Moartea Filologului pe vremea Kuliokului

2587
0
Vlad Pohilă

Vlad Pohilă este petrecut pe ultimul drum. E amiază. Văd rudele sale. Și o mulțime de persoane cunoscute. Îndurerate, s-au adunat nesilite de nimeni. Floarea Basarabiei. Și nicio oficialitate. Conducerea Uniunii Scriitorilor, cu toată scuza pandemiei, strălucește prin absență. Doar Titus Știrbu. Reprezintă, probabil, departamentul pompe funebre al US.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sicriul este scos din biserică – preotul cântă, cameramanii filmează, fotografii fotografiază, cortegiul înaintează spre groapă. Împreună cu muzeograful Vlad Ciumac, ducem o coroană. Cetina de plastic îmi înghimpă mâinile. Când coloana oprește, trag cu ochiul să văd ce e caligrafiat pe panglică: Pentru domnul Vlad Pohilă colegii ziiorului Mesagerul.

Vai, sărmane Vlad! Cât de perfidă e posteritatea! Înțeleg că vina e a caligrafului analfabet și a căscatului care a făcut comanda. Dar de ce tocmai ție să ți se întâmple asta? Ție, care ai lămurit de mii de ori că morții nu pot fi domni, nemaivorbind de neghiobia ce urmează. Un detaliu în care, deopotrivă, stă divinitatea, stă și diavolul. Care arată că moldovanii sunt incorigibili. Că Kuliok Vodă e moștenitorul tov. Sovok. Prietenul tău, Șoimaru, a și glumit: „I-au dat de lucru și în ceea lume!”.

Să nu-ți pese. Ai muncit o viață ca un rob, „semănătorule de grâu”. Ziua – muncă, noaptea – pat, ai trăit și ai scăpat. Somn lin!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE