Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, nu a vrut să comenteze într-un interviu pentru GAZETA de Chișinău de ce autoritățile nu amână Paștele Blajinilor în situația când numărul infectărilor cu COVID-19 este în creștere. Dar îndeamnă lumea să stea acasă în zilele de 6-8 iunie. În caz contrar, creșterea numărului de infectări ar duce la ruinarea sistemelor, inclusiv a celui de sănătate.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE- Stimate Domnule Nicolae Furtună, starea de urgență instituită timp de două luni nu și-a atins scopul. Ce urmează să întreprindeți în continuare pentru a stopa răspândirea virusului?
Starea de urgență instituită pentru două luni și-a atins scopul. Pentru că noi nu am înmormântat sistemul sanitar. Dacă nu aveam starea de urgență, sistemul sanitar se ruina. Și nu avea cine să acorde asistență medicală pacienților. Am fi putut ajunge ca în situația Italiei, când se decidea ce pacient poate fi primit în spital și cine nu poate fi spitalizat.
Este altceva că noi am fi putut avea alți indicatori, mult mai buni, dacă absolut toată lumea – și din autorități, și populația simplă – lua în serios lucrurile. Izolarea avea să fie cu adevărat izolare și trebuia să fie respectată. Astfel, nu am fi avut aglomerare în transportul public, biserici deschise, cu oficierea slujbelor divine pe ascuns. Atunci lucrurile ar fi fost mult mai bune, decât le avem acum. Din păcate, oamenii nu au înțeles exact mesajul și avem ce avem. După exemplul ce se întâmplă în Piața Centrală.
- Ce se întâmplă în Piața Centrală?
Ideea de a redeschide piața a fost și ea una nobilă. Noi înțelegem perfect oamenii care și-au crescut ridichea și castraveții, pentru că nu le poți lăsa să le vinzi pe la toamnă. Și am înțeles că oamenii vor ieși să-și cumpere produse susținând producătorul autohton, respectând regulile pe timp de epidemie. Aveam intenția de a susține producătorul autohton, pe de altă parte, să-l stimulăm ca autorități înțelepte, cărora le pasă de ceea ce au produs țăranii și antreprenorii. Ca să mă pomenesc că nimeni nu cumpără ridichi și castraveți, dar toți cumpără străchini și căni ca de Blajini. Aceasta este tragedia și prostia noastră națională.
- În opinia dvs., de ce lumea noastră nu respectă regulile pe timp de epidemie și ceea ce le recomandați Dvs. în calitate de conducător al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică?
Nu știu ce să vă răspund. Pot să-mi exprim doar dezamăgirea. Dar de ce nu respectă trebuie probabil să-l întrebăm pe fiecare.
- Oamenii cumpără acum veselă ca să meargă la cimitir. Comentați, vă rog, ce credeți despre faptul că autoritățile ezită să interzică Paștele Blajinilor stabilit anterior pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie?
Nu vă comentez! Dar vin cu un îndemn către toată lumea. Rămâneți acasă de Paștele Blajinilor! Haideți să-i pomenim pe cei trecuți în lumea celor drepți altfel, în acest an. Dați pomana unui om nevoiaș, unui om din stradă, unui vecin sau unui coleg de la serviciu. Pomeniți-i pe cei morți altfel. Dați pomelnicul preotului ca să-i pomenească, citească pe cei decedați. Invit, chem și rog lumea să rămână masiv acasă! Altfel, nu vom avea 200 de cazuri de infectare zilnic, dar 400.
- Ce ar urma dacă am ajunge la 400 de cazuri de infectați zilnic, domnule Furtună? Ce veți întreprinde în asemenea condiții?
Asta ar duce la ruinarea sistemelor, inclusiv a celui de sănătate, dacă oamenii rămân în continuare neascultători și vor merge la Blajini.
Le adresez rugămintea să rămână acasă. Ce trebuie să mai fac? Pentru că nu pot să pun zid de piatră spre cimitirul din strada Doina.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE