În Letonia va fi închis ultimul buletin de ştiri TV în limba rusă

944
0

Unicul buletin de ştiri în limba rusă din Letonia, produs de postul de televiziune LTV-7, nu va mai fi difuzat de la 1 ianuarie 2021. Unii observatori consideră că măsura e o ameninţare la adresa democraţiei, iar, în contextul pandemiei, şi la cea a securităţii sociale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a Audiovizualului insistă că monitorizările atestă un rating scăzut al știrilor de limbă rusă şi că minorităţile naţionale pot fi informate şi prin intermediul internetului.

La Televiziunea publică din Letonia nu va mai exista în curând un buletin de ştiri în limba rusă

Ivars Abolins, şeful Consiliului Naţional pentru Media Electronică, a anunţat  închiderea ştirilor TV în limba rusă ale Televiziunii publice letone, relatează agenţia LETA.

Potrivit acestuia, din ianuarie 2021, serviciul rus LTV va trece la transmisiunea pe internet. Abolins nu a specificat dacă este vorba de reduceri de personal şi nu a explicat cum vor arăta noile emisiuni pe internet. Serviciul rus BBC a solicitat Consiliului Naţional pentru Media Electronică să comenteze situaţia şi aşteaptă un răspuns.

În acelaşi timp, angajaţii Televiziunii publice letone au aflat din mass-media despre închiderea transmisiunii în limba rusă. „Nu există acoperire financiară pentru acest proiect, a declarat Ivars Priede, membru al Consiliului de administraţie al Televiziunii publice letone. Această situaţie este absurdă din punctul de vedere al concurenţei. Despre deciziile ce influenţează activitatea întregii instituţii nu e normal să aflăm din alte surse de informare”.

Potrivit agenţiei LETA, Abolins a menţionat că ratingurile televizate ale buletinului în cauză „ar fi putut fi mai mari”. El a mai spus că, având în vedere „calitatea jurnalismului”, este posibilă informarea minorităţilor naţionale și prin intermediul internetului.

Conform datelor companiei Kantar, în luna februarie, ratingul ştirilor în limba rusă la LTV-7 a fost de 1,1%, adică fiecare ediție a buletinului era vizionată de aproximativ 20 de mii de spectatori. În aprilie, pe fundalul pandemiei, numărul spectatorilor a crescut: în primul rând, ştirile LTV-7 erau urmărite deja de 30 de mii de oameni, în al doilea rând, acestea erau transmise gratuit şi altor canale private din Letonia.

Autoritatea de reglementare a Audiovizualului a motivat acest fapt prin necesitatea de a informa persoanele în etate care s-au obişnuit să fie informate în limba rusă prin intermediul televiziunii şi nu apelează pentru aceasta la serviciile internetului. Ponderea populaţiei rusofone în Letonia e de circa 40 la sută.

Îi convine lui Putin?

Până în martie 2020, ştirile TV în limba rusă erau produse şi de canalul comercial PBC. Proprietarii au anunţat însă închiderea emisiunii, invocând presiunea economică din partea autorităţilor.

Cu câteva luni înainte, autorităţile letone au interzis companiei-mame a PBC să retransmită nouă canale de televiziune ruseşti. Motivul invocat era legătura lor cu Yuri Kovalciuk, om de afaceri rus împotriva căruia Uniunea Europeană a impus sancţiuni. Apoi, proprietarului PBC i-a fost deschis un dosar penal.

Potrivit analistului politic Filip Raevski, închiderea ultimului buletin de ştiri TV în limba rusă va duce la izolarea unor vorbitori de limbă rusă din ţară.

„A existat o oarecare comunicare (între stat şi publicul rusofon), iar acum va apărea o parte a societăţii care va trăi în alt spaţiu informaţional fără a înţelege ce se întâmplă în jur. Va fi mai uşor să-i fie prezentată o informaţie de proastă calitate”, a menţionat Raevski pentru BBC Russian Service.

„Cui îi este convenabil? Mass-mediei de la Kremlin! În locul lui Putin, l-aş premia pe şeful consiliului”, a declarat pentru BBC Russian Service Boris Tsilevitch, parlamentar de opoziţie în parlamentul leton.

„Informare ostilă”

Nu este pentru prima oară când autorităţile pun problema necesității de a transfera pe internet ştirile de limbă rusă de la LTV-7. Politicienii din coaliţia de guvernământ insistă asupra diminuării ponderii limbii ruse în spaţiul informaţional leton.

„Legislatorii trebuie să le asigure locuitorilor Letoniei accesul la programe televizate care ar consolida apartenenţa la cultura europeană”, a declarat recent preşedintele leton Egils Levits.

Cu toate acestea, în urmă cu şase ani, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, autorităţile letone au transferat televiziunii naţionale 682 mii de euro pentru emisiunile în limba rusă. LTV-7 a extins semnificativ volumul de ştiri şi a lansat simultan mai multe programe de ştiri în limba rusă.

Ulterior, guvernul Letoniei a considerat necesar să contracareze fluxul informaţional din Rusia, pe care serviciile secrete letone îl califică, în mod tranşant, drept duşmănos.

Traducere și adaptare de Gh. Bâlici, după https://www.bbc.com/russian/news

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE