Virusul Covid-19 se răspândește din spitale

1035
0
Victoria Popa
Victoria Popa

Discuțiile tete-a-tete sau telefonice avute cu oamenii din diferite localități despre cazurile de infectare cu Covid- 19 la ei în sat demonstrează că în multe sate infecțiile sunt aduse din spitale. Fie că unul din locuitorii satului lucrează într-o instituție medicală, fie că altul a fost la spital din cauza altor maladii și s-a infectat, aducând virusul în familie.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De când s-a început epidemia, în satul Măgdăcești primele cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 au fost depistate la patru medici care lucrează în diferite instituții medicale din capitală. Nu voi da numele medicilor, deși le cunosc.

Primarul satului Măgdăcești, Liuba Cojocaru, anunță într-o postare pe facebook situația epidemiologică privind infecția COVID-19, la 5 mai 2020, în satul Măgdăcești. Cazuri confirmate – 9, dintre care trei sunt tratate, cazuri cu suspiciune nu există, 19 persoane se află în carantină și 37 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

„La momentul actual, în satul Măgdăcești sunt înregistrate nouă cazuri de îmbolnăvire cu Coronavirus. Toate cazurile de infectare sunt din sistemul medical”, scrie Liuba Cojocaru.

Potrivit ei, toate persoanele confirmate pozitiv sunt din sistemul medical: medici, asistenți și personal auxiliar. În ultimele două cazuri, persoanele muncesc în calitate de personal auxiliar în cadrul unei instituții medicale.

Apoi, într-o discuție telefonică cu primarul comunei Miclești, Iurie Buga, aflu că în comună sunt mai multe cazuri de infecție cu Covid-19, dar prima persoană infectată a fost o angajată a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău. De la ea s-au îmbolnăvit mai mulți.

În comuna Petrești, Ungheni, cu o populație de circa 3000 de locuitori, la 5 mai, erau depistate două cazuri de infectare cu Covid-19. E vorba de o familie, soț și soție. Soția a fost operată la Chișinău și de acolo a adus infecția în familie. Ambii soți se tratează, ne-a informat inginerul cadastral la primăria din sat, Veaceslav Smerea.

Într-o vizită de promovare a redacției la Căușeni (10 mai 2020), stând de vorbă cu primarul satului Cârnățeni, Căușeni, Oleg Savca, acesta ne-a spus că în sat sunt persoane bolnave de Covid-19 care se tratează, altele s-au tratat, dar primul caz a fost la o femeie care lucrează menajeră la Spitalul Raional Căușeni.

O femeie de vârsta a treia, locuitoare a satului Ermoclia, Ștefan-Vodă, mi-a spus că la ei în sat (cu o populație de 4000 de locuitori) sunt 11 cazuri de Covid-19, dar primul a fost al unei infirmiere, angajată la spitalul din Ștefan-Vodă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT