Furculițele lui Dodon

2358
4
Igor Dodon și Corneliu Furculiță la Muntele Athos

Cum și-a asigurat președintele imunitatea după ce a primit bani din Rusia. Datorită alianței cu Plahotniuc, Igor Dodon a putut să scape de răspunderea pentru infracțiunile pe care le-a comis în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. Odată ce negocierile cu Plahotniuc au eșuat în iunie 2019, acum Dodon are de înfruntat rivalitatea foștilor săi amici și finanțatori. Șor și Plahotniuc s-au aliat împotriva lui. Numai că toate materialele compromițătoare sunt ignorate de oamenii legii. Singura faptă care rămâne să fie investigată de procurori sunt banii primiți din Bahamas.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 „Kuliokul” cu bani

Deputatul Iurie Reniță a prezentat pe 18 mai o înregistrare video, în care Vladimir Plahotniuc, la sediul PD, îi înmânează lui Igor Dodon o pungă cu bani. Pe de o parte, gestul fostului pedist denotă intenția evidentă de a-l înjosi demonstrativ pe Dodon, iar pe de altă parte, aceeași faptă dovedește aviditatea nemăsurată a lui Igor Dodon pentru bani, chiar dacă aceștia sunt puși într-un „kuliok”.

Procuratura a reacționat la aceste imagini cu aceeași atitudine pe care a manifestat-o față de celelalte secvențe de la întâlnirea celor doi foști aliați din 7 iunie 2019. Oamenii legii au anunțat într-un comunicat că Procuratura nu poate să se autosesizeze, deoarece nu ar ști cât de veridice ar fi imaginile și în ce circumstanțe au fost făcute.

Procurorii au mai menționat că dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic demarate în urma acțiunilor lor trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală. Examinarea sesizărilor în privința președintelui R. Moldova și a infracțiunilor comise de către acesta, se mai spune în același comunicat, se face de către procurorul general sau de către un procuror desemnat de el.

Cei 700.000–1.000.000 de dolari, primiți de la Kremlin

Imediat după eșuarea negocierilor dintre Plahotniuc și Dodon, la 7 iunie 2019, posturile afiliate democraților au făcut publice secvențele de la aceeași întâlnire în care Igor Dodon s-a lăudat lui Plahotniuc că a primit bani lunar, câte 700.000–1.000.000 de dolari din Rusia, probabil cu intenția de a rupe cât mai mulți bani din Plahotniuc.

La 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupție, controlată de Plahotniuc, s-a autosesizat, în baza acelorași înregistrări video, ca, în cele din urmă, în martie 2020, noul procuror general, Stoianoglo, să spună că refuză să înceapă urmărirea penală.

Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nu a identificat tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizice şi juridice afiliate acestui partid politic.

Aceeași concluzie a procurorilor se întemeiază pe analiza raportului de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, a rapoartelor anuale ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, precum și a rapoartelor privind auditul partidului politic şi a celor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de socialiști pentru perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

Subalternii lui Stoianoglo consideră corecte și legale aceste rapoarte ale socialiștilor deși Igor Dodon nu a făcut niciodată publice sursele de finanțare ale Fundației „Din suflet”. Conform analizei efectuate de Promo-Lex, această fundație, condusă de soția lui Dodon, a cheltuit doar în 2018, pentru diferite acțiune de caritate/electorale 3.110.000 de lei. Trebuie spus că Promo-Lex a efectuat aceste calcule în baza surselor publice.

1,5 milioane de euro din Bahamas

În ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, în urma cărora Igor Dodon a fost ales președinte, socialiștii au primit de la o companie offshore din Bahamas, un paradis fiscal, firmă conectată la Federația Rusă, un transfer de 1,5 milioane de euro, ceea ce constituie peste 30.000.000 de lei. Toată schema a fost dezvăluită de reporterii Rise Moldova.

Banii au intrat în R. Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin Exclusiv Media SRL, proprietatea lui Corneliu Furculiță, un fel de borsetkă a lui Igor Dodon. Anume Corneliu Furculiță, „Cornel”, trebuia să ia banii de la „Costea”, Constantin Botnari, borsetka lui Plahotniuc, și să dea „salarii” socialiștilor. Deci, Dodon își ține gruparea doar pe bani.

Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, la 4 noiembrie 2016, Exclusiv Media SRL și PSRM au acționat Rise Moldova în judecată. Au fost demarate două dosare separate: PSRM vs RISE Moldova și Exclusiv Media vs RISE Moldova.

La 22 februarie 2017, judecătoarea Zinaida Talpalaru a admis parțial acțiunea înaintată de Exclusiv Media față de Rise Moldova. Trei luni mai târziu, președintele Dodon și-a dat acordul pentru transferul magistratei Talpalaru la Judecătoria Chișinău, după lichidarea Judecătoriei Comerciale de Circumscripție.

La 21 decembrie 2017, în procesul PSRM vs Rise, judecătorul Victor Sandu a admis parțial cererea de chemare în judecată a PSRM și a obligat Rise să publice o dezmințire.

La 18 aprilie 2018, un complet de trei judecători a respins apelul depus de Rise împotriva deciziei emise de judecătorul Victor Sandu, iar Curtea Supremă de Justiție a respins recursul.

Judecătorii promovați de Dodon

Doi judecători din acest complet au fost promovați de Dodon, iar cea de-a treia a fost subiectul unei anchete Rise. Vladislav Clima a fost promovat pe 20 februarie 2017 în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ala Malîi a fost promovată în funcție la Curtea de Apel Chișinău prin decretul președintelui Igor Dodon din 12 martie 2018, adică exact în perioada în care se examina Apelul depus de Rise Moldova. Peste o lună, magistrata a făcut parte din completul de judecători care a respins Apelul Rise Moldova în dosarul cu PSRM.

Ecaterina Palanciuc a fost subiectul unei investigații publicate de Rise într-un subiect de interes public despre magistrații care au obținut apartamente la preț redus.

La 31 mai 2018, în celălalt proces Exclusiv Media SRL vs RISE Moldova, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul Rise prin casarea deciziei din prima instanță, cu retrimiterea dosarului la rejudecare.

În cele din urmă, Rise Moldova a mers la CEDO pentru a apăra libertatea de exprimare în cazul investigației „Banii lui Dodon din Bahamas”. După acest pas, agentul guvernamental a solicitat Curții de Apel Chișinău să revizuiască decizia prin care magistrații moldoveni au admis cererea socialiștilor.

La 3 martie 2020, după mai bine de trei ani de judecată, jurnaliștii de la Rise Moldova au câștigat în instanța de fond procesul cu Exclusiv Media SRL. Anume această cauză este investigată de procurori în prezent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE