Ai noștri în lume! Cum trăiesc moldovenii din diasporă, pe timp de pandemie

2589
0

COVID-19 a reușit să aducă acasă mii de moldoveni din diasporă. Unii, însă, au decis să rămână în țările în care au emigrat. O parte continuă să muncească chiar și pe timp de pandemie, iar alții primesc ajutor financiar din partea autorităților statului în care se află.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De câteva luni, la nivel mondial, virusul COVID-19 a schimbat prioritățile politicienilor, dar și pe cele ale oamenilor de afaceri. Zeci de mii de companii și-au sistat activitatea, iar unii angajați și-au pierdut unica sursă de venit. În mai multe țări, autoritățile s-au asigurat ca oamenii să primească ajutor financiar în perioada cât se află în izolare.

Moldovenii din Uniunea Europeană

După înregistrarea mai multor cazuri, Uniunea Europeană a accelerat alocarea de fonduri din bugetul anului 2020 pentru statele membre. Una din cele mai afectate țări europene de COVID-19 este Italia. Până în prezent, au fost înregistrate aproape 160 mii de persoane infectate, iar peste 20 mii de persoane au decedat.

Unii dintre moldovenii stabiliți în Italia au rămas acolo și continuă să muncească pe timp de pandemie. Printre aceștia se numără și moldoveanca Galina Bolocan, care locuiește, împreună cu soțul său și fetița lor, de aproape șase ani la Milano.

„Inițial, am fost panicați. Am luat în serios toate măsurile de precauție de la bun început. Transportul public nu a fost sistat definitiv, dar nu mă deplasez cu el. Oamenii sunt calmi, au învățat să trăiască cu virusul, protejându-se atunci când se deplasează undeva. Mai greu este, însă, să ții un copil în casă și să-i explici că nu putem ieși în parc. Dar, ne descurcăm, oricum”, a precizat tânăra din Moldova. 

arhiva personală a Galinei Bolocan (Italia)
arhiva personală a Galinei Bolocan (Italia)

Chiar și pe timp de pandemie, compania în care activează Galina nu și-a sistat activitatea. „Compania ne-a pus la dispoziție măști de protecție chiar din primele zile când a fost declarată starea de urgență. De asemenea, ni se controlează temperatura corpului la intrarea în clădire”, a spus Galina Bolocan.

Starea excepțională din Italia a fost recent prelungită până pe 3 mai.

Moldovenii din Franța

Cristina Sărăteanu locuiește de aproape doi ani în Paris, împreună cu familia sa. Tânăra spune că situația în oraș este calmă. „Oamenii rămân în carantină până pe 11 mai. Nu a fost deficit de produse în această perioadă, magazinele s-au reorganizat destul de rapid ca să asigure cererea de produse dar și protecția consumatorilor. Locurile publice ca parcurile sau terenuri de joacă rămân închise, dar este permisă plimbarea sau sportul afară și individual (fără reuniuni). Mergem afară doar după lucruri strict necesare. Multe afaceri au trecut pe online, inclusiv unele piețe au deschis magazin online cu livrare la domiciliu”, a precizat moldoveanca.

Tânăra s-a ajustat la situația creată. „Studiile le facem online, respectiv și serviciul a trecut pe online. Am ajustat regimul zilnic, acum copilul e mai mult în casă și are nevoie de activități suplimentare fizice și creative. Din lucrurile bune: gătim mai mult acasă, vorbim mai mult cu rudele la telefon și petrecem mai mult timp cu copilul”, a conchis Cristina.

arhiva personală a Cristinei Sărăteanu (Franța)
arhiva personală a Cristinei Sărăteanu (Franța)

COVID-19 în Marea Britanie

Și Marea Britanie a fost afectată dramatic de acest virus. În doar câteva săptămâni, au fost înregistrate aproape 89 mii de persoane infectate, iar peste 11 mii de persoane au murit. De COVID-19 s-a infectat premierul Boris Johnson, dar și membri ai familiei regale. Moldoveanul Vadim Zgherea locuiește de aproape doi ani la Londra. Tânărul spune că se află în a 25 zi de izolare. „Cu o zi înainte de anunțul oficial al guvernului britanic, managerii companiei pentru care muncesc au luat decizia să muncim de acasă. Totuși, pentru că agenția nu încasează venituri atât de mari cum le avea înainte de carantină, managerii m-au anunțat că pe toată perioada izolării contractul meu va fi unul puțin diferit, însă salariul la fel”, a recunoscut moldoveanul.

Tânărul spune că a fost asigurat că își va primi salariul. „Guvernul oferă ajutor financiar companiilor aproape din toate domeniile, salariul meu și al colegilor mei va fi plătit 80% de Guvern și 20% de angajator. În compania în care activez nu au fost concedieri”, a adăugat Vadim.

arhiva personală, Vadim Zgherea (Marea Britanie)
arhiva personală, Vadim Zgherea (Marea Britanie)

Moldovenii din SUA și Canada

Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au fost înregistrate aproape 583 mii de persoane infectate, iar peste 23 mii de persoane au murit. Cele mai afectate state sunt California, New York și Connecticut.

Moldoveanul Nicolae Capsâzu locuiește de mai mulți ani în orașul Seattle din statul Washington. Primul caz de coronavirus înregistrat în această regiune a fost la sfârșitul lunii februarie. „La moment sunt deschise doar supermarketurile și farmaciile. La intrări se crează linii de așteptare, sunt dezinfectante, șervețele, măști și mănuși. Oamenii respectă distanța socială și se permite intrarea unui număr limitat de persoane. Oamenii se plimbă prin apropierea caselor, majoritatea parcurilor sunt închise, dar nu și goale. Mulți se plimbă cu bicicleta”, a precizat moldoveanul.

Nicolae locuiește împreună cu mai mulți tineri din Moldova. „Pe fiecare dintre noi, ne-a afectat această pandemie. Pe cineva mai mult, pe altcineva mai puțin. Încercăm să petrecem mai mult timp cu membrii din casă, avem diferite activități: tenis de masă, jocuri video, grătar în spatele casei. Mai facem reparație prin casă”, a spus moldoveanul.

Locuitorii din SUA au posibilitatea de a aplica la ajutorul financiar oferit de statul american. „Ajutorul este valabil și pentru moldovenii, care dețin documentul de rezident permanent. Cei care aplică primesc în funcție de salariul mediu din ultimele 6 luni. Ajutorul poate fi între 400 și 1000 dolari pe săptămână”, a reiterat Nicolae Capsâzu.

Într-o altă țară de pe continentul american, statul anunță aproape 25 mii de persoane infectate și peste 780 de morți. Este vorba de Canada. Doina Ciobanu se află de aproape patru ani pe teritoriul canadian. Tânăra activează în domeniul IT, împreună cu soțul său. 

arhiva personală, Doina Ciobanu (Canada)
arhiva personală, Doina Ciobanu (Canada)

„Stăm acasă de o lună, copii nu merg la școală și nici la grădiniță. Dacă mergem la market, în mașină trebuie să fie doar membrii familiei. Am doi copii mici și este destul de complicat, dar mă bucur că avem ogradă și mai ieșim afară. Așteptăm să se topească zăpada. Ne pare rău, însă, că nu vom sărbători Paștele cu alți membri ai familiei”, a precizat tânăra.

Moldoveanca spune că peste 500 mii de canadieni și-au pierdut serviciul, iar unora li s-a micșorat salariul. „Soțul meu Igor lucrează de acasă, ca și mine. Cred că pentru cei din domeniul IT, cum suntem noi, este mai ușor. Oricum, încercăm să cheltuim banii doar pe strictul necesar”, a adăugat tânăra.

Doina Ciobanu spune că nu este îngrijorată în privința sistemului medical. „Suntem liniștiți. Asistența medicală este gratuită și sunt sigură că medicii au destul utilaj și cunoștințe pentru a face față situației”, a conchis tânăra.

Începând cu 31 decembrie 2019 și până în prezent, au fost raportate peste 2 milioane cazuri de COVID-19 și peste 119 mii decese în toată lumea.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE