S-a închis taraba: nu mai avem cetățenii de vânzare!

597
0
Veaceslav Negruța

Săptămâna trecută, aleșii poporului au decis, aproape unanim, că se oprește vânzarea de cetățenii ale Republicii Moldova către persoane terțe, cu cetățenii străine sau apatrizi. Deci, acea schemă de legalizare a unor mijloace de origine dubioasă prin vânzarea dreptului de a deține un pașaport de RM pentru a călători liber în peste 125 de țări, supraintitulată de promotori ca „cetățenie prin investiții”, nu va mai fi aplicată.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Într-un fel, cu mari întârzieri și ezitări, aleșii au decis să pună capăt epopeii cu cetățenia acordată prin derogare de la Legea cetățeniei, când oricare personaj cu bani mulți și cu probleme în țăra lui de origine putea să-și ia un pașaport de RM și să se simtă mai liber decât era cu un alt pașaport, cu care avea restricții de circulație. Comercianții de cetățenii, tot ei și autorii și promotorii acestei scheme în decembrie 2016, au știut cum să fenteze bunul-simț, cum să deconecteze gândirea aleșilor care în 2016 au votat  această „lege” ilegală.

De ce ilegală? Pentru că e o abatere de la regulile stabilite în Legea cetățeniei care prevede clar un mecanism de acordare a cetățeniei RM oamenilor străini care cu adevărat sunt interesați să obțină o a doua casă, în RM, o a doua șansă, într-un mediu mai sigur și cu posibilități de atașare și integrare în societatea de aici, cu respectarea intereselor băștinașilor, fără a expune la anumite riscuri RM. Iar derogările introduse au dat peste cap spiritul Legii cetățeniei.

De astă dată, pentru anularea acestei scheme, au votat 80 de deputați. Adică, chiar mai mulți decât au votat pentru legea respectivă în 2016. Cel mai ciudat este că o bună parte din cei care au legalizat schema în 2016, votând „pentru”, au votat acum, în 2020, „contra” vânzării de pașapoarte moldovenești către străini cu bani mulți și obscuri. Au trebuit patru ani ca să ajungă să fie înțelese mai multe lucruri evidente chiar și atunci, când lobby-iștii au promovat pe sub masă această făcătură pentru votul deputaților.

Merită de reamintit că și Centrul Național Anticorupție menționa în decembrie 2016 că vânzarea de cetățenie a RM către persoane terțe și „interesele promovate sunt în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi a statului Republica Moldova. Deşi autorul se axează pe ideea avantajelor obţinute în urma atragerii investiţiilor străine, sunt neglijate alte aspecte care vor surveni în urma implementării normelor din proiect, cum ar fi securitatea naţională. Acordarea posibilităţii obţinerii cetăţeniei prin instituirea procedurii simplificate creează un pericol iminent şi direct la adresa securităţii Republicii Moldova.”[1]

Merită de reamintit și cine sunt „autorul” și promotorii/lobby-iștii acestei scheme de vânzare a cetățeniei, pentru că „eroii” trebuie pomeniți: semnatari în 2016 au fost deputații A. Candu și cu S. Sîrbu, C. Padnevici, I. Vremea, R. Boțan. Unii dintre ei s-au dezis pe parcurs să mai susțină public această schemă, iar alții, precum Candu, nu se numără printre cei 80 de aleși care au votat anularea schemei săptămâna trecută.

Nu au fost prezentate deocamdată date finale despre cum a fost solicitată și folosită această schemă, câți și-au achiziționat pașaport de RM pentru a ocoli restricții și eventuale probleme cu autoritățile din țările de origine, pentru a călători liber în spațiul UE și Schengen (exact aceste beneficii erau vândute potențialilor noi cetățeni ai RM în publicitatea din mai multe țări exotice), dar cert este că schema merită o investigație nu doar jurnalistică, ci și a procurorilor.

În eventualitatea că RM ar putea fi atrasă și în litigii internaționale, legale și financiare, cu partenerii guvernului Filip pentru promovarea acestei scheme – procurorii ar trebui să-și facă munca din timp. Iar indicii și materiale concludente sunt multe, atât cele realizate de jurnaliști de investigații, cât și de organizații internaționale[2]. Altfel, costurile vor cădea iar în spinarea cetățenilor care vor trebui să achite din buget schemele lui Candu și compania, susținute în 2016 în parlament și de partenerul său de atunci, Dodon.

Oricum, deja e mai bine: cu o schemă ilicită mai puțin în RM.

[1] https://cna.md/public/files/raport_expertiza/rea-dep453-investitstrainid6398.pdf

[2] http://www.transparency.md/2019/10/16/transparency-international-moldova-lanseaza-raportul-portile-spre-europa-comert-cu-cetatenie-de-moldova/

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here