Perspective economice 2020

489
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Nu e de mirare declarația președintelui Dodon, care a zis deunăzi că i-a delegat pe cei din guvern să se ocupe de pandemie, iar el se va ocupa de economie mai departe. E în stilul electoral al unui președinte care nu-și știe locul (constituțional) și nici nu mai știe cu ce să ne mire (după ce ne-a lecuit de covid în rol de Kașpirovski).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Guvernarea nu a convins mediul de afaceri că știe cum și cu ce să ajute lumea pentru a depăși situația complicată în care s-a pomenit. „Pachetul de susținere a afacerilor și cetățenilor” asumat de guvern pe 1 aprilie s-a dovedit a fi doar o glumă de prost gust. A confirmat-o chiar și Curtea Constituțională, declarând aceste decizii neconstituționale. La pachet.

Guvernarea a insistat și a mers a doua oară, deja în parlament, cu interesele celor din domeniul produselor din tutun, duty free sau împărțirea unei taxe ilegale (impusă pasagerilor care trec prin Aeroportul Internațional Chișinău) între acest grup de interese și stat, transformând astfel statul RM într-un complice. Că doar interesele sunt prezidențiale.

Ce urmează? Dodon va fi în centrul discuțiilor cu mediul de afaceri. Promisiuni multe, poze și mai multe, cu fiecare om de afaceri sau asociație, cu însărcinări delegate în zile de luni către guvern și cam atât. În lanuri de grâu alese din cele care au rezistat secetei, la întreprinderi cu muncitori fericiți cu de-a sila sau la ferme unde Dodon e binevenit oricând. Pentru că scopul acestui leadership preluat de candidatul la prezidențiale e altul: vizibilitate și fidelitate/plecăciune lui Dodon. Nu și constituționalitate, nu legalitate și nu responsabilitate.

Din păcate, Ministerul Agriculturii a dispărut din orice discuție publică pe tema problemelor actuale, activității agricole și securității alimentare. Fiecare fermier sau gospodar se descurcă cum poate, pe propriile riscuri de a pierde munca pe nimic. Incertitudinea piețelor de desfacere ar trebui să mai potolească din agresivitatea guvernanților care ar face mai bine dacă ar construi poduri și nu ar distruge căile exporturilor noastre.

Ministerul Economiei e încă în proces cognitiv continuu: un mega minister rupt în mare parte de realități, fără viziuni și mesaje clare transmise operatorilor economici și mediului de afaceri. Schemele întunecă mintea și rațiunea.

Banca Națională se miră că miliardele de lei eliberate din „rezervele obligatorii” nu merg la creditarea afacerilor, noi proiecte sau inițiative, cunoscând că foametea financiară a statului (deficitul bugetar) va înghiți cu ușurință această injecție financiară. Iar pofta e mare. Doar avem electorala lui Dodon…

Economia va crește în minus în 2020. Cel mai probabil spre minus 8-12% anual. Și nu din cauza vremii de afară sau a pandemiei care macină o lume întreagă. Economia noastră suferă din cauza oligarhului care coordonează statul, a monopolurilor, off-shore-izării întregii economii, achizițiilor netransparente, justiției care judecă agenții economici în funcție de subordonarea politică sau greutatea „argumentului” din portofel etc.

Toate aceste probleme au fost create de cei alde Dodon sau partenerii lui, iar „jucărica veselă” a fost preluată de Dodon acum, în interesul propriei existențe. Holdingul media creat din resurse financiare obscure crește și va șlefui imaginea candidatului, ca fotoshopul.

De foame nu moare Moldova, dar costul întreținerii acestei guvernări crește pe zi ce trece. Suita prezidențială (prieteni, cumetri, rude) plasată în piramida puterii lui Dodon parazitează din plin și se alimentează dintr-un popor însărăcit. Își fac plinul de pe acum, alimentând lumea cu minciuni, promisiuni și daruri electorale. Dar toate acestea, la pachet, până la alegeri, costă îndoit sau întreit după alegeri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here