Al cui președinte ești, Dodon?

852
0
Veaceslav Negruța

Președintele Dodon a devenit campion absolut la invenții, inepții, minciuni și manipulări. Este un mandat care se îndreaptă rușinos spre un sfârșit logic: eliminarea din palatul prezidențial, cu responsabilizarea ulterioară, datorită justiției reforma(ta)te (lucru inevitabil) și demascarea adevăratelor misiuni ale ex-președintelui Dodon în Republica Moldova.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Patru ani de mandat au scos la iveală cele mai urâte caracteristici ale politicianului Dodon: loialitate deplină și necondiționată față de personaje dubioase, fiind extrem de vulnerabil și șantajabil în fața acestora, angajamente ascunse și ilegale față de anumite centre de decizii geopolitice și poclon în fața propriilor idoli în detrimentul societății din R. Moldova și, contrar jurământului prezidențial, abilitate nemaivăzută de adaptare la „tema zilei” și contrazicere pe aceleași teme într-o perioadă scurtă de timp, chiar și într-un interval de câteva ore. Toate fiind motivate și ghidate de o rătăcire profundă în propriile minciuni.

Multă lume din preajmă a avut o reticență absolut argumentată de a intra în contact cu un personaj politic care e parte a unor agende străine de funcția ocupată oficial. Nici România și nici Ucraina nu au dorit un dialog cu un președinte al R. Moldova care este montat ostil față de aceste două state. Din felul său de a fi, dacă se poate spune așa, sau din încăpățânarea de a insista pe agende străine, cetățenii R. Moldova, oamenii de afaceri, activitățile economice, de comerț, culturale, umanitare etc. au avut de suferit. Dodon a fost privit mereu ca un factor destabilizator care impune restricții, favorizează anumite grupuri sau interese în detrimentul bunelor relații între R. Moldova și vecini, între oameni din diferite state și domenii de activitate.

Igor Dodon a primit mandatul de președinte al R. Moldova ca urmare a unor aranjamente zămislite de bunul său prieten și partener de mulți ani Plahotniuc. El îi datorează înscăunarea sa acestui personaj mai puțin mioritic care a întors pe dos viața politică, economică, socială.

De Plahotniuc au depins multe din „inițiativele” și „proiectele” lui Dodon. Inclusiv Partidul condus de Dodon. Finanțări obscure, fundații fără fund în care veneau și din care plecau milioane, distracții, călătorii și chiar suspendările președintelui în exercițiu – toate erau coordonate, monitorizate și îndosariate de făcătorul său. Evident, cu acceptul și binecuvântarea Kremlinului.

Ultimul an președintele Dodon a vrut să convingă societatea că dânsul nu e chiar așa cum crede lumea că este. A făcut de nevoie anumite mișcări, fiind ghidat iarăși din exterior, precum reiese și din mărturiile sale. A vrut, dar nu i-a ieșit. S-a rătăcit și mai mult în minciuni și manipulări. Și-a tras și un guvern de consilieri care să-l ajute să distragă săgețile criticilor, dar a eșuat și aici.

Un guvern care este o făcătură directă și o reflectare a esenței lui Dodon nu avea cum să-l salveze. Iar pandemia de Covid-19 doar a scos în evidență și mai bine rea voința președintelui Dodon față de cetățenii R. Moldova. A încercat să învrăjbească oameni de diferite viziuni sau credințe, din diverse domenii și chiar din interiorul unor domenii. A băgat zâzanie între diverși lideri politici și de opinie, doar pentru a supraviețui. Și de astă dată ceva chiar i-a reușit. Pentru că e un maestru recunoscut al intrigilor, minciunilor și zvonurilor. Doar că e pentru o foarte scurtă durată.

Pentru că vin alegerile. Iar societatea noastră ține bine minte (nu e deloc uitucă!) ce s-a promis și unde am ajuns. Toți cei care se cred mai deștepți decât oamenii care le-au dat votul și care pretind că sunt mari combinatori și șahiști – în cele din urmă au aceeași soartă și aceeași cale. Iar Dodon nu este o excepție. Mai degrabă este cel mai previzibil dintre toți potentații în ce privește viitorul său post-președinție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here