Reportaj de la Chișcăreni: „Trebuie dreptate la țărani”

1225
0
Fotografii de Natalia Munteanu

De Duminica Mare, echipa GAZETEI noastre a ajuns la piața din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, unde am dăruit ziare și am stat la taifas cu oamenii din localitate pentru a afla cum o duc și care le sunt nevoile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Locuitorii din Chișcăreni și din satele din împrejurimi vin duminica la piață să-și cumpere produse alimentare, îmbrăcăminte second hand și să mai afle noutăți. Piața de mărfuri industriale și produse agroalimentare din Chișcăreni e deschisă din anii 50 ai secolului trecut și funcționează și în prezent.

La târg putem discuta mai pe îndelete cu oamenii, mai ales cu cei care-și vând marfa și stau în așteptarea cumpărătorilor. Pe lângă multitudinea de haine purtate, la piață, sătenii comercializează ouă, brânză de oi, lapte de vaci, legume, fructe, răsad și alte produse crescute în propria gospodărie. „Toți care vin la piață cu produse alimente vând marfa lor. Nu sunt precupeți”, mă asigură o femeie care vinde produse lactate.

„Învățăm, învățăm, dar nimeni nu lucrează”

Profitând de ocazia că au venit ziariștii la ei în sat, femeile, aproape într-un glas, au decis să-și spună deschis problemele și gândurile despre cei care conduc Republica Moldova. Nu reușeam să le ascult pe toate. „Ce să lucreze tineretul? Ce-o să lucreze toți la oi sau la vaci? Ce fel de alegeri se fac? Oamenii aleg pe cine nu trebuie, astfel se chinuie tot tineretul!”, își dă cu părerea o femeie din rândul negustorilor de lactate. Din alt capăt al tarabei, altă femeie indignată spune că „în Republica Moldova nu mai avem pe cine alege”.

În același timp, sare cu vorba altă femeie care o susține pe a doua. „Nu avem pe cine alege. Au făcut legi, pun amendă de 22 mii de lei. Nu ai unde vinde un pătrunjel. Trebuie tineri care au studiat și știu legile. Dar nu un Dodon de ăsta, care nu face nimic”, consideră mătușa Elena. „Până la Dodon s-a făcut?”, îi răspunde cu o întrebare altă femeie. „Tot de voi rușii au fost aleși, răspunde. Din 1989 este Diacov în Parlament, dar nu a făcut nimic”, adaugă alta.

Migrația populației peste hotare se resimte și aici. Satul Chișcăreni nu a fost ocolit de exodul tinerilor. „În sat au rămas bătrânii. Tinerii au plecat la muncă în străinătate. Dar ei nu stau acolo în miere și puf alb”, se plânge o localnică.

O întrebare pentru președinte

„Trebuie dreptate la țărani. E vai de capul nostru. Trăim din ce muncim. Avem ce mânca. Nu avem din ce trăi. Ne îmbrăcăm de la second hand. Mâncăm acasă ce avem, altceva nimic”, afirmă o femeie, fiind întrebată cum se descurcă.

Lumea e supărată la Chișcăreni, inclusiv pe faptul că președintele Dodon nu vine la ei în localitate. „Nu a venit niciodată Dodon. Îl rugăm să vină la Chișcăreni. A zis că va veni pe la toți. Să vadă cum trăiește lumea. Să-i punem o întrebare”, spun ele.

Femeile de la Chișcăreni vor condiții bune de muncă. Acestea susțin că dacă Igor Dodon a promis la oameni atunci trebuie să facă. „El (n. r. – Igor Dodon) e călător. Se duce prin toate țările, stă la odihnă prin Maldive. Noi lucrăm, plătim impozite”.

Ca în anul 1918

În timp ce vorbeam cu grupul de femei, se apropie un cumpărător pe nume Vasile. Bărbatul a înțeles imediat despre ce discutam. „Politicienii toți sunt hoți, unul ca unul. Trebuie de luat furcile, topoarele, ca în 1918, și de ucis în ei ca în păpușoi. Eu sunt lipit pământului de sărac ce sunt. Am rămas singur, fără femeie, ei, mai pe scurt…”, mărturisește Vasile care are o pensie de 1.400 de lei.

Merg mai departe prin piață. Soarele e dogoritor. Am stat și m-am uitat la grămezile de haine înșirate pe jos și la oamenii care-și aleg haine la mâna a doua. Zăresc două femei cu ziare pe cap, pentru a se feri de soare. „Fiecare vinde ce are. Vindem haine de la copii și nepoți. Le cumpără tot oamenii din sat. La care se potrivesc. Omul vrea mai bun, dar dacă punga nu-i permite… Ne înțelegem la preț”, povestește Valentina, pensionară de la Chișcăreni.

Aceasta susține că trebuie respectate măsurile anti-coronavirus impuse de Guvern. „Ce, chiar o să ne înădușim?! Trebuie respectate că nu se știe. Nici copiii nu pot veni, nici nu se pot duce peste hotare”, se arată convinsă Valentina.

Așa e moldoveanul

Printre rândurile de haine, îmi iese în cale Constantin Aramă, profesor de matematică în satul Coșcodeni, raionul Sângerei. Deși este pensionat, profesorul Aramă continuă să transmită cunoștințele sale elevilor din sat. „Ce să facem, așa-i conducerea. Așa suntem noi când trebuie să alegem pe cineva. Parcă ne pare că merită, promit marea și sarea, apoi nu fac nimic”, spune resemnat Constantin Aramă.

Tot la piața din Chișcăreni, l-am întâlnit pe Constantin Tihon, locuitor al satului Rădeni, raionul Călărași. Bărbatul este deranjat că unele partide politice cumpără alegătorii. „Am avut alegeri locale. Cunosc băieți din sat, care au votat socialiștii, au făcut agitație, au adus chiar și oameni, iar a doua zi merg la muncă în Germania. Oamenii ăștia trebuie taxați. Cum să-i taxăm? Nu știu. Trebuie împreună să ne gândim. Chiar nu-i corect. Nu mă simt bine. Le-am zis lor, dar rezultatul e zero”, consideră Tihon. Și la Rădeni oamenii apți de muncă au plecat în străinătate.

Satul căruțașilor

La Chișcăreni sunt aproximativ 50 de căruțe trase de cai, aflăm de la un localnic pe care l-am întâlnit în parcarea special amenajată pentru căruțașii care vin la piață să vândă cereale, făină și ce mai au prin gospodărie. Un bărbat, care nu a vrut să-mi vorbească, mi-a spus că vine la târg pentru a mai schimba o vorbă cu oamenii. Duminică și-a cumpărat un chipiu de culoare gri pe care a plătit 10 lei.

Piața la Chișcăreni se organizează de prin anul 1956, aflu de la doi bărbați cu care am intrat în vorbă. Îi întreb care le sunt nevoile, ce mai fac, cum o mai duc. „Ca în toată Republica Moldova. Lucrăm pământul. Creștem animale. În sat cea mai mare problemă e sărăcia. Politica și sărăcia. Lumea e împărțită pe partide: unii țin cu un partid, iar alții cu altă formațiune politică”, explică Nicolae Jurjiu, în timp ce bărbatul mai tânăr îl susține dând afirmativ din cap.

Chișcăreni, satul terorizat de hoți

Oamenii spun că la Chișcăreni hoții nu au frică de nimeni și de nimic. Fură bani, păsări și tot ce mai găsesc bun prin gospodării. Bunăoară, lui Nicolae Jurjiu, în vârstă de 70 de ani, i-au furat 2.700 de euro din casă în anul 2018. „A fost Poliția, dar nimic nu a găsit. La unul i-a furat vreo zece găini. La altul i-a luat patru mii de euro. La cineva – 10 mii de lei, în timp ce se afla la cimitir de Paștile Blajinilor”, își amintește Nicolae Jurjiu. O bătrână a fost prejudiciată de circa nouă mii de lei.

Potrivit lui Nicolae Jurjiu, Poliția ar fi zis: „Ce, noi suntem Dumnezeu?”. Bărbatul s-a adresat la Ministerul Afacerilor Interne, a chemat și reprezentații mass-mediei pentru a realiza reportaje, dar nu s-a găsit nimic. „Hoții erau cu mănuși”, precizează Nicolae Jurjiu. Bărbatul tocmai își vânduse mașina când au intrat hoții.

Sărăcia provoacă furturi. Am mai aflat de la o femeie din sat că în anul 2020 încă nu au fost înregistrate furturi la Chișcăreni. „Anul ăsta încă nu au fost furturi. Dar, cu vreo doi ani în urmă, a fost o perioadă în care hoțiile țineau încontinuu”.

Satul Chișcăreni este amplasat pe râul Ciulucul de Mijloc. Din componența comunei Chișcăreni mai fac parte localitățile Nicolaevca și Slobozia-Chișcăreni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE