Finanțare europeană pentru o guvernare prorusească?

467
0
Veaceslav Negruța

Guvernării de la Chișinău tot mai des îi scapă situația de sub control. Adică, președintele Dodon insistă să arate că el controlează totul, dar în realitate el controlează instituții, șefi și procese. Nu și problematica cu care se confruntă societatea.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Cel mai elocvent caz este epidemia de Covid-19 care se simte tot mai pronunțat aici, în societatea noastră. După 12 săptămâni de imitare a unei lupte cu această nenorocire pentru întreaga omenire, Covid-19 ia proporții și intră în tot mai multe case.

Inițial, Dodon personal și reprezentanții acestuia au încercat să demonstreze că ei și doar ei sunt cei care știu cum să lupte cu Covid-19. Insistând să fie „în linia întâi” a camerelor video, au expus sistemul medical unor riscuri iminente de îmbolnăvire, au reacționat inadecvat și cu mari abateri de la regulile impuse și au sfidat toate regulile.

Când a devenit clar că le iese de sub control gestionarea epidemiei, guvernarea condusă de Dodon a decis să se retragă din „prima linie” și să delege responsabilități pentru tot ce urmează către medici. Astfel, vor răspunde cei care inițial au fost excluși din procesul decizional, iar politicul, cu Dodon în frunte, dacă nu i-a reușit din prima, încearcă astfel să se ascundă și să arate că n-ar avea treabă cu eșecul gestionării crizei.

Moldova a beneficiat de ajutoare de tot felul. De la umanitare, materiale până la financiare. De la propriii cetățeni, agenți economici până la cei din afara RM. Doar că președintele Dodon a decis să bage în seamă selectiv ajutoarele. Unele chiar de câteva ori pe zi. Altele – mult mai consistente și vitale – au rămas undeva pe „sub pod”. Că așa a vrut Dodon.

Dodon a încercat să plaseze chiar și creditul convenit de el cu Putin în noiembrie 2019 ca ajutor anti-Covid-19, iar procedurile au fost viciate, doar ca să-i fie băgat pe gât R. Moldova un credit pur electoral pentru un posibil candidat susținut de Kremlin.

Dodon crede că el e alesul și în continuare. De aceea va mai încerca o dată.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a avut nevoie de mai multă răbdare ca să vadă o solicitare clară din partea guvernului coordonat de Dodon, dacă acesta înțelege pentru ce și de ce anume are nevoie în combaterea Covid-19. Iar ulterior UE a fost blamată pe nedrept de Dodon și consilierii săi, precum că ajutorul nu vine. Deși ajutoarele europene au fost și sunt permanente și consistente, atât cele coordonate de la Bruxelles, cât și direct din mai multe capitale europene.

De ce Dodon și consilierii săi au alergie de la ajutoarele europene? De ce atâta venin aruncat peste o lume care știe să ajute și o face sincer, spre deosebire de idolii lui Dodon? Probabil, răspunsul e unul mai complex și ține de frustrările unor politicieni cu apucături copiate de la niște tirani, uzurpatori sau, pur și simplu, niște complexați.

Probabil, altfel nici nu putea fi. Un președinte instalat în 2016 prin niște aranjamente între Moscova și mafia locală coordonată de Plahatniuc nici nu poate să facă altceva decât să execute indicațiile propriilor creatori. Dodon e dator cu propria existență celor de la Kremlin: pentru partid, genți, kulioace, fundații din suflet, finanțări din Bahamas – toate „documentate” și de mafia locală care l-a dirijat o perioadă de timp, el fiind pus deja în funcția de președinte. Iar toate au și un cost.

Republica Moldova are mai multe angajamente, dar și libertăți asigurate, urmare a acordurilor semnate în 2014 cu Uniunea Europeană. UE a fost mereu alături de RM oricând a fost nevoie, inclusiv financiar. Dodon și guvernarea sa vede un pericol pentru propria existență dacă statul de drept devine realitate aici, dacă instituțiile statului devin independente și funcționale în realizarea funcțiilor lor constituționale și legale, dacă acestea sunt debranșate de la curtea lui Dodon.

Unica protecție pentru sine și prietenii săi Dodon o vede în  loialitatea/supunerea totală regimului care l-a creat, i-a dat viață. Iar pentru aceasta el dă demonstrativ cu piciorul în tot ce e european și din Vest, crezând că Kremlinul îl va mai susține încă patru ani. Ar putea fi o miză greșită pentru Dodon, dar și un scenariu de coșmar pentru un stat european – RM. Există alte soluții. Dar ele trebuie văzute și acceptate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here