Relansare fotbalistică cu spectacol de zile mari

883
0
Foto: fmf.md

Sfântul Gheorghe Suruceni – Speranța Nisporeni 5-2 (1-1). Au marcat: R. Volkov, 42, A. Novicov, 64, A. Suvorov, 68, 77-pen., M. Iurcu, 83 / S. Trofan, 30, D. Pîslă, 80-pen. Au fost reluate meciurile cu participarea formațiilor moldovenești de fotbal, primul turneu relansat după pauza provocată de coronavirus fiind Cupa Moldovei Orange, sezonul 2019-2020. Astfel, sărbătoarea fotbalistică în perioada post-pandemie a fost inaugurată la 21 iunie curent pe stadionul din Suruceni, unde în manșa tur a semifinalelor echipa Sfântul Gheorghe a primit replica celor de la Speranța Nisporeni, ambele formații fiind divizionare în eșalonul principal al fotbalului moldovenesc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Liniște înainte de furtună

Minutele de început ale meciului au purtat un caracter echilibrat, echipele jucând prudent în jumătatea proprie și tatonând terenul în cea adversă. Se făcea simțită o dominație ușoară a gazdelor, oaspeții la rândul lor neutralizând cu calm tentativele de atac ale oponenților. Așa a fost situația, în linii mari, până în minutul 28, când primul șut pe spațiul porții reușit de formația din Nisporeni duce la deschiderea scorului. Faza însă s-a dovedit a fi de un spectacol aparte. Astfel, Andriy Yakovlev, mijlocașul ucrainean de 31 de ani al echipei oaspete, interceptează mingea la mijlocul terenului și se lansează imediat pe contraatac, trece în viteză pe flancul drept, driblează un adversar și intră în careu, realizând de pe partea dreaptă o centrare la firul ierbii, finalizată la colțul lung de mijlocașul Serghei Trofan. Un gol pe cât de muncit, pe atât de frumos.

Formația gazdă, condusă de pe banca tehnică de Serghei Cebotari, reia imperturbabil presiunea la poarta nisporenenilor, pe final de repriză efortul acesteia găsindu-și materializarea: în min. 42, după o lovitură liberă executată de la 20 m de poartă, mingea este deviată cu călcâiul de Andrei Novicov, fundașul central al echipei din Suruceni, spre coechipierul său, Sergiu Istrati; acesta o retrimite cu capul pe o traiectorie înaltă lui Roman Volcov, care de asemenea printr-o lovitură de cap face să tresalte plasa porții adverse. Scorul 1-1 consemnează echilibrul din teren și finalul primului mitan.

Foto: fmf.md

Începutul reprizei secunde a scos în evidență intențiile ofensive ale surucenenilor și superioritatea acestora din punctul de vedere al pregătirii fizice. În minutul 58 doar bara îi salvează pe discipolii lui Iurie Osipenco, timp de două minute la poarta acestora fiind executate tocmai trei cornere. Spre cinstea lor, oaspeții rezistă cu stoicism și nu dau semne de panică, iar prestația sigură de sine a experimentaților Artur Pătraș (la mijlocul terenului) și Ștefan Burghiu (în linia defensivă) conferă siguranță întregii echipe.

Asediul lui Suvorov

Însă lucrurile au luat o turnură de-a dreptul surprinzătoare în minutul 62, odată cu intrarea în joc a jucătorului echipei din Suruceni și a celei naționale Alexandru Suvorov. În același timp, Speranța îl scoate din teren pe autorul golului, S. Trofan, care tocmai luase un cartonaș galben. Urmează un adevărat asediu la poarta oaspeților, iar în min. 64 Suvorov execută o lovitură de corner finalizată într-o mare învălmășeală din careul mic cu un gol marca Novicov: 2-1. Iar încă peste trei minute este comis un fault asupra aceluiași Suvorov, oaspeții fiind penalizați cu o lovitură liberă de la 30 de metri de poartă; celebrul atacant șutează năprasnic cu stângul, mingea intrând exact în vinclul drept, fără nicio șansă pentru portarul Orest Budyuk. Iar în minutul 76 A. Suvorov execută încă un corner, în urma căruia echipa sa obține dreptul la penalty, pe care tot el îl fructifică, în aceeași manieră ca și lovitura liberă: cu piciorul stâng trimite balonul în același vinclu drept, scor 4-1. Astfel, timp de 12 minute atacantul de 33 de ani a contribuit la crearea acelei diferențe care se pare că va fi decisivă în economia acestei duble manșe.

De remarcat că Speranța Nisporeni a încercat să întoarcă rezultatul și chiar a marcat în min. 80 dintr-un penalty acordat eronat de arbitrul Andrei Cojocaru pentru un henz din afara careului. Însă doar în trei minute gazdele restabilesc status quo-ul prin eforturile lui Maxim Iurcu, care finalizează o centrare înscriind din careul mic în poarta fostei sale echipe.

Scorul final de 5-2 oglindit pe noua tabelă electronică a stadionului sătesc din Suruceni strălumina pentru gazde ca o promisiune de accedere în faza finală a turneului, câștigarea căruia oferă dreptul de participare în etapa preliminară a Ligii Europa.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE