Ajutorul de șomaj, între digitalizare și birocrație

1143
0

Moldovenii depun cereri online pentru a beneficia de ajutorul de șomaj în valoare de 2.775 de lei. Polița medicală este obligatorie pentru cetățenii care au devenit șomeri înainte de instituirea stării de urgență și nu au lucrat în ultimele 12 luni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ajutorul va fi acordat cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv celor reveniți din străinătate, care sunt înregistrați oficial cu statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în raza căreia își are domiciliul sau reședința.

Persoanele revenite de peste hotare, înainte de a se înregistra în calitate de șomeri la ANOFM, sunt obligate să-și cumpere polița medicală, achitând prima de asigurare medicală în mărime de 4.056 de lei.

Pentru a beneficia de ajutor de șomaj, oamenii trebuie să depună la ANOFM un set de documente, care conține cererea de șomaj, copia buletinului de identitate, copia diplomei de studii și ordinul de eliberare de la ultimul loc de muncă. Persoanele trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că nu au venituri.

Statutul de șomer este obligatoriu

GAZETA de Chișinău a discutat cu două persoane care au expediat prin e-mail solicitarea pentru a primi ajutorul de șomaj. Larisa Preajca a muncit cusătoreasă într-un atelier din Chișinău, ea spune că stă acasă din 16 martie. A fost remunerată pentru primele două săptămâni lucrate în luna martie, iar de atunci nu a mai primit niciun leu de la angajator.

„Am trimis prin poșta electronică toate actele necesare și mi-au spus că trebuie să mai prezint copia ordinului de eliberare. Fără acest ordin de eliberare nu-mi pot înregistra cererea pentru a primi ajutorul de șomaj. Eu le-am zis: Reiese că trebuie să mă eliberez de la lucru ca să pot beneficia de acest ajutor? Ei (n. r. – ANOFM) mi-au răspuns că lucrează conform legii”, povestește femeia. Larisa nu este sigură că eliberarea de la lucru este cea mai bună soluție, deoarece speră că în curând va reîncepe munca la atelierul de croitorie.

Digitalizarea, bat-o vina

ANOFM a încercat să digitalizeze procesul de solicitare a ajutorului de șomaj, dar nu prea i-a reușit. De această părere este activistul civic Cristian Velixar. Motiv pentru care tânărul a trebuit să trimită de trei ori cererea pentru ajutorul de șomaj, pe data de 6, 15 și 21 aprilie.

„Inițial, am telefonat la numărul de telefon 080001000, unde mi s-a spus că pur și simplu trebuie să semnez documentele prin editor text, la computer. Nu am printer/scaner. Mai simplu spus, se semnează fără a aplica semnăruta cu mâna, ca în buletin. Ulterior, mi-au telefonat de la o subdiviziune a ANFOM, unde au ajuns documentele mele, și mi-au zis că nu sunt semnate. Am semnat pe o foaie, am fotografiat-o cu telefonul și am lipit deasupra documentului în format word”, explică Cristian Velixar.

Cristian nu mai activează din decembrie 2019. Nu are nicio sursă de venit și este în drept să solicite statutul de șomer și să beneficieze de ajutorul financiar în cuantum de 2.775 de lei. Bărbatul și-a cumpărat polița medicală, prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice Mpay.

„Înainte de răspândirea epidemiei în Republica Moldova, nu planificam să-mi procur poliță la rată fixă, căci îmi căutam un job, iar contribuțiile pentru CNAM erau să fie plătite din contul salariului total. Pe MPay tranzacția a fost nereușită de două ori din motive tehnice, însă a treia dată a fost cu succes”, spune Cristian.

Unde va fi virat ajutorul financiar?

În contextul situației excepționale declarate din cauza pandemiei de COVID-19, ajutorul de șomaj a fost majorat până la 2.775 lei, prin modificări legislative pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe data de 1 aprilie 2020.

ANOFM primește solicitările prin poștă sau în format electronic (prin e-mail). După achitarea primei de asigurare, Cristian a completat documentele și le-a expediat pe adresa indicată de email. „Nu știam cum am să primesc răspunsul. Dacă cererea mea va fi satisfăcută și nici nu știam cum ridic ajutorul de șomaj, deoarece nu mi-au fost cerute datele bancare. Totuși, eram bucuros că am scos-o la capăt cu trimiterea documentelor și mi-am luat de grijă”, susține tânărul.

În mod neprevăzut, Cristian a ajuns la policlinica de sector din cauza unei glande sudoripare inflamate. Deși avea poliță medicală plătită, la policlinică a aflat că nu este asigurat. „Având confirmarea de plată a primei de asigurare medicală de la MPay, am contactat CNAM și i-am întrebat de ce figurează în sistem că nu-s asigurat. Reprezentanta CNAM a răspuns că, în urma plății, datele se procesează timp de o săptămână”, explică Cristian.

Ajutorul de șomaj, necondiționat

Știind că în sistemul CNAM are statut de „neasigurat”, Cristian a întrebat reprezentanta ANOFM dacă e necesar să atașeze la setul de acte și confirmarea plății pentru prima de asigurare medicală. „Reprezentanta mi-a zis că agenția nu procesează informația polițelor de asigurare, deoarece nu este prevăzut de lege. Această informație intră în contradicție cu afirmațiile premierului și președintelui despre condiționalitatea poliței”, afirmă Cristian Velixar.

A expediat pe e-mail încă o dată actele pe data de 21 aprilie 2020. Acesta speră că în curând ANOFM îi va aproba cererea pentru ajutor de șomaj și va primi banii de la CNAS.

Premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon au spus că primirea ajutorului de șomaj este condiționată de polița medicală. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Chicu a precizat că doar cei ce nu au stagiul de cotizare de 12 luni au nevoie de poliță pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

Șomerilor care deja beneficiază de ajutor de șomaj în valoare mai mică de 2.775 de lei li se va face recalcul și vor primi diferența de bani.

Ajutorul de șomaj se plătește lunar de Casa Națională de Asigurări Sociale (CANS) în baza informațiilor prezentate de subdiviziunile teritoriale ale ANOFM. După ridicarea stării de urgență, ajutorul de șomaj pentru toți șomerii se va calcula reieșind din venitul asigurat al șomerului, realizat în ultimele 12 luni.

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial circa 21 de mii de șomeri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE