Cum au ajuns banii din licitațiile Moldtelecomului în conturile unor companii din Dubai, conectate la Vladimir Plahotniuc
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) intrat în posesia Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în 30 martie 2017–31 ianuarie 2019, SRL Bass Systems (mai nou, S&T IT Services) a câștigat contracte în valoare de circa 41 de milioane de euro de la Moldtelecom.
Bass Systems a mai beneficiat de transferuri în valoare de 5,4 milioane de euro de la Agenția Servicii Publice, Radiocomunicații, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio.
Toți acești bani, precizează sursa citată, ar fi „plata pentru echipament tehnic şi/sau serviciile prestate”.
O sumă importantă din banii obținuți din contracte cu întreprinderile de stat de către Bass Systems – 8.082.782 de euro şi 6.166.793 de dolari – au ajuns în offshore-ul din Cipru, Assentis Holdings Limited, drept „rambursare împrumut”.
Avocatul Bass Systems, Ion Păduraru, susține că aceste contracte au fost profitabile pentru întreprinderile de stat.
Conexiunea Cipru – Elveția
SRL Bass Systems a fost înființată în 2008 și a funcționat până în 2014 cu o structură de acționariat în care figura principală a fost cetățeanul moldovean Onisim Popescu.
Societatea a cunoscut începând cu 2014 un succes deosebit în domeniul contractelor cu statul în sfera telecomunicațiilor. Tot atunci a demarat „internaționalizarea” companiei prin legături cu firme offshore din Cipru și Elveția.
Assentis Holdings Limited din Cipru a cumpărat 72% din acțiunile Bass Systems, în timp ce alte 28% au rămas în proprietatea lui Onisim Popescu.
Unul dintre administratorii Assentis Holdings Limited este Sergiu Talpă, care apare pentru prima dată în actele companiei în 2015. Conform raportului anual financiar, Popescu deținea în aprilie 2017 toate cele 100.000 de acțiuni ale firmei.
În același timp, Assentis Holdings Limited este fondatoare a Switchover AG din Elveţia, unde figurează ca director același Sergiu Talpă. La rândul ei, Switchover AG este beneficiară deopotrivă a unor contracte grase cu Moldtelecom.
SPCSB a stabilit că Switchover AG a avut între 2016 și 2019 tranzacții în valoare de circa 6.700.000 de euro şi cu alte companii din R. Moldova. Mai mulți agenți economici acuză Moldtelecom că a făcut din Switchover AG „furnizor exclusiv” de servicii de date și voce în și din străinătate.
Conexiunea Hong Kong – Singapore – Dubai
Din 2017–2018, Bass Systems urcă la un nivel mai complex. Firma începe să facă tranzacții cu o serie de offshore-uri din Asia și Orientul Mijlociu.
În 2018, Plahotniuc a declarat pentru prima dată două companii în Dubai – Vanguard International LTD și Vanguard International Group LTD. Tot atunci, în 2018, guvernul Filip și-a intensificat relațiile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite, deschizând Ambasada R. Moldova la Dubai.
În 2017, în istoricul Assentis Holdings Limited apare o companie-geamănă în Dubai, cu denumirea Assentis International FZE. Între 2017 și 2019, Assentis Holdings Limited a efectuat transferuri din contul său de la Victoriabank în cele ale companiei Assentis International FZE cu titlul de „dividende” şi „împrumuturi”, se menționează în documentul SPCSB.
Pachetul majoritar de acțiuni trece ulterior în portofoliul Assentis International FZE, care preia 100% din acțiunile offshore-ului omolog din Cipru la 26 ianuarie 2018.
În același timp, potrivit autorităților de control fiscal din Dubai, în colaborare cu responsabilii de la Chișinău, beneficiar al companiei din Emirate este același Onisim Popescu. Cu alte cuvinte, Popescu și-a vândut lui însuși compania din Cipru.
Pivotul central – offshore-ul din Emirate
Figura centrală în toată această schemă devine Assentis International FZE din Dubai. În ultimii ani, Dubai a devenit un important centru financiar al lumii datorită discreției managementului, acționariatului și a tranzacțiilor.
În același timp, Dubai figurează drept una dintre destinațiile banilor negri din „Laundromatul rusesc”, dar și furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.
Assentis International FZE a primit inițial zeci de milioane din Cipru și Elveția, după care a împărțit alte zeci de milioane către firme din China și Singapore.
Cea mai mare sumă pe care o primește Assentis International FZE de la Assentis Holdings Limited este de 20 de milioane de euro și peste 3 milioane de euro de la Switchover AG (Elveția).
Ulterior, compania din Dubai, indică sursa citată, a început să transfere bani spre țări din Asia. Mai întâi, a virat peste 15 milioane de euro către Sinoline INC Limited peste 3,8 milioane de euro către Sun-Asia International Ltd (China).
Apoi peste 1 milion de euro către Asia Pacific Singapore Group și 1,8 milioane de dolari americani către Asia Med Singapore Group PTE LTD, ambele din Singapore.
Fost director în 2015 al Singapore Group PTE LTD și actualul unic acționar este Ileana-Mihaela Burcea. La rândul său, Asia Med Singapore Group PTE LTD îl are ca director și acționar unic pe cetățeanul german Dr. Fischer Geb. Tabsch Peter Paul, beneficiar în 2015 al offshore-ului Insidown Ltd din Cipru, care deținea 39,3% din capitalul Victoriabank, controlată de către Plahotniuc.
Responsabilii de combaterea spălării banilor de la Chișinău au stabilit, după consultarea cu omologii lor din Dubai, că ambele firme Asia Pacific Singapore PTE LTD şi Asia Med Singapore Group PTE LTD au fost identificate ca fiind responsabile de finanțarea societății nerezidente Recon Business Data Services Limited cu sediul în Dubai.
La rândul său, Recon Business Data Services Limited, potrivit SPCSB, era responsabilă de transferuri către conturile persoanei fizice Plahotniuc.
Partenerii români din Dubai
Recon Business Data Services Limited a fost înființată la 10 august 2016 și a fost dizolvată în decembrie 2019. Autoritățile moldovenești au stabilit că firma Sun-Asia International Limited a efectuat transferuri companiei Blue Sound Investments Limited (Hong Kong).
Offshore-ul Blue Sound Investments Limited, condus de Sergiu Latiș, deține în R. Moldova compania media GMG Production, indicată în declarația de avere a lui Plahotniuc.
În acelaşi timp, Blue Sound Investments Limited a fost finanțată, potrivit datelor SPCSB, şi de Vanguard International Ltd al cărui beneficiar este Plahotniuc.
Caruselul Emirate–Cipru de peste 30 de milioane de dolari
Conform informațiilor Serviciului Fiscal de Stat, Onisim Popescu a avut dividende de la Bass Systems în valoare de circa 4,1 milioane de euro.
Comentând circuitul financiar din Chișinău în Emirate și din Emirate în Chișinău, avocatul S&T Services (Bass Systems), Ion Păduraru, ne-a declarat că banii obținuți din contractele cu Moldtelecom au fost întorși în Moldova.
Transferurile efectuate de Assentis Holdings Limited către Assentis International FZE au avut la bază, potrivit SPCSB, un contract şi niște acorduri adiționale privind efectuarea unor împrumuturi între cele două firme.
Valoarea totală a împrumuturilor conform acordurilor dintre cele două companii-gemene este de aproximativ 33.000.000 de dolari.
Pe 28 august 2019, pachetul majoritar de 51% din acțiuni al Bass Systems a fost vândut către firma austriacă S&T AG pentru 5,7 milioane de euro. Reprezentații austrieci au spus că acțiunile au fost cumpărate de la „o persoană fizică”, fără a-i preciza numele.
Documentele obținute de CIJM arată că la data tranzacției Bass Systems era deținută de Assentis Holdings Limited, care, la rândul ei, era proprietatea Assentis International FZE. Singurul acționar al acesteia din urmă era Onisim Popescu.
SPCSB: Bass Systems și firmele lui Plahotniuc au adrese IP similare
Oamenii legii din R. Moldova susțin că conturile Bass Systems au fost gestionate de pe aceleași adrese IP, de unde au fost administrate conturile bancare ale mai multor societăți asociate lui Plahotniuc.
La rândul său, avocatul Bass Systems, Ion Păduraru, a declarat că adresele IP sunt o probă falsă prin care procurorii au vrut să convingă judecătorul de instrucție să aplice sechestru pe capitalul social al companiei.
Avocatul susține că Bass Systems nu are nimic în comun cu dosarul deschis pe faptul spălării banilor pe numele lui Vladimir Plahotniuc.
Solicitat să explice decizia privind aplicarea sechestrului, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a declarat: „Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe Bass Systems pentru a garanta recuperarea prejudiciului financiar cauzat prin infracțiune în urma licitațiilor fraudate. Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală în cazul unor licitații”.
Investigația a fost realizată în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE