„Sistemul medical este implicat în stoparea activității Parlamentului”

1954
0

Interviu cu deputatul Lilian Carp din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul unui interviu pentru GAZETA de Chișinău, parlamentarul Lilian Carp, autorul unui proiect de lege care avea drept scop interzicerea folosirii fundațiilor în activitatea partidelor politice, dezvăluie tertipurile la care recurge Partidul Socialiștilor pentru a împiedica votarea pachetului de legi pentru deblocarea celei de-a doua tranșe de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene.

  • Stimate Domnule Lilian Carp, ce condiții impune Uniunea Europeană pentru deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova?

Este vorba de votarea unui pachet de legi care vizează prevenirea spălării banilor, proiect de lege care a fost votat deja, reforma justiției, precum și, cel mai important, de altminteri, proiectul legii organizațiilor necomerciale. Aceste condiții sunt obligatorii pentru deblocarea tranșei a doua, după care urmează să fie anunțate condițiile pentru obținerea tranșei a treia de asistență financiară.

  • Am înțeles că problema constă în adoptarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale. Puteți să ne detaliați controversa legată de adoptarea acestei legi?

Am înregistrat anterior, împreună cu domnul deputat Iurie Reniță, un proiect de lege privind funcționarea fundațiilor legată de activitatea politică. Am insistat că soțul, soția și, în general, rudele de gradul întâi ai unor lideri politici să nu poată fi fondatorii ai unor asemenea organizații. În linii generale, o parte dintre aceste prevederi se regăsesc în proiectul de lege cu pricina.

Din cauza că proiectul nostru de lege a fost respins, eu și domnul Reniță l-am înaintat sub formă de amendament. Pe socialiști îi deranjează cel mai mult faptul că fundațiile nu vor mai putea să fie implicate în activități politice.

Fundația „Din Suflet” a primei doamne, Galina Dodon, este implicată acum în activitate politică, după cum făceau anterior acest lucru structurile similare – organizația lui Vladimir Plahotniuc „Edelweiss”, organizația pretins de caritate a lui Ilan Șor „Miron Șor”. Din aceeași categorie face parte organizația omonimă a primarului de Bălți.

În linii generale, socialiștii sunt perfizi. În cadrul comisiei de specialitate nu sunt împotriva acestui proiect de lege, însă, în același timp, vor ca această lege să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Prin urmare, este limpede că vor să folosească în campania pentru alegerile prezidențiale Fundația Galinei Dodon, „Din suflet”, pentru a corupe alegătorii.

  • Cum calificați comportamentul celor din PSRM legat de tergiversarea începerii lucrărilor legislativului? Mă refer aici la cazurile în care unii angajați ai legislativului se spune că ar fi contractat Covid-19, însă au fost observați plimbându-se prin Chișinău.

În opinia mea, acest comportament reprezintă un abuz din partea doamnei speaker Zinaida Greceanîi și a secretarului general al Parlamentului, domnul Adrian Albu. Ei au recurs la falsificări ale rezultatelor testelor pentru Covid-19 în cazul unor angajați ai legislativului.

Mai exact, este vorba de cazul șefei de cabinet a fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Deși nu a primit rezultatele testului, domnul Albu a anunțat că persoana respectivă a contractat Covid-19. Angajata în cauză a fost testată repetat la o clinică privată din Chișinău și testul de alternativă este negativ. În consecință, acest fapt demonstrează că sistemul medical este implicat în acțiuni politice pentru a stopa activitatea Parlamentului.

De asemenea, săptămâna trecută, a fost răspândit cazul că ar fi fost infectat cineva dintre membrii familiei unui asistent sau consilier al Comisiei Juridice a Parlamentului. Acum se încearcă obligarea tuturor deputaților să facă un test suplimentar chiar dacă nu au avut contact direct și nu a fost de zile bune ședința comisiei. Este evident că toate aceste tertipuri sunt făcute cu singurul scop de a împiedica activitatea Parlamentului.

  • Cum îi ajută aceste tertipuri pe socialiști?

PDM și-a anunțat disponibilitatea să voteze pentru acest proiect de lege. Democrații au dat garanții că vor vota pentru pachetul cu pricina, pachet ce urmează să deblocheze tranșa a doua de macro-finanțare din partea Uniunii Europene. Și chiar dacă nu sunt dispuși să voteze toți deputații democrați, sunt destui parlamentari pentru a asigura o majoritate de voturi.

Anume acest lucru îi deranjează pe socialiști. Într-un fel sau altul, prin această blocare a activității Parlamentului se urmărește, pe de o parte, depășirea termenului de votare a legilor și, pe de altă parte, evitarea expunerii deputaților din fracțiunea Partidului Democrat, loiali Partidului Socialiștilor, ca să nu fie puși în situația să nu voteze proiectul de lege. Este natural că acest fapt ar duce la scindarea acestei formațiuni.

De asemenea, Igor Dodon a declarat că votarea acestui pachet de legi înseamnă sfârșitul alianței PSRM–PDM. Mai mult, el a anunțat că nu va promulga această lege. Prin urmare, el procedează la amenințări directe. Însuși Dodon admite că pentru votarea acestui pachet de legi, chiar dacă nu va vota întreaga fracțiune a Partidului Democrat, există o majoritate de voturi.

  • În cazul în care legislativul votează repetat legea cu privire la organizațiile necomerciale, șeful statului este obligat să o promulge?…

Am mai avut asemenea ieșiri ale lui Dodon, când nu a promulgat legi deși au fost votate repetat. În opinia mea, trebuie revăzută Constituția pentru a evita o asemenea situație. Anume din acest considerent PSRM a insistat foarte mult pentru obținerea funcției de speaker, pentru a nu permite suspendarea șefului statului.

Deci, pentru a-i oferi siguranță lui Igor Dodon. De fapt, acest comportament demonstrează modul cinic al acestui partid de a face politică în Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE