Asumarea răspunderii a fost neconstituțională! Cine își asumă răspunderea?

496
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Guvernarea reformatată și oficializată în plină stare de urgență de președintele Dodon a încercat să surprindă publicul printr-o asumare de răspundere asupra unui pachet de măsuri „de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. A surprins.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În primul rând, prin faptul că mai multe măsuri incluse în acea asumare din 1 aprilie nu prea se încadrau în măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător, ci erau dedicate anumitor domenii și activități care reprezintă interese de grup sau individuale ale unor parteneri din noua-vechea alianță de guvernare. Or, domeniul de duty-free, reglementarea activității de comerț cu produse din tutun, exploatarea resurselor naturale nu prea au tangență cu obiectivul declarat oficial. Dar se vede că cineva și-a dorit să-și aranjeze cât mai comod „afacerea” și noile achiziții în această stare de urgență.

În al doilea rând, unele măsuri incluse în asumarea guvernării nici nu sunt prevăzute să fie aplicate în perioada oficial declarată ca stare de urgență. Unele dintre acestea erau cu aplicare din 1 mai, altele – din 1 iulie, iar unele – chiar din 1 ianuarie, anul viitor. Adică, urgența includerii lor în acest pachet nu are nimic comun cu perioada de stare de urgență. Sau cineva are de gând să ne țină în „stare de urgență” până și în 2021, iar noi nu știm?

Pornirea guvernării de a exclude parlamentul din procesul decizional s-a văzut atunci când forul legislativ a fost imediat deconectat de președinte după oficializarea pe 16 martie a concubinajului politic de ani de zile dintre PSRM și PD. Iar lipsa acestei majorități în ședința în plen pentru prezentarea legii asumate de propriul guvern este o dovadă în plus că guvernarea condusă de președintele Dodon are ce ascunde prin acest pachet declarat „de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”.

Chiar și Curtea Constituțională a avut un cuvânt greu de spus. Pe 9 aprilie Curtea ar fi informat premierul și președintele că suspendă asumarea de răspundere. De ce n-a declarat o decizie de neconstituționalitate chiar atunci și doar a suspendat-o inițial – e o temă separată și care merită o atenție de alt ordin din partea societății, dar pe 13 aprilie totuși asumarea a fost declarată neconstituțională pentru că au fost încălcate procedurile. Iar altă dată, când guvernarea își va mai asuma răspunderi pentru legi, acestea trebuie să fie prezentate în plenul parlamentului, în fața deputaților, și nu pe coridoarele forului legislativ.

Astfel, Curtea Constituțională a ajutat guvernarea să elimine o abatere evidentă în procedurile de adoptare a legilor, iar guvernarea, prin stângăcia sa, i-a oferit Curții șansa de a convinge societatea de independența sa instituțională. Ne-a convins. Că e independentă dacă președintele ei nu participă la ședințe. Cel puțin în acest caz de interes major pentru societate în plină perioadă de stare de urgență.

Guvernarea a reușit totuși să promoveze unele prevederi, care într-adevăr ar putea fi de mare folos unor categorii de cetățeni și unor agenți economici, prin dispoziția Comisiei pentru situații de urgență chiar a doua zi după suspendarea impusă de Curtea Constituțională. Probabil, această formulă ar fi fost suficientă și nu ar fi fost cazul de asumări de răspunderi chiar pe 1 aprilie și cu implicări ale constituționaliștilor, cu suspendări și anulări de legi.

Dar guvernarea condusă de președintele Dodon insistă și zice că va mai reveni cu astfel de porniri. Să surprindă, să convingă. Deja în parlament și respectând Constituția. Să vedem ce zice și parlamentul. Că până acum a rămas mai mult inactiv în această perioadă de stare de urgență.

Între timp, Covid-19 se simte ca la el acasă, chiar dacă statistica oficială încearcă să ne spună că „totul e sub control”, iar lumea e dezorientată de mesajele contradictorii și confuze ale guvernării, mesaje transmise pe timp de ciumă. Starea de urgență nu ajută.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here