Cu sau fără diplomă de BAC în 2020? Profesorii și elevii din clasele absolvente se pregătesc intens pentru sesiune

2959
0

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat recent că examenele gimnaziale vor fi amânate, în schimb nu au precizat ce se va întâmpla cu Bacul. Situația incertă privind examenul de Bacalaureat nu îi oprește pe profesorii și elevii din clasele absolvente să se pregătească intens pentru sesiune. Ministrul Educației, Igor Șarov, a anunțat că va organiza curând un briefing, în care va anunța deciziile luate în cadrul instituției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autor: Ana Sârbu

Reprezentanții mai multor instituții de învățământ din republică spun că elevii sunt pregătiți pentru a susține examenul de Bacalaureat, iar ultimele două luni sunt programate pentru recapitularea materialului studiat în anii terminali. Directorul Liceului „Mircea Eliade” din Chișinău, Grigore Vasilache, consideră că examenul de bacalaureat trebuie să aibă loc.

„Ultimele luni sunt pentru pregătirea de examenele finale, pentru recapitularea materialului. În principiu, întreg materialul a fost studiat de elevi până la izolare. Evident, fiecare profesor are grijă de pregătirea pentru bacalaureat a elevilor. Dar și elevii au posibilitatea să efectueze singuri verificarea propriilor cunoștințe, cu ajutorul site-ului aee.edu.md, de unde pot descărca toate examenele de bacalaureat din ultimii 6-7 ani. Și în baza lor se pot pregăti foarte bine de examene”, a spus Grigore Vasilache. 

„Să nu sacrificăm generația”

Și directoarea Liceului „Ginta Latină” din capitală, Nina Juc, spune că elevii ar trebui să susțină în acest an examenele. „Pregătirea de bacalaureat depinde de fiecare candidat, în primul rând. Desigur, colectivul didactic a făcut tot posibilul ca ei să fie pregătiți în situația respectivă, în așa fel încât „să nu sacrificăm generația”. „Nu înseamnă că suntem 100% pregătiți. Mereu sunt candidați mai pregătiți, și unii mai puțin pregătiți. Cadrele didactice au făcut tot posibilul ca elevii să aibă o pregătire bună. Pregătirea nu înseamnă doar aceste șase săptămâni, ci o perioadă îndelungată pe parcursul tuturor anilor”, a adăugat directoarea. 

„Mizez pe decizii care ne-ar proteja”

Între timp, elevii din clasele absolvente se conformează situației. Aceștia spun că sunt gata pentru orice scenariu. Laura Ghenea este elevă în clasa a XII-a, profil umanist, la Liceul „Ginta Latină”. Tânăra urmează să susțină examenul la limba română, limba străină (engleza), istoria și cel la alegere – chimie. 

Arhiva personală a elevei din clasa XII-a, Laura Ghenea din capitală
Arhiva personală a elevei din clasa XII-a, Laura Ghenea din capitală

„Pregătirea pentru examene are loc mai mult individual. Profesorii materiilor la care avem Bac ne ghidează atât cât le permite disponibilitatea în cadrul activității on-line. Este vorba de o muncă în echipă. Vă dați, totuși, seama că ei nu pot oferi feedback instantaneu tuturor elevilor. De aceea, pe alocuri, este mai complicat la acest capitol și necesită o responsabilizare mai rapidă. Oricum, îmi păstrez calmul, studiez și sunt optimistă”, a conchis tânăra.

Stella Molea este elevă în clasa XII-a, profil umanist, la Liceul Teoretic „Vlad Ioviță” din satul Cocieri, raionul Dubăsari. Tânăra va susține examene la limba română, istorie, limba franceză și geografie. „Pregătirea mea pentru examene decurge fără griji pentru că eu sunt convinsă că voi face față la examenul de bacalaureat. Reușesc să mă pregătesc. Muncesc zilnic mult, independent și citesc foarte mult adăugător”, a precizat eleva. 

Arhiva personală a elevei din clasa XII-a, Stella Molea din Cocieri
Arhiva personală a elevei din clasa XII-a, Stella Molea din Cocieri

Unii elevi își doresc anularea examenelor, pentru că nu toți au posibilitatea de a recapitula on-line alături de profesori. Alții spun că sănătatea este prioritară și deciziile trebuie luate în funcție de situația epidemiologică.

„Dacă vor fi anulate sau amânate examenele, oricare din aceste două opțiuni sunt potrivite dacă vor fi argumentate corect. Dacă situația ar deveni critică, primul aspect de care trebuie să ținem cont este sănătatea, celelalte rămân pe plan secund, chiar și examenul de bacalaureat. Dacă situația epidemiologică se va îmbunătăți, amânarea ar fi soluția. Mizez pe deciziile care ne-ar proteja și nu ne-ar supune riscurilor, atât în privința sănătății, cât și în privința activității academice. Colegii mei au diferite opinii, în funcție de importanța pe care o are Bacul pentru ei. Nu pot răspunde în numele tuturor”, a adăugat Laura Ghenea.

„Îmi fac griji pentru susținerea examenului la geografie, îmi este greu să recapitulez fără un profesor alături de mine. Sperăm că vor fi anulate examenele, pentru că nu toți au posibilitatea de a învăța acasă. Unii nu au destule resurse financiare. Sper ca cei de la conducere să ia în calcul acest aspect important”, a precizat Stella Molea. 

„Unele universități de peste hotare cer diploma de Bac”

Directorul Liceului Academic Român-Englez „Mircea Eliade” susține că diploma de Bac este vitală pentru unii elevi, care vor să aplice la universități din Europa. „Sunt de acord cu ministrul, nu trebuie să fie o generație de sacrificiu. Pentru cei care vor să aplice la universitățile din țară nu ar fi o mare problemă fără examenul de bacalaureat. Universitățile ar putea organiza examene de admitere sau după prima sesiune, este mai simplu. Dar ce facem cu elevii care vor să aplice la universitățile de peste hotare, unde este nevoie de diploma de Bac? Evident, depinde și de universități. De obicei, elevii noștri mizează pe notele de la Bac. Se pregătesc intens, repetă totul și au note mai mari decât le-au avut în timpul anului”, a precizat Grigore Vasilache.

„În această perioadă, profesorii au fost mai solicitați decât de obicei. Au fost gata să răspundă la toate întrebările elevilor. Uneori, au făcut chiar și imposibilul. Pregătirea este diversă și individuală. Elevii din liceu, în mare majoritate, sunt pregătiți pentru examene. Elevii sunt de acord să susțină examenul, nimeni nu a refuzat”, a spus Nina Juc.

O parte dintre elevi vor fi scutiți de anumite examene. „Avem un elev care va fi scutit de două examene, pentru că are medalii de bronz la acele obiecte. 55 din 65 de elevi sunt scutiți de limba engleză”, a precizat directorul de la „Mircea Eliade”.

„Avem 11 elevi scutiți la limba străină. Dacă s-ar fi desfășurat toate olimpiadele, ar fi fost posibilitatea să avem aceeași experiență și la profilul Arte. Dar asta e, olimpiadele de la Artă nu pot fi on-line”, a adăugat directoarea Liceului „Ginta Latină”.

„Abia aștept să pășesc într-o altă etapă a vieții”

Chiar dacă situația este incertă, elevii încearcă să-și planifice viitorul. „Studiile universitare aș vrea să le fac în România. Am să depun dosarul la mai multe facultăți și abia aștept să pășesc într-o altă etapă. Nu pot afirma cu certitudine ce domeniu voi alege pentru că am încă îndoieli, dar sunt sigură că am să fac față provocărilor”, a precizat Laura Ghenea, Liceul „Ginta Latină”.

„Am vrut să aplic la Facultatea de Limbi Străine. Am mare noroc că am avut bunică profesoară de limba franceză, care m-a învățat multe și îmi fac viața mai ușoară acum”, a conchis Stella Molea, elevă la Liceul Teoretic „Vlad Ioviță” din raionul Dubăsari.

În câteva țări din Uniunea Europeană, examenele de bacalaureat au fost amânate de autorități. În schimb, Ministerul Educației din Republica Moldova abia urmează să anunțe decizia finală. Ministrul a precizat că va ține cont de situația epidemiologică și vor fi discutate și soluții alternative pentru susținerea examenului de Bacalaureat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE