Câte miliarde au fost colectate din impozitele pe venit în R. Moldova pentru anul 2019

1620
0
Imagine simbol, sursa: tomorrowmakers.com
Imagine simbol, sursa: tomorrowmakers.com

La mijlocul lunii aprilie, în perioada de colectare a impozitelor pe venit ale persoanelor fizice, am solicitat câteva informații de la Ministerul Finanțelor pentru a informa cititorii noștri despre suma totală adunată în bugetul de stat din banii cetățenilor în anul 2019. Abia peste două luni, instituția publică ne-a expediat o scrisoare cu răspunsurile desfășurate la întrebările adresate atunci.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Una din întrebările la care ne-am dorit să aflăm răspunsul a fost „Care este suma totală adunată în anul 2019 din impozitele pe venit ale persoanelor fizice și ale celor juridice?”.

Secretarul de stat, Dorel Noroc, explică în scrisoare că „suma impozitului pe venit achitată în mod individual de persoanele fizice ce nu desfăşoară activitate de întreprinzător a constituit, în anul 2019 – 226 167,5 mii lei.” Adică 226 milioane 167 mii și 500 de lei.

 „Pe lângă aceasta, este de menţionat că de către persoanele juridice a fost reţinut şi achitat la buget impozit pe venit din salariu în valoare totală de 3 759 431,8 mii lei.

Alături de explicațiile despre cum sunt redistribuiți banii publici pe unitățile teritoriale și alte aspecte fiscale tehnice, în scrisoare se mai menționează și despre importanța sistemului de impozitare. „Scopul principal al sistemului de impozitare este de a genera venituri suficiente pentru asigurarea finanțării cheltuielilor bugetare, ce au menirea de a pune în practică prioritățile statului în diverse domenii de ordin social, economic, educațional etc.”

Un îndemn și un drept important, menționat în răspunsul ministerului, este că „persoanele fizice – cetățenii au dreptul de a participa la procesul de gestionare a cheltuielilor prin desemnarea procentuală a impozitului pe venit achitat, 2% din suma totală a impozitului pe venit achitat, pot fi direcționate în favoarea unei organizații necomerciale…”

Totodată, aici ar fi de adăugat un punct important, o recomandare care poate fi găsită în manualele de democrație participativă. Statul gestionează banii plătiți de cetățeni, iar aceștia au dreptul de a alege cum să fie cheltuiți. În acest sens participarea cetățenilor la procesul decizional este importantă în vederea creșterii transparenței în cadrul instituțiilor publice, dar și în simplificarea dialogului cu autoritățile publice locale prin apropierea lor de cetățeni.

Puteți face cunoștință cu răspunsul în întregime oferit de Ministerul Finanțelor:

Răspunsul de la Ministerul Finanțelor

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE