„Nu mă tem de moarte, dar mă protejez pentru a nu răspândi infecția”

926
0
Gheorghe Răileanu, ex-primar de Cimișlia.

Medic de profesie, specializat în epidemiologie, timp de 12 ani a fost primarul orașului Cimișlia, iar acum este consilier orășenesc și președintele Comisiei de urbanism și agricultură din cadrul Consiliului Raional Cimișlia. Gheorghe Răileanu a participat, la începutul anilor 1990, la procesul de negocieri dintre găgăuzi și autoritățile de la Chișinău și a fost voluntar în Războiul de pe Nistru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Echipa GAZETEI de Chișinău a ajuns duminică la Cimișlia, unde a vorbit cu Răileanu despre Covid-19, reforma administrației publice locale și buget. Epidemiolog de profesie, Gheorghe Răileanu consideră că pandemia de coronavirus nu poate fi oprită, dar „trebuie eșalonată ca să nu se pună presiune pe medici”. Răileanu crede că toată lumea se va îmbolnăvi de Covid-19.

Potrivit lui Răileanu, efectul principal al coronavirusului de tip nou constă în coagularea sângelui, în consecință fiind atacați rinichii, vasele sangvine etc. „Un remediu ar fi banala aspirină. Se poate bea vin roșu, care are efect hemolitic. Eu nu folosesc antibiotice. Medicamentele biseptocid sau biseptol opresc dezvoltarea microbilor. Noi le folosim și au avut efect întotdeauna pentru tratarea problemelor de tract digestiv, ale căilor respiratorii etc.”, recomandă Gheorghe Răileanu.

Educație sanitară cu exemple concrete

Pandemia de Covid-19 trebuie lovită în țintă, comentează doctorul. „Izolarea totală este eficientă, infecția se oprește într-adevăr. Rezultate sunt chiar dacă nu se respectă întocmai autoizolarea. Dar sunt metode de a lucra la țintă, adică se urmăresc contactele. Am cercetat infecțiile intraspitalicești. Am luat o lăuză și am dus-o la toaletă. Am vrut să văd toate mișcările pe care le face: de ce se ține când se așază, pe ce pune mâna, cum se spală etc. Acesta-i lucru concret și educație”, explică Răileanu.

Acesta îndeamnă oamenii să se protejeze pentru a nu răspândi infecția de Covid-19. Afirmația unora că nu „se tem de moarte” este greșită. „Nici eu nu mă tem de moarte, dar mă protejez pentru a nu răspândi infecția și a nu prejudicia economia”, precizează Răileanu.

De altfel, Cimișlia este unul dintre raioanele foarte puțin afectate de pandemie. Potrivit Ministerului Sănătății, raionul Cimișlia are în total 47 de cazuri de Covid-19, dintre care 18 persoane s-au vindecat. Niciun deces.

Întrebat de ce nu se îmbolnăvesc oamenii la Cimișlia, Gheorghe Răileanu crede că moldovenii din diasporă ar avea un rol important în informarea oamenilor. „Cimișlia este campioană la migrația care a pornit din satul Gura Galbenei. I-au sensibilizat pe ăștia de aici. Oamenii sunt conștienți. De ce nu porți mască? De ce ai veni la piață fără mască?, sunt luat la rost de cetățeni.”

Despre revenirea la județe în R. Moldova

Guvernul intenționează să schimbe până în anul 2023 organizarea teritorial-administrativă a statului. Conceptul unei reforme, similare celei de până în 2003, este pregătit, a anunțat premierul Ion Chicu. În perioada 1998-2003, Republica Moldova a fost împărțită în nouă județe, un municipiu și două unități teritoriale.

Am solicitat opinia ex-primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, privind această reformă. Consiliile raionale și-au pierdut rolul odată cu descentralizarea financiară a primăriilor. „Primăriile nu au acum nicio treabă cu consiliile raionale. Lucrează direct cu Ministerul Finanțelor”, afirmă Răileanu.

Comasarea satelor mici este o idee atractivă, dar trebuie studiate procesele demografice și economice, susține el. Acesta precizează că reunirea localităților ar putea accelera plecarea oamenilor, dispariția satelor sau izbucnirea unor conflicte interne între locuitori etc. Potrivit lui Răileanu, comasarea satelor poate fi făcută doar pe principii benevole.

Structură teritorială, după modelul francez

În Franța, de exemplu, o primărie are de la 500 de locuitori. Primarul francez primește indemnizație, nu salariu, iar secretarul este administrator public, relevă Gheorghe Răileanu în baza unei vizite de lucru în Republica Franceză. „În Franța secretarii au pregătire specială. Trebuie să aibă cunoștințe de contabilitate, să elaboreze bugete, să semneze documente financiare. Primarul este însă figură politică –vorbește cu cetățenii, concepe politici, studiază opinia publică, urmărește să fie dreptate etc. Secretarii francezi au stabilitate în funcție. Și la noi au stabilitate, conform legii. Dar pentru ce? Ca să se dușmănească încontinuu cu primarul?”, se întreabă Răileanu.

Găgăuzia, favorizată de Guvern

Cunoscând veniturile localităților din Găgăuzia, Răileanu propune ca impozitele colectate de la agenții economici să nu fie transferate la bugetul de stat, ci să rămână în bugetul local, așa cum se întâmplă în UTA Găgăuzia. „Cei de la Comrat au finanțare dublă în raport cu restul localităților din Republica Moldova, în conformitate cu Legea privind finanțele publice locale. Noi nu avem nici un leu din taxa pe valoarea adăugată (TVA), dar ei au 100%. Noi nu avem nici un leu din impozitul pe venit al agenților economici, dar ei au 100%. Din taxa rutieră aveau 50%. La noi nu-i clar niciodată care-i procentul. Ei au un regim fiscal diferit de-al nostru, ceea ce le permite să acumuleze la buget mai multe finanțe. Au libertate economică mai mare”, susține ex-primarul de Cimișlia.

La ședințele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Gheorghe Răileanu a pus această problemă, inclusiv în fața Guvernului, dar niciodată nu a primit un răspuns. „Nu cerem să fie scoase de la găgăuzi, dar încet, încet să fie ridicate și la noi. Să avem aceleași condiții fiscale. Ca să putem asigura o dezvoltare echilibrată”, zice el.

Orașul Cimișlia gestionează anual un buget de circa 35 de milioane de lei. Potrivit lui Gheorghe Răileanu, majoritatea banilor sunt cu destinație specială (învățământ, tutelă, recruți, aparatul primăriei, cantina socială etc.).

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE