Președintele nu dă pensii și salarii!?

2282
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Când ies pe rând premierul și președintele și încearcă să inducă în populație frică și panică privind neplata pensiilor și salariilor la bugetari – trebuie înțeles așa cum este: cei cu puterea au pierdut contactul cu realitatea și o iau hăisa. Pandemia și starea de distanțare, fie ea și socială, nu fac deloc bine fiecăruia dintre noi, dar cel mai rău, probabil, au pocnit guvernarea.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Cui au vrut să transmită acest mesaj fals și manipulator? Omului care a muncit o viața, iar dreptul lui la pensie este unul garantat, indiferent de culoarea guvernării? Sau omului care lucrează într-o instituție bugetară și își face onest munca, indiferent dacă este asigurat și protejat la acea muncă deloc ușoară și pe care nu fiecare și-ar dori să o facă?

Sau poate au încercat să folosească pensionarul și bugetarul pentru a ataca și a le pune în cârcă judecătorilor de la Curtea Constituțională responsabilități ce nu le revin: de a plăti pensii și salarii? Pentru că au îndrăznit să oprească fărădelegea comisă de guvernarea lui Dodon.

Despre asumări de răspunderi sfidând Constituția am mai auzit. Dar cum a decis președintele Dodon să infiltreze interesele străinilor în Republica Moldova printr-un acord de credit este chiar strigător la cer. Cum să bagi datoriile unor agenți economici protejați de Dodon față de niște bănci din Rusia în datoria de stat a Republicii Moldova? Acest lucru putea să-l facă doar un președinte șantajabil și vulnerabil.

De ce creditele luate de prietenii lui Dodon cu interese în stânga Nistrului, care nu plătesc impozite în bugetul de stat de la Chișinău, ar trebui să beneficieze de rambursarea acestor credite de către fiecare dintre noi, prin impozite și taxe achitate onest la stat? Căci tot ce plătim noi ca impozite trebuie să meargă la plata pensiilor și salariilor bugetarilor! Și în niciun caz pentru stingerea datoriilor asumate ilegal de guvernarea lui Dodon în interesul prietenilor și „partenerilor strategici” ai acestui președinte impus din alte părți.

”У Додона спросите. Он знает”, zicea în iunie 2017 președintele Rusiei, Putin, când a fost întrebat de jurnaliști străini despre imixtiunea și influența Rusiei în afacerile interne ale altor state. Dodon, ce știi tu și nu știm noi? De te are așa de apropiat și de prieten șeful unui sistem care are dosar pentru fiecare. Să fim noi oare, cu toții, niște sechestrați ai unui ostatic al regimului lui Putin? De ce ai avut grijă ca acest „acord de credit” să rămână intact, fără nicio schimbare, precum a fost trimis de creditor, adică de Kremlin? Noi te întrebăm. Și tu răspunde!

Președintele nu dă pensii și salarii. Aceste competențe sunt atribuite de Lege guvernului, care acumulează impozite și taxe de la cei care muncesc aici, acasă, și le împart celor care și-au obținut dreptul bine meritat la o pensie și salarii, celor care sunt bugetari. Noi plătim. Fiecare dintre noi. Inclusiv salariile președinților, aleșilor, miniștrilor și altor funcționari. Pentru ca să fie asigurate plățile la timp și în măsură deplină. Medicilor, profesorilor, oamenilor de cultură, din protecția socială etc. Iar dacă există abateri – să fie găsite și rezolvări. Pentru asta e guvernarea în orice stat democratic.

Să fie clar: și în mai, și în iunie, precum și în lunile care urmează vor fi achitate și pensiile, și salariile. Pentru că bani publici există în buget și este necesar doar să fie oprită cheltuirea acestor bani în scopurile electorale ale lui Dodon de către guvernarea care-i poartă numele.

În state democratice, dacă guvernarea nu se descurcă sau dacă lucrează pentru interese străine, și nu pentru propriul popor, este trimisă la odihnă. Iar noi vedem semne clare că președintele Dodon e tare afectat și împovărat de obligațiile sale în fața propriilor creditori.

Președinte Dodon, nu-i lipsiți pe oameni de pensii și salarii pentru a vă plăti propriile datorii și angajamente! Lăsați oamenii în pace! Și Curtea Constituțională, la fel. Că deja meritați odihnă, cu executare.


___________________________________

Urmăriți-ne pe:           


În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here