Ai noștri în lume! Descoperă povestea moldovencei care deține un restaurant la poalele munților Alpi

5163
0

Au deschis un restaurant la poalele munților Alpi, într-o zonă cunoscută pentru bucătăria și vinurile sale sofisticate. Este vorba de moldoveanca Doina Ceochina și soțul său, Casella Giuliano Valter. Cuplul a lansat localul cu doar câteva zile înainte de pandemie, dar a reușit să găzduiască zeci de turiști din Europa.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Doina Ceochina este o moldoveancă originară din satul Cobani, raionul Glodeni, care locuiește împreună cu familia sa în zona Piemont din Italia, unde gestionează o afacere. Până de curând, au locuit în Moldova. 

„Știam că mai devreme ori mai târziu o să ne mutăm în Italia și că o să avem un restaurant. S-a întâmplat anul acesta, deoarece copiii au finalizat studiile în Moldova. Unul dintre ei a absolvit universitatea, iar cel de-al doilea liceul. Aveam o înțelegere cu soțul meu să locuim în Moldova cât copiii sunt mici, iar ulterior să plecăm în Italia”, spune moldoveanca.

Arhiva personală. Restaurantul din Italia, gestionat de moldoveancă
Arhiva personală. Restaurantul din Italia, gestionat de moldoveancă

Condiții prielnice pentru lansarea afacerii

Pregătirile pentru lansarea restaurantului în Piemont au durat o lună. „Am început activitatea restaurantului cu zece zile înainte de pandemie. Pe parcursul a 70 de zile am fost nevoiți să sistăm activitatea din cauza pandemiei. Sufeream pentru că nu puteam lucra, dar chirie nu am plătit, salarii – nu, pentru că este totul în familie. Totodată, statul italian ne-a dat 2500 de euro fără să fie nevoie să-i întoarcem. În plus, am primit 20 de mii de euro la 1% pentru o perioadă de zece ani și vom începe să-i rambursăm după patru ani de activitate a restaurantului”, a precizat Doina.

După finalizarea stării de urgență în Italia, restaurantul a fost redeschis pe 27 mai. „Suntem într-o zonă rurală, fluxul este mult mai mic după pandemie, mai ales că turiștii încă nu pot să vină. Oricum, oamenii vor să iasă din case. În weekenduri suntem plini, mai ales că s-a dus vorba prin zonă că gătim gustos”, a adăugat proprietara localului din Italia. 

Restaurantul se află în apropiere de un castel, dar are și alte atracții turistice. „Aici este o zonă turistică extrem de frumoasă, se numește Alta Langa. În această zonă avem și un castel. Aici se produc cele mai valoroase vinuri, cum ar fi Barolo sau Barbaresco, iar destinații turistice sunt foarte multe”, enumeră moldoveanca.

Arhiva personală. Bucatele din restaurantul italian
Arhiva personală. Bucatele din restaurantul italian

Cuplul planifică să introducă în meniu și bucate tradiționale moldovenești

Doina Ceochina spune că bucatele pregătite la restaurant sunt tradiționale zonei, iar legumele și fructele le procură de la micii producători italieni din zonă. Cuplul planifică să introducă în meniul restaurantului și bucate tradiționale moldovenești. „Este o osterie, adică se prepară puține bucate, dar gustoase. Bucătăria este tradițională italiană, preponderent piemonteză, deoarece suntem în Piemont. Avem și câteva bucate tradiționale bresciene, pentru că soțul meu este din Brescia și și-a dorit să promoveze zona în care a crescut”, a mai spus proprietara restaurantului.

În gestionarea restaurantului sunt implicați toți membrii familiei, care locuiesc la câteva minute distanță de restaurant. „Avem patru angajați. Muncesc eu, soțul, fiul și avem un ajutor în bucătărie. Soțul gătește, iar mama mea îl ajută în bucătărie. Eu sunt administrator și mă ocup de sală, iar băiatul nostru Grigore este chelner, doar până începe universitatea. Câinele întâmpină oaspeții”, glumește Doina Ceochina.

„Deocamdată, nu avem posibilitatea ca turiștii să se cazeze la noi, dar intenționăm să oferim astfel de servicii cât mai curând. Însă avem doi parteneri în domeniu. Unul oferă vile în chirie și altul – corturi amplasate în mijlocul naturii, pentru cei ce vor să aibă un contact direct cu natura”, a precizat moldoveanca.

Chiar dacă s-a deschis recent, restaurantul a fost vizitat de turiști din mai multe țări. „De la deschidere am fost vizitați doar de o singură moldoveancă. Cei mai mulți vizitatori sunt din Germania. Am fost foarte bucuroși că au venit în vizită și italieni care au activități în Moldova”, zice femeia.

Arhiva personală. Restaurantul din Italia, gestionat de moldoveancă
Arhiva personală. Restaurantul din Italia, gestionat de moldoveancă

„Pe timp de pandemie am închis restaurantul din Chișinău”

Pe lângă restaurantul din Italia, familia deține și o afacere în Moldova. „La Chișinău am deschis restaurantul în 2014. De când ne-am mutat în Italia, restaurantul este gestionat de fiica Carolina. Deși discutăm permanent la telefon, la ai săi 24 de ani s-a pomenit să facă un lucru foarte dificil, care la prima vedere nu pare a fi – să gestioneze un restaurant. Ambii copii s-au implicat întotdeauna în activitatea restaurantului din Moldova. Au lucrat chelneri, seara, după studii. Cunosc bine lucrul și sunt legați emoțional de restaurant”, a spus mândră Doina Ceochina.

„În restaurantul din Chișinău, inițial a fost foarte greu. Preparam bucate exclusiv italienești, cu ingrediente și tehnologie italiană. Pe timp de pandemie restaurantul a fost închis, nu am făcut livrări. Pandemia ne-a afectat restaurantul din Chișinău”, rezumă moldoveanca.

„În Italia toți vor să te ajute dacă ai dorință să lucrezi”

Doina Ceochina spune că în Italia este mai simplu să lansezi și să gestionezi un restaurant. „Din punct de vedere birocratic, în Italia este puțin mai simplu, cu toate că și aici sunt niște termene pentru perfectarea actelor. Am avut o problemă cu un local pe care trebuia să-l luăm, dar în final a trebuit să renunțăm la el. Împreună cu prietenii soțului am găsit un alt local, cel pe care îl avem acum, de care suntem foarte mulțumiți. Dacă în Moldova la orice pas găseam o piedică, aici toți vor să te ajute dacă ai dorință de a lucra și a face ceva”, a conchis femeia din Moldova. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE