Animozitățile dintre PAS și Platforma DA. Reproșuri și ironii

1105
0

În contextul controversei legate de imposibilitatea de a identifica un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, deputații Platformei DA și-au întețit în ultima vreme acuzațiile la adresa foștilor lor colegi din Blocul ACUM. Acuzația cea mai frecventă este că Maia Sandu a renunțat unilateral la putere în noiembrie 2019. GAZETA de Chișinău vă propune două interviuri cu vicepreședinții celor două formațiuni (Alexandru Slusari și Igor Grosu), în care aceștia își explică frustrările, diferențele și scopurile comune.   

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Interviu cu Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Parlamentului și vicepreședinte al Partidului Politic Platforma DA

  • Stimate Domnule Slusari, cum apreciați relațiile dintre PPDA și PAS?

Cele două formațiuni au format același bloc electoral și politic ACUM. Relațiile dintre aceste partide au demarat în 2016, când Platforma DA a propus ideea unui singur candidat pentru alegerile prezidențiale.

Platforma DA a renunțat atunci la propriul candidat pentru alegeri. Acesta a fost probabil fundamentul acestor relații. Trebuie să spun că nu suntem noi cei care am pledat pentru două fracțiuni în Parlament și două fracțiuni în Consiliul Municipal Chișinău.

Nu suntem noi cei care am decis cedarea puterii în noiembrie 2019 și cei care au destrămat Blocul Politic ACUM. Partenerii noștri au fost permanent mai refractari față de ideea unității celor două formațiuni. Pe moment, suntem două partide distincte, fiecare cu electoratul său, avem un specific ideologic și doctrinar.

Cu toate acestea, suntem două fracțiuni apropiate, ne consultăm înainte de vot în problemele de importanță majoră. În plus, suntem membri ai Partidului Popular European.

  • Am înțeles că relațiile dintre cele două formațiuni au devenit mai reci în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă.

Eu aș spune că această situație este mai curând consecința, și nu cauza relațiilor actuale dintre PAS și Platforma DA. Crearea celor două fracțiuni în Parlament, crearea celor două fracțiuni în Consiliul Municipal Chișinău și cedarea puterii sunt fapte care au condus la această situație.

Am avut abordări diferite în toate aceste probleme. Noi am pledat întotdeauna pentru păstrarea unității, pentru consultări, pentru procese democratice în interiorul Blocului ACUM, în timp ce colegii noștri din PAS au avut o altă abordare. S-au poziționat de fiecare dată separat în cadrul blocului.

Până la urmă, toate aceste lucruri au dus la controversa legată de identificarea unui candidat la alegerile prezidențiale din toamna anului curent. Deși și aici, dacă ați observat, noi am propus ideea unui candidat unic pentru a consolida, din nou, apropierea dintre cele două formațiuni.

În timp ce colegii noștri din PAS au refuzat, propunând identificarea candidatului în funcție de datele sondajelor. Dacă noi ne-am fi gândit la fel în 2016, am fi trebuit să mergem în alegeri cu candidați separați – Andrei Năstase și Maia Sandu. Noi nu ne-am gândit atunci la sondaje, ci la unitate. Iată de ce suntem acum două partide diferite.

  • Să vă spun sincer, eu nu cred în diferența ideologică dintre PAS și Platforma DA. Puteți, vă rog, să îmi spuneți în ce consistă această diferență?

Din punctul meu de vedere, noi pledăm mai mult pentru susținerea producătorului autohton, dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea businessului mic și mijlociu. În timp ce PAS este concentrat mai mult pe sănătate și educație. Noi avem o doctrină social-liberală, în timp ce ei tind spre o doctrină liberală.

Dacă analizați inițiativele lor legislative înaintate în decurs de jumătate de an, nu veți găsi niciuna pentru susținerea producătorului autohton.

  • Și acum despre relațiile cu PDM…

Noi am elaborat o moțiune de cenzură, care va fi depusă atunci când va fi posibilă formarea unui guvern proeuropean, un guvern care ar respecta condițiile Platfomei DA, și nu un guvern oligarhic.

Interviu cu președintele fracțiunii PAS din Parlament, Igor Grosu

  • Stimate Domnule Grosu, ce spuneți Dvs. despre acuzațiile reprezentanților din Platforma Demnitate și Adevăr despre faptul că Doamna Maia Sandu și-a dat unilateral demisia din funcția de premier?

Despre această decizie s-a discutat în interiorul Blocului politic ACUM. Decizia a fost agreată și aprobată de comun acord. Nu putea să fie luată o asemenea decizie fără cealaltă componentă a blocului. Acum asistăm, de fapt, la niște speculații.

Cred că acum avem alte obiective, avem un oponent politic comun, cu care trebuie să luptăm. Aceste polemici nu fac bine realizării obiectivului nostru principal. Noi încercăm să evităm discuțiile inutile pentru moment, care nu fac bine niciunui partid, probabil, unora le fac și mai rău.

Din respect față de alegătorii noștri, vom continua să vorbim despre regimul lui Igor Dodon, să arătăm de fiecare dată abuzurile și ilegalitățile acestuia, să recuperăm pozițiile politice pe cale democratică și folosind instrumentele democratice – platforma parlamentară și alegerile.

  • Declarațiile reprezentanților PPDA, inclusiv ale domnului Alexandru Slusari, sunt făcute în contextul controversei legate de identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Doamna Maia Sandu și colegii mei au explicat foarte clar poziția formațiunii noastre. Noi vom susține necondiționat persoana sau candidatul dreptei care va accede în turul doi. Mai clar nu poate să fie.

Platforma DA și-a anunțat deja candidatul [Andrei Năstase], tot respectul față de această formațiune, vor fi și alți candidați. Și dacă s-a mers pe anunțarea candidatului unic, apartinic, despre care nu am auzit nimic, noi am decis să susținem candidatul care va accede în turul doi. Toți se vor mobiliza pentru turul doi.

  • În contextul situației politice actuale, se vorbește de anumite discuții pe care le aveți ambele formațiuni, PAS–PPDA, cu PDM. Cum calificați aceste relații cu formațiunea condusă de Pavel Filip?

Este evident că, din punct de vedere logic, fără fracțiunea PDM, formarea unei eventuale majorități parlamentare și a unui guvern este imposibilă. Fără fracțiunea PDM, chimia nu are loc. Prin urmare, excesul de zel al altor formațiuni din opoziția parlamentară, care se manifestă activ în aceste zile, compromite puținele șanse care ar putea exista în lupta împotriva regimului Dodon.

  • A încercat formațiunea Dvs., individual, să închege un dialog cu cei din PDM?

La nivel instituțional, în cadrul Parlamentului, noi continuăm să comunicăm cu ei. În ce mă privește, în virtutea funcției pe care o dețin, am avut ultima comunicare acum câteva zile cu domnul Filip în contextul inițiativei noastre privind angajamentele legate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, să le punem pe agenda Parlamentului pentru a debloca a doua și a treia tranșă din asistența financiară. Am vorbit cu mai mulți deputați democrați, deci, există un anumit dialog și o susținere.

  • Există un dialog între PAS și partidele care se declară unioniste pentru eventualitatea identificării unui candidat comun?

Noi discutăm cu Blocul Unirea și PLDM. Avem un contact permanent cu cei din Blocul Unirea, contactăm periodic și facem schimb de opinii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE