
Deja am inițiat procedura de achiziție pentru încă 100 de mii de teste. Am prezentat ministerului lista de necesități – reactivi, consumabile etc. De această dată nu va fi o procedură de achiziție directă, ci conform procedurii de achiziții publice, transparentă, cu participarea mai multor agenți economici. În total, achiziția ar urma să ne coste în jur de 2 milioane de euro.
- Doamnă Halacu, vă mulțumesc pentru acest interviu.
Interviu realizat de Elena Cioina
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE