Lucrătorii medicali vor fi detașați sau rechemați din concediul anual de odihnă, fără acordul lor scris, în situații excepționale

588
0

Cadrele medicale, precum și alte categorii de angajați vor fi atât detașați în alte instituții, cât și rechemați din concediul anual de odihnă, fără acordul lor scris, în situații de urgență, asediu, război sau stării de urgență în sănătate publică. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri, 17 iunie, de Executiv.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a motivat necesitatea completării a două articole din Codul muncii prin situația epidemiologică din țară.

„Urmează completarea articolelor 71 și 122 din Codul muncii cu câte un alineat nou care va permite instituțiilor medicale în situațiile de gestionare a stării de urgență, de asediu, de război sau stării de urgență în sănătate publică, să dispună atât detașarea, cât și rechemarea angajaților din concediul de odihnă anual, fără acordul scris al acestora. Proiectul este condiționat de anumite circumstanțe care se atestă în acest moment și de actualitatea epidemiologică din țară”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Vom preciza că, odată cu instalarea stării de urgență în republică, o parte dintre lucrătorii medicali, care făceau parte din grupul de risc de infectare cu COVID-19, și nu doar ei, au plecat în concedii anuale de odihnă. În consecință, multe dintre instituțiile medicale din Republica Moldova, care și așa se confruntă cu deficit de cadre medicale, s-au pomenit într-o situație și mai complicată la capitolul asigurare cu resurse umane.

De altfel, medicii și asistenții medicali, implicați în tratamentul pacienților cu noul tip de coronavirus sunt printre cei mai afectați.

Până ieri, 18 iunie, au fost confirmate 2040 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate, printre care: medici – 511, asistenţi medicali – 809, felceri – 112, personal auxiliar – 583, farmaciști – 25.

sanatate.info

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT