Interviu cu deputatul Lilian Carp din Fracțiunea PAS
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEInacțiunea procurorilor în cazul dosarelor deschise după evenimentele din iunie 2019, în special ridicarea sechestrelor de pe firmele conectate la Vladimir Plahotniuc, fugit în SUA, constituie premisele pentru refacerea parteneriatului Plahotniuc–Dodon pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Acesta este unul dintre subiectele unui interviu acordat pentru GAZETA de Chișinău de către deputatul Lilian Carp.
- Stimate Domnule Carp, asistăm la o tendință interesantă. PDM s-a divizat în două grupări politice. Pe de o parte, facțiunea condusă de Pavel Filip este la guvernare împreună cu socialiștii, iar, pe de alta, cea condusă de Andrian Candu, ProMoldova, este tot mai vocală în contextul inacțiunii procuraturii în ce privește dosarele deschise după iunie 2019. Ați putea, vă rog, să ne explicați această tendință?
E mai complicat acum de spus ce se întâmplă. Voi încerca să explic realitatea politică actuală prin istoria acestei formațiuni politice. Partidul Democrat a fost de la formarea sa o formațiune care a urmărit cu tot dinadinsul să se afle la putere. Indiferent de numărul de mandate pe care l-au obținut, ei au fost întotdeauna la putere.
Doar în perioada guvernării comuniste (2001–2009) s-au aflat în opoziție, dar și atunci au făcut diferite târguri cu Vladimir Voronin, iar anumiți reprezentanți actuali ai formațiunii au făcut parte din Guvernul Tarlev, bunăoară, Pavel Filip. Putem spune că PDM este formațiunea care s-a aflat cel mai mult la putere în Republica Moldova. A deținut funcții de premier și de șef de stat. Petru Lucinschi este, de fapt, fondatorul acestui partid.
În urma alegerilor din 26 februarie 2019, PDM a acumulat 30 de mandate. Cu toate acestea, după evenimentele din iunie 2019, s-a pomenit în afara ecuației puterii. După învestirea Guvernului Sandu, a început să își renegocieze poziția de partid al puterii cu PSRM. Partidul Democrat a negociat cu socialiștii, până în ultima zi [8 iunie], crearea unui guvern de coaliție.
Totodată, miniștrii care s-au regăsit în Guvernul Chicu, în primele luni, au fost negociați cu Plahotniuc. Însăși candidatura domnului Ion Chicu a fost anunțată în aprilie 2019 de către Vladimir Plahotniuc în timpul negocierilor pentru formarea coaliției majoritare PDM–PSRM.
Astfel, în actualul Guvern Chicu observăm doar foști membri ai PDM sau foști membri ai Guvernului Filip. A fost repus în funcție inclusiv dl Vasile Botnari, responsabil de răpirea profesorilor turci. De fapt, PSRM are foarte puțini oameni în guvern.
Pe de o parte, PDM a revenit la guvernare, iar, pe de altă parte, Plahotniuc, în maniera sa inconfundabilă, nu renunță la putere, recurgând la mijloacele sale cunoscute – șantaj, corupere etc. Cele două echipe luate împreună – PDM și ProMoldova – nu intenționează nicidecum să renunțe la putere, dimpotrivă, se pregătesc binișor pentru guvernare, indiferent de eventuala configurație politică.
- Totodată, în raioane asistăm totuși la o rivalitate între PDM și ProMoldova. Mai mult, acesta din urmă intenționează să rupă aderenți de la cel dintâi.
Eu nu văd această rivalitate în Parlament. Noi atestăm o rivalitate între ProMoldova și PSRM într-o singură formă. Comportamentul Grupului Candu denotă faptul că încearcă probabil să se revanșeze pentru eșecul suferit în formarea majorității parlamentare PSRM–PDM din aprilie–mai 2019.
Or, în cadrul unui interviu, Andrian Candu a declarat limpede că Plahotniuc a negociat la greu cu Dodon și că ar fi ajuns la anumite înțelegeri. Până la urmă, cei doi se vor intersecta. Cu certitudine, Plahotniuc intenționează să îi ceară socoteală lui Dodon după neînțelegerile din iunie anul trecut.
În opinia mea, ProMoldova, fără îndoială, este o portavoce a lui Plahotniuc ce încearcă să pună presiune asupra lui Dodon. Vladimir Plahotniuc vrea să demonstreze că în Moldova poate să facă politică ca Plahotniuc doar Plahotniuc: să dețină toate instituțiile statului, să aplice toate instrumentele pentru a constrânge oponenții politici să ia decizii în favoarea sa etc.
- Ce reprezintă, în opinia Dvs., creditul rusesc și ce soartă va avea el?
Acest credit are o dublă destinație: juridică și geopolitică. Din punct de vedere juridic, nu există o hotărâre a Guvernului Federației Ruse privind alocarea acestei sume – 200 de milioane de dolari. Este o situație ciudată, pe de o parte, există acest acord, iar, pe de alta parte, nu există o hotărâre la nivel executivului rusesc.
Nici până astăzi nu știm cine este persoana care a negociat acest credit din partea autorităților de la Chișinău. Am adresat aceste întrebări în Parlament și nu am obținut niciun răspuns. În consecință, din punct de vedere juridic, sunt mai multe detalii lipsite complet de transparență.
Acest acord încheiat între Federația Rusă și R. Moldova este unic în felul său, în special după dobândă, penalități și modalitatea de acordare a banilor. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse nu o să vedeți un acord similar.
Din punct de vedere geopolitic, acest proiect a fost orientat spre construcția drumurilor, și nu pentru salarii și pensii, după cum susține domnul președinte Dodon. El urmează să acopere construcția drumurilor în jurul Aeroportului Internațional Chișinău și al Aeroportul din Ceadâr-Lunga. Ultimul, după cum am anunțat cu alte ocazii, trebuia construit fie în Comrat, fie la Ceadâr-Lunga. Inițial, s-a dorit la Comrat, dar la Ceadâr-Lunga, după cum s-a estimat, cheltuielile ar fi mai mici.
Construcția aeroportului și infrastructurii în regiunea găgăuză comportă două elemente. Primul urmărește să asigure o intrare mai liniștită pentru militarii ruși care trebuie să ajungă în Transnistria, precum și pentru toate delegațiile care vin la Tiraspol. Al doilea element urmărește extinderea autonomiei actuale a Regiunii găgăuze. Ceea ce nu duce decât la federalizare.
Drumurile preconizate de Dodon fac legătura și cu obiectivele militare din Zona de Securitate.
Un detaliu important este că firmele rusești pot să participe la construcția de drumuri.
- Care sunt relațiile dintre PAS și PPDA?
Pe anumite aspecte sunt coordonate acțiunile, pe altele, fiecare partid își păstrează identitatea și vine cu acțiuni individuale. Există o anumită coordonare. Este normal ca partidele politice să aibă propria identitate. Dar atunci când este vorba de interes național, trebuie să coalizeze pentru a atinge obiectivele propuse.
- În condițiile în care se reconsolidează parteneriatul Dodon–Plahotniuc, PAS și PPDA sunt obligate să identifice interese comune, dacă vor să obțină puterea.
De acord. Și nu numai aceste partide, dar și alte formațiuni de dreapta. În cazul în care pericolul va deveni iminent, în fața coaliției Dodon–Plahotniuc, doar în condițiile unei alianțe pot fi obținute rezultate palpabile.
Interviu realizat de Ilie Gulca
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE